Ansvarlig redaktør i studentavisen Universitas, Endre Ugelstad Aas, forteller at kampen om studentnyhetene har blitt tøffere det siste året.
Han mener utviklingen blant annet skyldes en økt dekning av stoffområdet, fra både Khrono, NRK og VGs side. Ugelstaad Aas ønsker konkurransen velkommen.
– Jeg synes det er gøy, og det betyr at det vi holder på med er viktig, sier Ugelstad Aas til Medier24.
Han minner samtidig om at Universitas i stor grad er et frivillig studentprosjekt, og derfor er i en annen posisjon enn konkurrentene sine.
Likevel tenker de nytt for å prøve å møte konkurransen.
– Tidligere har vi hatt større eierskap knyttet til saker som har å gjøre med akademia og studentliv i Oslo å gjøre. Når både Khrono, VG og NRK nå er på banen, må vi tenke litt alternativt. Vi er ikke alltid først ute lenger, sier Ugelstad Aas.
– Et fortrinn i alt vi gjør
Hva gjør så Universitas for å styrke seg i kampen om studentnyhetene?
Ifølge Ugelstad Aas, handler mye om å utnytte et spesielt fortrinn som Universitas’ journalister har i møte med kilder.
– Jeg skal ikke røpe alle forretningsstrategiene våre, men i og med at journalistene våre selv er studenter, får de nærmere tilgang på studentene. Det er et fortrinn for oss i alt vi gjør, og det gjør at vi kommer nærmere kildene, sier han.
Og fortsetter:
– Det er kanskje enklere for kilder å åpne seg opp for oss, enn det er å gjøre det for større medier. Det er helt klart en fordel for oss.
Samtidig understreker Ugelstad Aas at Universitas er opptatt av å ha stor bredde i stoffet sitt, og å skrive om studentkultur. Dermed er ikke alt som publiseres harde nyheter.
– Blant annet har vi hatt journalister i Tyrkia, som følger utviklingen der nede, hvor studentene lever under ganske tøffe forhold, med akademisk frihet under press og en vanskelig økonomisk situasjon.
– Det ligger mange nyheter der
– Hva tror du er grunnen til at flere medier nå viser større interesse for studentnyheter?
– Nyhetstrykket har generelt sett vært større under pandemien, og det har vært veldig mye stoff om studentenes krisepakke, studenter og gjenåpning, eksamen og stengte lesesaler, svarer Ugelstad Aas.
Han tror bevisstheten rundt studentene som gruppe, har økt under pandemien.
– Sist jeg sjekket var 300.000 mennesker i Norge studenter. De er ofte i en alder og i en økonomisk situasjon som gjør at de har en del utfordringer i hverdagen, og det gjør at de har kjent pandemien hardt på kroppen. Det ligger mange nyheter der.
Pandemien har også påvirket Ugelstad Aas redaktørperiode, som startet 1. august.
– Til tider har det vært krevende, men vi kom mye heldigere ut av dette enn de to forgjengerne mine. Vi har kunnet ha vanlige redaksjonsmøter i hele høst, og folk på kontoret. Ett fellesmøte har vært på Zoom, og ellers har situasjonen vært normal.
Samtidig erkjenner Ugelstad Aas også at redaktørgjerningen har bydd på noen logistiske utfordringer.
– Bemanningen på desk har vært en utfordring. Der har vi vært sårbare, men vi har kommet oss gjennom noen uker med sykdom også. Jeg tror vi er over kneika nå, så får vi se hvordan det vil gå framover, sier han til slutt.