Pressepodden:

Redaktør nekter å følge Vær Varsom-plakaten på ett punkt

– Jeg vil heller forandre på plakaten enn å følge det punktet, sier sjefredaktør Ida Eliassen-Coker om samtidig imøtegåelse.

Publisert Sist oppdatert

I en artikkel i den syvende utgaven av magasinet Altså prater en kvinne om hvordan hun bruker kunst for bearbeiding, etter å ha angivelig blitt utsatt for en voldtekt.

– Saken handlet om hennes opplevelse, og hvordan hun taklet det. Det var viktig å fortelle denne historien, fortelle sjefredaktør og grunnlegger av magasinet, Ida Eliassen-Coker, til Pressepodden.

  • Se hele sendingen i videovinduet øverst i saken, eller der du ellers hører lyd, som Spotify, iTunes, Acast eller andre steder.

Mannen som anklages i saken er anonymisert. Han har heller ikke fått muligheten til å imøtegå anklagene.

– Vi valgte å beskytte henne istedenfor, for vi ville ikke utsette henne for fare ved å ta kontakt med denne mannen.

Pressens etiske regelverk, Vær Varsom-plakaten, sier i punkt 4.14 at alle som utsettes for sterke beskyldninger skal få samtidig imøtegåelse.

– Vi valgte å gå helt imot Vær Varsom-plakaten, sier Eliassen-Coker.

Vær Varsom - Plakatens punkt 4.14:

De som utsettes for sterke beskyldninger skal så vidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger. Debatt, kritikk og nyhetsformidling må ikke hindres ved at parter ikke er villig til å uttale seg eller medvirke til debatt.

Enn så lenge har magasinet ikke fått reaksjoner på dette. I ukens episode av Pressepodden er også første gang de sier det offentlig.

– Jeg håper på reaksjoner og at vi kan få en diskusjon om det.

Eliassen-Coker sier det er forskjell på beskyldninger mot navngitte personer, og personer som ikke kan identifiseres av andre enn de det gjelder.

– Man har en enorm gruppe med mennesker som ikke får komme fram med historiene sine hvis vi skal høre på Vær Varsom-plakaten. 1 av 10 norske kvinner opplever voldtekt.

– Jeg vil heller forandre på plakaten enn å følge det punktet. Jeg vil ikke utsette noen for fare når de er anonymisert.

Hør hele intervjuet med Ida Eliassen-Coker i Pressepodden. Der prater vi også om hvorfor Altså ikke har annonser, om magasinets økonomi og mangfold.

Powered by Labrador CMS