Adventslys + sommerjobb-søking = sant?
Foto: Canva / privat
SKRÅBLIKK:
Så tenner vi et lys i kveld, vi tenner det for unge og lovende journalister som må søke sommerjobb i desember
«Glem juleribbe, adventslys og gavekalender: Det sikreste juletegnet er å tenke på sommeren allerede nå.», skriver Andreas Ryen Eidem.
Skal du få deg sommervikariat i noen av de største og mest attraktive mediehusene må du nemlig få fingrene ut av vantene – og begynne å skrive søknad.
Mediehus som VG, TV 2, NRK og Vårt Land har allerede lyst ut sommerens jobber i sine redaksjoner.
Det begynner å bli en førjulstradisjon som dukker opp stadig tidligere – i likhet med julemarsipan i butikkhyllene og artikler med forferdede nordmenn. Jula starter ikke før advent! Men i mediebransjen planlegges sommerens onboarding minst seks måneder før.
De tidlige utlysningene skyldes selvsagt at kampen om de største talentene er stor, spesielt i hovedstaden. Men også i distriktene er det grunner til å sikre seg gode kandidater tidlig.
Sett fra de potensielle sommervikarenes ståsted, er det derimot stress å skulle skrive sommerjobbsøknad i en tid preget av eksamener, julegaveshopping og forpliktelser.
Så når du skal skrive noen ord til Steiro, Solbrække eller Hammerstad, eller kanskje redaktøren i lokalavisa på hjemstedet ditt, er det greit å vite hva som kan vente deg. Her er noen råd fra en tidligere sommervikar, bruk dem som du vil når du skriver søknaden din:
For det første vil du få selskap av mange tidligere journalister som egentlig er pensjonister, men som i en måned eller to gjør comeback som sommervikarer. Altfor mange journalister har gått av med AFP de siste årene, slik at sommerredaksjonene fylles opp av ringrever med kronisk skrivekløe og nyhetspulsabstinenser. Sirkushester som vil tilbake i manesjen, for å lære av deg.
Vær også obs på at det er kommune- og fylkestingsvalg rett over sommeren. PR-byråer og kommunikasjonsrådgivere vil derfor pushe saker og intervjuer med statsråder og statssekretær, til redaksjonseposten ikke kan svelge en kilobyte mer. Ofte blir disse intervjuene sommervikarenes jobb. Så her er det bare å begynne å klekke ut vinklinger og gode spørsmål først som sist.
Gjør deg også klar for en ny krisesommer.
Hvilke kriser vi står i om et halvt års tid er ikke lett å forutsi, men noe blir det. Allerede nå er det smart å forberede seg på det verste. Ta et sikkerhetskurs eller et kurs som øker kunnskapen din, så stiller du sterkere som journalist i tilfelle opptøyer, flom og fortsatt energimangel.
Pass også på å få kontraktsfestet at lønna du skriver under på i desember skal reguleres til våren i tråd med journalistenes ordinære lønnsoppgjør – så slipper du å gå på luselønn i sommer på grunn av fortsatt stigende prisvekst. Dette kan du vente med å nevne til du har vært på intervju.
Som alle mediefolk vet, er det forferdelig gøy å jobbe som journalist om sommeren. Du har muligheten til å skinne når de faste nyter solen. Overraske med nye ideer og perspektiver i gjengrodde møterom. Få ja til å gjøre reportasjen du alltid har drømt om.
Og gjør du du en god jobb, er det mulighet for mer. Kanskje til og med fast engasjement.
Men husk bare å søke før du drar og kjøper de siste julegavene. Det kan fort være for sent allerede.
———————————————-
Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.