Lokalavisen Solabladet i Rogaland sliter med å rekruttere journalister. Det forteller ansvarlig redaktør Helene Pahr-Iversen.
Redaktøren forteller at de ofte trenger tilkallingsvikarer til både nyhetsvakter og mindre oppdrag, som å streame lokale idrettsarrangementer.
– Det er virkelig en kjempestor utfordring for oss å få nok søkere til stillinger, sier Pahr-Iversen til Medier24.
– Ofte skoleflinke
Samtidig som Solabladet sliter med å finne journalister som vil jobbe for dem, ligger Universitetet i Stavanger (UiS) en 20 minutters busstur unna.
Her har de en av landets journalistutdannelser.
– Vi har et universitet med journalistikk utdanning rett ved oss, men vi får dem ikke til å jobbe ved siden av studiene. De er mer opptatt av å jobbe etter studiene, sier Pahr-Iversen.
Hun er klar på at studentene har endret seg siden hun selv studerte.
– Da jeg begynte for mange år siden hadde vi et annet syn på det. Vi ville heller lære yrket mens vi studerte. Det hadde vært fint å kunne tilknytte seg noen studenter, som på sikt kunne vært noen vi kunne hentet tilbake senere.
Pahr-Iversen tror flere at studentene tenker at en jobb i lokalavisen ved siden av studiet vil være for tidkrevende, og at de derfor heller gjerne jobber i dagligvarebutikker.
– Jeg opplever at det er høyt snitt for å komme inn og de er ofte skoleflinke. Så de vil nok gjerne ha en god karakter når de går ut, og da må de gjøre en innsats på skolen og mindre på siden.
– Som redaktør, hva ser du etter: Karakterer eller arbeidserfaring?
– Arbeidserfaring. Jeg kjenner få redaktører som ser på karakterene. Men jeg vet at kommunikasjonsbransjen gjør det i større grad, så jeg har forståelse for tankegangen deres om å holde flere dører åpne.
– Må snakke mye mer om rekruttering
Samtidig understreker Pahr-Iversen at de har et godt samarbeid med UiS, og får blant annet praksisstudenter hvert år fra universitetet.
De blir også invitert til å møte studentene når det gjelder praksis, men også fagdager.
– Hva har dere gjort for å få et bedre samarbeid?
– Kanskje vi ikke har vært flinke nok til å kommunisere ut hvor mye vi trenger dem, svarer Pahr-Iversen.
Hun håper nå det er mulig å få til et enda tettere samarbeid med journalistikkstudiet.
Hun ser for seg flere mulige løsninger, blant annet flere og mindre praksisopphold, samt at studentene kunne gjort skoleoppgaver mens de arbeidet for Solabladet.
– Det er kanskje på tide at vi setter oss ned og snakker sammen. Kanskje det ikke er nok studieplasser lenger. Jeg tror hele mediebransjen må snakke mye mer om rekruttering.
I dag jobber det fem journalister hos Solabladet. Fire av dem kommer fra UiS, og har hatt praksis i Solabladet.
Pahr-Iversen er klar på at det ikke er UiS sitt ansvar å gi avisen journalister, men er klar på at de sliter med å rekruttere tilkallingsvikarer og sommervikarer.
Mener det ikke stemmer
Siri Wichne Pedersen er universitetslektor og studieprogramleder på bacheloren i journalistikk ved UiS.
Hun kjenner seg ikke igjen i bildet som Pahr-Iversen presenterer.
– Det er dumt hvis Solabladet sliter med rekruttering, men jeg mener det ikke stemmer at studentene ikke prioriterer arbeidserfaring. I mai 2021 sto 24 stykker med en bachelor i hånden. 21 av dem hadde allerede avtaler med mediebedrifter, sier Pedersen.
Hun påpeker at mange av studentene på både andre og tredje året er aktive ute i bransjen, både ved at de er et halvt år i ekstern praksis og ved at de har deltidsjobber ved siden av studiet.
Flere av studentene jobber i NRK Rogaland, Stavanger Aftenblad og lokalaviser, ifølge universitetslektoren. Hun viser til at markedet er veldig gunstig for studenter som nå ønsker jobb.
Blant studentene på første året er det ikke like mange studenter som jobber ved siden av, men Pedersen er klar på at de er i en læringsprosess.
– Der kunne vi kanskje fått til et bedre samarbeid, samtidig må vi forberede dem på at de skal i ekstern praksis hele fjerde semester og det er mye de må lære før det. Derfor har vi flere interne oppgaver og prosjekter det første halvannet året av utdanningen.
– Men kunne man fått til et enda bedre samarbeid med Solabladet enn man har i dag?
– Hvis Solabladet og andre vil snakke enda mer med oss, så synes jeg det er helt strålende. Ingenting er bedre, og det er jo fullt mulig. Samtidig mener jeg vi har et veldig godt samarbeid med bransjen, og det har jeg inntrykk av at bransjen også synes vi har.
– Folk er giret på å komme seg ut
Heller ikke Elise Pedersen kjenner seg igjen i beskrivelsen av studentene fra Pahr-Iversen.
Hun går tredjeåret på journalistikkstudiet på UiS og er tillitsvalgt for avgangselevene.
– Jeg opplever at godt over halvparten i min klasse enten har vært, eller er frilansere, og eller har vikariater i andre redaksjoner. Så jeg kjenner meg ikke igjen beskrivelsen om at viljen til å jobbe ved siden av er svekket. Folk er giret på å komme seg ut i arbeidslivet ved siden av studiene, sier Pedersen.
Selv jobber hun nå i et vikariat hos NRK Rogaland sammen med tre andre fra sitt kull.
Pedersen forteller at de ofte får tips fra lærere om ledige vikarstillinger, men at hun ikke kan huske å ha registrert det fra Solabladet.
– Hvis man er en lokalavis som er ute etter studenter så kan det være et sjakktrekk å si ifra om det til studieprogramlederen. Hun videreformidler det til oss studenter.
På spørsmål om det finnes et uforløst potensial for samarbeid mellom Solabladet og UiS, svarer Pedersen at det er bra om Solabladet kan tenke seg bidrag fra studentene, så lenge det ikke blir overbelastende.
– Det kan bli en belastning om det blir ekstra oppgaver. Det er heller ikke alle som er trygge på sitt eget arbeid i starten. Men det kjekt om de uttaler at det er et ønske at vi studenter kan bidra i deres saker. Det kunne vært en mulighet, men da må de diskutere det videre med universitetet.
For ordens skyld: Journalist Endre Simonsen er student ved Høyskolen Kristiania.