SVs nye mediepolitiske talsperson, Kathy Lie.

SV-politiker ut mot NRKs manglende tilbud til døve: – Diskriminerende

– Vi jobber kontinuerlig med å forbedre vårt tilbud i strømmetjenesten, svarer NRK.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I forrige uke skrev Medier24 om at døve må vente i tre til fire timer før NRK tekster direktesendinger på nett-tv.

Norges Døveforbund (NDF) fortalte at deres medlemmer tar i stadig større grad i bruk nett-tv fremfor lineær-tv, og at de er frustrerte over forsinkelsene.

Mediepolitisk talsperson i SV, Kathy Lie, reagerer på saken når Medier24 tar kontakt.

– Det er åpenbart ikke godt nok. Det er diskriminerende mot mennesker som har en nedsatt funksjonsevne på et området, sier Lie til Medier24.

– Problematisk

Lie mener at universell utforming ikke bare betyr tilrettelegging, men at man skal lage et samfunn hvor alle kan delta på lik linje.

– Det er problematisk at ikke alle kan følge de samme TV-programmene på en ordentlig måte.

NRK har oppgitt at grunnen til at man ikke tekster nett-tv er fordi det ikke er teknisk mulig.

I henhold til kringkastingsforskriften står det at man skal «tekste alle direktesendte fjernsynsprogrammer dersom det er teknisk og praktisk mulig».

Interessepolitisk rådgiver i NDF, Sindre Svindal, satte spørsmålstegn om det ikke er teknisk mulig, eller om NRK ikke er villig til å dedikere de ressursene som faktisk trengs for å gjøre det teknisk mulig.

Også Lie sitter inne med mange spørsmål til hva NRK mener med at det ikke er teknisk mulig.

– Hvis det ikke er teknisk mulig, så må man stille spørsmålet om hva det er som skal til. Er det noe vi kan gjøre. Det er en forskjell på om de ikke har menneskene til å gjennomføre det, eller om det er den tekniske innretning som mangler, sier hun.

– Om det er en teknisk innretning som burde de melde om det, så må vi se om vi kan bevilge penger til det, fortsetter Lie.

– Absolutt ønsket

Medietilsynet er dem som overværer at teksting gjøres i henhold til forskriften. De mener at teksting på digitale programmer tre til fire timer etter sendeslutt er innenfor kravet.

– Så lenge loven er som den er så forholder man seg til den. Er det loven som må endres på?

– Jeg mener nok da at lovteksten ikke er god nok. I hvert fall ikke om vi sier vi skal være et universelt samfunn – og det skal vi være. Når samfunnet og medievanene endrer seg, som må lovverket følge etter, svarer Lie.

– Men så hjelper det ikke å endre loven om det faktisk ikke er teknisk mulig, legger hun til.

Medier24 har forelagt kritikken overfor NRK.

I en e-post skriver redaksjonssjef for programmottak, klargjøring og tilgjengelighetstjenester i NRK, Tor Sigbjørn Pundsnes, at kringkasting og strømming er to veldig ulike tekniske distribusjonsløyper for TV.

– Tilgjengelighet er utrolig viktig for oss og vi jobber kontinuerlig med å forbedre vårt tilbud i strømmetjenesten. Målet er at NRK TV skal kunne brukes av hele Norges befolkning. Spesielt i avviklingen av direktesendinger ligger det mye kompleksitet og mye som skal klaffe, skriver Pundsnes til Medier24.

– Det å få til en god brukeropplevelse av direkteteksting i NRK TV, som kan brukes av digitale hjelpemidler for flere typer tilgjengelighet, er absolutt ønsket, men det vil ta tid å få på plass, legger han til.

Powered by Labrador CMS