Pressepodden:
Redaktør nekter å følge Vær Varsom-plakaten på ett punkt
– Jeg vil heller forandre på plakaten enn å følge det punktet, sier sjefredaktør Ida Eliassen-Coker om samtidig imøtegåelse.
Denne artikkelen er over to år gammel.
I en artikkel i den syvende utgaven av magasinet Altså prater en kvinne om hvordan hun bruker kunst for bearbeiding, etter å ha angivelig blitt utsatt for en voldtekt.
– Saken handlet om hennes opplevelse, og hvordan hun taklet det. Det var viktig å fortelle denne historien, fortelle sjefredaktør og grunnlegger av magasinet, Ida Eliassen-Coker, til Pressepodden.
- Se hele sendingen i videovinduet øverst i saken, eller der du ellers hører lyd, som Spotify, iTunes, Acast eller andre steder.
Mannen som anklages i saken er anonymisert. Han har heller ikke fått muligheten til å imøtegå anklagene.
– Vi valgte å beskytte henne istedenfor, for vi ville ikke utsette henne for fare ved å ta kontakt med denne mannen.
Pressens etiske regelverk, Vær Varsom-plakaten, sier i punkt 4.14 at alle som utsettes for sterke beskyldninger skal få samtidig imøtegåelse.
– Vi valgte å gå helt imot Vær Varsom-plakaten, sier Eliassen-Coker.
Enn så lenge har magasinet ikke fått reaksjoner på dette. I ukens episode av Pressepodden er også første gang de sier det offentlig.
– Jeg håper på reaksjoner og at vi kan få en diskusjon om det.
Eliassen-Coker sier det er forskjell på beskyldninger mot navngitte personer, og personer som ikke kan identifiseres av andre enn de det gjelder.
– Man har en enorm gruppe med mennesker som ikke får komme fram med historiene sine hvis vi skal høre på Vær Varsom-plakaten. 1 av 10 norske kvinner opplever voldtekt.
– Jeg vil heller forandre på plakaten enn å følge det punktet. Jeg vil ikke utsette noen for fare når de er anonymisert.
Hør hele intervjuet med Ida Eliassen-Coker i Pressepodden. Der prater vi også om hvorfor Altså ikke har annonser, om magasinets økonomi og mangfold.