Martin Fjellheim, nyhetsredaktør i Medier24.

KOMMENTAR:

Vi sitter på gull - men behandler det som gråstein

«Selvfølgelighet eller ei. Vi bør ta Eivind Ljøstad på alvor når han sier at gullalderen for abonnement kan være over», skriver Martin Fjellheim.

Publisert Sist oppdatert

For få medieledere tør å innrømme at betalingsmodellen vi lever av i dag, kan være utdatert i morgen.

Eivind Ljøstad er en av dem som gjør det. Fædrelandsvennens sjefredaktør tror at abonnementsmodellen trolig har nådd toppen og vil utfordres kraftig av kunstig intelligens i tiden fremover.

Det burde ikke overraske noen. Men det gjør det. For i bransjen vår er det fortsatt lettere å lage en ny podkast om et gammelt drap enn å stille grunnleggende spørsmål ved hvordan vi tjener penger i fremtiden.

For ja, abonnement og annonser fungerer fortsatt for å få penger i kassa. 

Men vi må også erkjenne at vi reagerte for sent på papirets fall. Vi undervurderte Facebook. Vi glemte å eie brukerreisen. Og nå gjør vi det igjen – i møte med KI.

Gullet

På årets SKUP-konferanse advarte KI-rådgiver Paul Cheung:

KI har endret spillereglene. De som handler nå, har en sjanse. De som venter, vil fordufte.

Når vi snakker om hvordan vi skal forholde oss til de nye KI-gigantene, om vi skal inngå avtaler slik Schibsted har gjort med OpenAI, eller ikke - er det ofte én ting som glipper litt.

Helt konkrete måter vi kan tjene penger på i den nye KI-pregede medieøkonomien.

Da jeg spurte Cheung hvilke muligheter mediene har fremover, pekte han særlig på én uutnyttet ressurs vi allerede sitter på:

Arkivene.

Der ligger en uutnyttet ressurs med økonomisk verdi: Krimsaker, lokaldrama, politiske avsløringer, ikoniske intervjuer og historiske bilder.

Netflix neste?

Se for deg en dokumentarserie som «Making a Murderer», basert på Dagbladets dekning av Orderud-saken. Eller en dramaserie hentet ut fra Bergens Tidendes politiske avsløringer på 90-tallet. Vi kunne solgt lisensiert innhold til internasjonale produksjoner. Men i stedet for å kapitalisere på det vi har laget, lar vi det støve ned.

Men da må vi slutte å tenke på journalistikk kun som ferskvare. Innholdet vi har laget kan få nytt liv – i nye formater, på nye plattformer, i nye markeder.

TV 2s KI-Kjetil og VGs valgchat viser konturene av hva det er mulig å bygge. Men vi må tenke langt større: Hvordan gjør vi hele arkivet tilgjengelig, dynamisk, lisensierbart og integrert i produktutviklingen? Her har Schibsted et enormt fortrinn med OpenAI-avtalen.

Førersetet

Abonnementsmodellen har vært en suksess. Men marginene vil bli presset. Brukerne våre endrer seg. De har flere valg, mer kontroll – og etter hvert egne KI-verktøy som gjør redaksjonell kuratering mindre verdifull.

De mediehusene som lykkes fremover, vil ikke nødvendigvis være størst. De vil være de som tør å tenke nytt. De som bygger produkter som faktisk brukes. Som ser at verdien i innholdet ikke bare kommer fra forsiden i dag, men innhold som gjenoppstår – som tjeneste, serie, lisens eller KI-feed – ti år etter publisering.

Ja, KI vil presse marginer og tvinge fram vanskelige valg. Men forskjellen på å bli overkjørt og å sitte bak rattet ligger i hva vi gjør nå.

Eivind Ljøstad skal ha honnør. Ikke fordi han har fasiten – men fordi han tør å stille spørsmålene. Og fordi han minner oss på det vi helst vil glemme:

Fremtiden ligner ikke på fortiden. Den venter ikke på oss. Og den belønner ingen for å bli sittende stille.

———————————————-

Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Journalist Profile Embed
Har du innspill til kommentaren? Eller tips til andre saker vi bør skrive om?
Martin Fjellheim
Martin Fjellheim
Nyhetsredaktør, Medier24

Jeg er nyhetsredaktør i Medier24 og har tidligere vært frontsjef og desksjef. Har du tips om hva som skjer i bransjen eller innspill til oss, ta kontakt!

Phone Icon Mobil / Signal: 98008543
Send meg en e-post: martin@medier24.no
Powered by Labrador CMS