Spaltist Andreas Ryen Eidem (til venstre) skriver om guttastemning-programmer som Helt Ramme Sporter og Aune og Alex.
Spaltist Andreas Ryen Eidem (til venstre) skriver om guttastemning-programmer som Helt Ramme Sporter og Aune og Alex.

KOMMENTAR:

Et mangfold av menn på tv

«Det er guttastemning i programmer og serier på tv om dagen. Hvis norsk tv-bransje anno 2021 har et mangfold å vise til, så må det være et mangfold av menn», skriver Andreas Ryen Eidem.

Publisert

For vi får mannlige perspektiver og fortellinger fortalt ved bålpanna, på brasserie og bordell. Fra Exit-leiligheter i Bjørvika via Speilsalen på Britannia Hotell til gråværet på Børgefjell. Hver kveld kan vi slå på tv-en og høre brølene og ekkoene gjalle: gutta, gutta, GUTTAAA!

I en tid med stadig sterkere søkelys på mangfold og likestilling er det bemerkelsesverdig, smått imponerende, at så mange kamerater møtes foran kamera.

Det siste året har vi vært med levemennene Alex Rosén og Aune Sand til Bleik på Andøya i «Alex og Aune». I åtte sesonger har kompisene Øystein og Rune i «Team Bachstad» invitert oss med på forunderlige utflukter i Norge og verden. Vi får stadig servert nye kulinariske og køddete krumspring fra Truls og Eyvind i «Truls ala Helstrøm». Og vi har fulgt svette økter og hverdagsliv med menn i hovedrollene i idrettsreality-serier som «Team Ingebrigtsen», «Karsten og Leif» og «Sundby mot verden».

Vi fantaserer om å bryte opp A4-tilværelsen med barskinger på evig tur. Det er «Jens i villmarka», Børge i «Exit Nordpolen» og selvsagt Lars Monsen. Nå er han i skauen igjen, denne gangen med selskap av andre menn i «Monsen, Monsen og Mattis». Vi følger Leif Einar Lothe, bedre kjent som Lothepus, sin indre reise i «Ekspedisjon Lothepus» – «en mer reflektert mann, som drømmer om å følge i pionerenes fotspor», ifølge programbeskrivelsen.

Noen som følger i mer kjente fotspor, er den pensjonerte talkshow-sidekicken Harald Rønneberg, som får krysse av på Bucket-lista si mens han intervjuer kjendiser i «Helt Harald». Det kokte også greit i «Helt Ramme sporter», hvor Nicolay Ramm tok med seg fire bros for å teste ulike rare idretter, nærmest som manndomsprøver.

Artistmanager David Eriksen tar også skrittet motvillig opp på den store scenen. Selv om han hevder å trives best bak kamera, er han blitt overtalt til å bjuda litt på i sin egen serie «Alle elsker David», med premiere på kvinnedagen.

De svenske, tatoverte reality-brødrene Pierre og Daniel viser nye versjoner av seg selv i «Pierre og Daniel blir seriøse». På samme kanalnettverk har vi i to omganger fått være med når «Jan Thomas og Einar blir venner». Og Thomas Giertsen er stadig «Helt perfekt».

Testosteronproduksjon og tv-produksjon har tilsynelatende ingenting med hverandre å gjøre. Men oppskriften er klar: Det hjelper å være mann om du vil på tv. Og helst skal du ha med deg en annen mann som kompanjong.

Mannlige ego må trolig ofres om et større mangfold skal få slippe til på tv-en. Men der er vi altså ikke. Dette er tv-ens «gubbalder».

Så gratulerer, gutta, vi tapetserer pallen også i år. Akkurat som i årets utgave av Mesternes mester.

Powered by Labrador CMS