Leder Erik Hexeberg med partigrunnlegger og nestleder Lise Askvik under en svært redusert Arendalsuka 2020.Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Raser mot NRKs politiske dekning: – No-platforming av dimensjoner

Flere av de mindre partiene reagerer på at NRKs politiske dekning av de mindre partiene ligger på 1,9 prosent. – Vi har redaksjonell frihet til å sette sammen våre egne tilbud, svarer NRK-redaktør.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I et debattinnlegg i Medier24 går fem mindre partier hardt ut mot NRKs dekning av norsk politikk i forkant av valget i høst.

De mener mindre partier ble ekskludert fra dekningen og viser til en kvantitativ kartlegging av Retriever som viser at 1,9 prosent handlet om de øvrige sju riksdekkende og seks fylkesvise partiene som ikke er på Stortinget.

Samtlige av partiene utenfor Stortinget fikk totalt sett 3,57 prosent av stemmene.

Erik Hexeberg er leder i Helsepartiet, og er en av dem som står bak kritikken mot NRK.

– Vi mener det er et alvorlig demokratisk problem at opposisjonen utenfor Stortinget ikke får lov til å bli synlige i offentlig eide medier. Vi sier ikke at vi skal ha akkurat lik dekning, men det som foregår her er en total diskriminering, sier Hexeberg til Medier24.

– Konsekvensene er at man skaper et system i Norge hvor det kun er partier som er på Stortinget som har mulighet til å bli gjenvalgt.

NRK Nyheter avviser kritikken. Les hele NRKs svar lenger ned i saken.

– No-platforming

I partiguiden som NRK publiserte i god tid før valget ble Helsepartiet og de andre mindre partiene opplyst om.

De ble de også i en større sak som omhandlet alle de andre partiene som stilte til stortingsvalget 2021.

– Men dere blir jo faktisk nevnt i NRK-saker og i partiguiden?

– Ja, vi blir nevnt. Men vi blir ikke nevnt med hva vi står for. Vi blir kanskje nevnt i partiguiden, men verken der eller i Valgomaten kommer det opp hvilke politikk vi har, svarer Hexeberg.

Han mener mange av velgerne bruker valgomatene for bekrefte eller avkrefte sine egne valg.

– Da blir man ikke gjort oppmerksom på at partiet eksisterer, for det kommer ikke opp som et alternativ.

– Alle politiske partiet og organisasjoner kjemper om oppmerksomhet. Er det ikke også deres eget ansvar å komme på NRKs flater?

– Selvfølgelig. Men jeg mener NRK holder på med no-platforming.

I høst klaget Helsepartiet NRK inn for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Bakgrunnen var at NRK brukte en artikkel fra Bergens Tidende som utgangspunkt for en debatt i Dagsnytt 18.

Her kommer Hexeberg med flere utsagn og deler av artikkelen inneholder også Helsepartiets politikk.

Likevel ble professor i ernæring Birger Svihus invitert til debatt med Helsedirektoratet. Hexeberg ble derimot ikke invitert for å forsvare sine egne utsagn.

Avfeier kritikken

Helsepartiet skal nå klage NRK inn til Pressens Faglige Utvalg på det grunnlaget, ifølge Hexeberg.

– Det er en no-platforming av dimensjoner, sier han.

– Men mediene har jo sin fulle rett til å velge sine egne kilder?

– Har mediene et informasjonsansvar overfor befolkningen, eller har de kun et ansvar for å gjøre sine egne valg? Er det journalistisk frihet å drive med no-platforming? Skal den journalistiske friheten brukes til no-platforming av opposisjonen utenfor Stortinget?, spør Hexeberg.

Han mener det må eksistere et minimum av hva NRK som allmennkringkaster skal synliggjøre de forskjellige partiene for at velgerne skal få lov til å kunne velge så fritt som mulig.

– Hvor mener du det minimumskravet skal ligge?

– Jeg mener det er ingen problem å inkludere alle partiene i valgomatene. Det er en teknisk sak. Det er heller ingen sak å inkludere det i en partiguide. Jeg synes også man burde organisere en partilederdebatt på en slik måte at man inkluderte alle partiene som stilte i alle valgkretser, svarer Hexeberg.

Medier24 har forelagt kritikken overfor NRK.

I e-post avfeier redaktør for Nyhetsdivisjonen i NRK, Knut Magnus Berge, på det sterkeste at de driver med no-platforming.

– NRK driver ikke med no-platforming. Men vi har redaksjonell frihet til å sette sammen våre egne tilbud. Det gjør vi ut fra en forutsetning om å skape en balansert dekning. Det mener vi at vi har gjort – også med tanke på forholdet mellom størrelse og omtale. NRK dekket også småpartiene i valgkampen, men ikke i så stor grad som partiene selv ønsker, svarer Berge til Medier24.

– Ikke noe demokratisk problem

Johannes Bergh er leder av Stortingsvalg-undersøkelsen ved Institutt for samfunnsforskning.

Han mener de mindre partiene kan ha et poeng i at dekningen av de større og etablerte partiene gjør at de øker sjansen for å bli gjenvalgt.

– De har for så vidt et poeng med at de store partiene på Stortinget får mer dekning, og at det kan bidra til at de blir gjenvalgt. Det å få oppmerksomhet i politikken bidrar til at velgere legger merke til dem og øker sjansen for et bedre valg, sier Bergh til Medier24.

Samtidig er han rask med understreke at Norge har et åpent system med et bredt spekter av partier som er representert.

Bergh synes ikke umiddelbart at tallene fra Retriever som viser 1,9 prosent av NRKs politiske dekning er særlig lavt, når man ser på oppslutningen til partiene.

Han er klar på at det sier seg selv at mediene ikke kan dekke alle partiene likt.

– Det vil være rimelig at de dekker partier som har makt og som har stor oppslutning i større grad enn mange andre partier som står utenfor Stortinget.

– De mindre partiene kaller det et demokratisk problem. Er det et demokratisk problem?

– Nei, det vil jeg ikke si. Det er ikke noe demokratisk problem at de får mindre dekning. Disse partiene er veldig små og har liten oppslutning. Særlig Helsepartiet har liten oppslutning i befolkningen, og da er det ikke rimelig å forvente at de skal få en dekning på linje med de store partiene.

Powered by Labrador CMS