Anne Weider Aasen svarer på krikken mot denne TV 2-artikkelen
Anne Weider Aasen svarer på krikken mot denne TV 2-artikkelen

DEBATT:

TV 2 har et bevisst forhold til meningsmålinger

«Dersom man ikke skal kunne sammenlikne en meningsmåling med valg, selve fasiten, er vi på ville veier.», skriver TV 2s Anne Weider Aasen i et svar til Aksel Rogstad.

Publisert

Student og journalist i Universitas Aksel Rogstad retter sterk kritikk mot TV 2 og andre medier for vår omtale av meningsmålinger.

«Man trenger ikke å være profesjonell forsker for å forstå at det er en ekstremt slepphendt omgang med data.», skriver Rogstad. Hans hovedkritikk er at TV 2 sammenlikner oktoberbarometeret med valgresultatet 13. september.

TV 2 hilser debatt om meningsmålinger velkommen. Samtidig finnes det ikke noen mer ærlig og realistisk dom fra velgerne enn selve valgresultatet. Dersom man ikke skal kunne sammenlikne en meningsmåling med valg, selve fasiten, er vi på ville veier.

Ikke minst for den første målingen etter et valg, som er tatt opp kun et par uker etter selve valget, vil den mest relevante sammenligningen være mot selve valgresultatet. Det er nettopp det TV 2 gjør – og er åpen om det.

Tilsvarende sammenligning mot valgresultatet gjør også andre medier, som Aftenposten og Vårt Land, som Rogstad også kritiserer.

TV 2 har for øvrig alltid tidligere sammenliknet oktobermålingen hvert valgår med valgresultatet, uavhengig av hvilke journalistiske nyhetspoeng denne målingen måtte frambringe, og hva andre målinger forut for valget måtte vise.

At Rogstad mener TV 2 også i denne artikkelen burde ha omtalt hvor høyt SV lå på meningsmålingene før selve valget, får stå for hans regning. TV 2 har aldri underslått at både SV og andre partier falt i oppslutning, og endte opp med et valgresultat som var noe dårligere enn de selv muligens hadde håpet på og forventet. Vi kunne selvsagt ha nevnt dette også i nyhetsartikkelen Rogstad kritiserer, men dette er altså fyldig tematisert i vår nyhetsformidling en rekke ganger.

TV 2 har et bevisst forhold til meningsmålinger, og har lang historikk på at vi formidler troverdige data. Eksempelvis slår Poll of Polls fast at på valgnatten var TV 2s startprognose klokka 21 nærmere fasiten enn Valgdirektoratets egen, som ble brukt av NRK og en rekke andre medier.

Vi har også gjennom hele valgkampen tematisert problemstillinger med overprestering på målinger, og har jobbet med å sette målinger i kontekst, blant annet i et eget program, «Tallknuserne», på TV 2 Play. Vi synes det er flott at folk vil kikke oss i kortene. Vi jobber kontinuerlig med at publikum skal ha tillit til vårt arbeid med meningsmålinger, og tar ansvarlig dataformidling på høyeste alvor.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til [email protected].

Powered by Labrador CMS