TV 2 Nyheter-journalist Mariel Mellingen og fotograf Sorosh Sadat avbildet i Iran tidligere i år.

TV 2 er eneste norske mediehus som fikk visum til Iran: – Man føler seg aldri trygg

Tilgangen til Iran har nærmest vært umulig for vestlige medier. Men på starten av året fikk TV 2 reise inn i landet som preges av demonstrasjoner.

Publisert

Ved starten av året reiste TV 2 Nyheters utenriksjournalist Mariel Mellingen og fotograf Sorosh Sadat inn i Iran og Teheran for å dekke situasjonen i landet, etter at 22 år gamle Masha Amini døde i moralpolitiets varetekt i fjor.

Hun ble arrestert for brudd på landets strenge kleskoder.

Iran ligger på 178. plass på Reportere uten grensers indeks fra 2022 over land med pressefrihet. Kun Eritrea og Nord-Korea scorer dårligere.

Mulighetene for vestlige medier til å sende journalister til Iran har vært nærmest umulig de siste årene.

Likevel fikk TV 2 innvilget visum for å reise inn i landet ved slutten av fjoråret.

Mellingen er klar på hvorfor det er viktig å være til stede på bakken i landet.

– Gjennom å stenge ned internett så har regimet klart å gjøre det vanskelig for utenlandsk presse å dekke det som skjer i landet. Utenlandsk presse mangler gjerne sikre kilder og det er vanskelig å verifisere materialet som kommer, sier Mellingen til Medier24.

Fikk flere begrensninger

Utgangspunktet for at TV 2 slapp inn i landet var en visumsøknad som ble sendt i oktober i fjor.

Da desember måned kom, hadde utenriksavdelingen i TV 2 nærmest avskrevet at de fikk mulighet av å få visum til Iran.

Men den 21. desember tikket det inn en mail med innvilget visum.

– Vi ble ganske overrasket. Hvorfor de plutselig ville slippe inn noen, og hvorfor det ble oss, kan jeg ikke gi noe godt svar på. Det skulle jeg gjerne visst svaret på selv. Men da måtte vi kaste oss rundt. Vi tok noen grundige vurderinger av sikkerheten, og bestemte oss for å dra, forteller Mellingen.

Selv om TV 2 fikk komme inn i landet, var det flere begrensninger som de måtte forholde seg til i arbeidet.

Blant annet måtte de velge et nasjonalt pressebyrå, som ifølge dem selv skulle ordne tillatelser i landet for TV 2.

Alle utenlandske journalister blir koblet opp til et statlig pressebyrå. Her må man fortelle hva man vil og hvor man ønsker å gjøre opptak, og så må de ordne tillatelser.

Mellingen er klar på at Iran ikke lar utenlandske journalister operere på egen hånd, og teamet ble kontinuerlig fulgt av tolk som også passet på hva de kunne gjøre og ikke gjøre.

– Det var utrolig vanskelig å få intervjuavtaler. Vi ba blant annet om å intervjue noen i rettsvesenet eller å få følge noen av rettssakene. Det fikk vi beskjed om at var helt umulig.

Heller ikke de mange demonstrasjonene som har preget landet var mulig å følge for TV 2-teamet.

– Demonstrasjonene er ulovlig for utenlandsk presse å dekke. På nyttårsaften var det varslet demonstrasjoner som vi ønsket å følge, men da fikk vi beskjed om at det ikke var mulig.

TV 2-fotograf Sorosh Sadat

– Folk var likevel veldig frittalende

Til tross for begrensningene som blir lagt på dem, mener Mellingen at det kom mye godt ut av å være til stede i landet.

Hun viser til at sakene blant annet har fått mye større plass i sendingene til TV 2, nå som de har egne kilder og observasjoner.

– Det er utrolig viktig at vi reiser fordi man får en annen innsikt ved å være til stede der det skjer. Selv om det er mye vi ikke får dekket, så får vi mulighet til å gjøre observasjoner og snakke med folk. Det gjør det mulig å lage saker på dette som vi ellers ikke ville fått laget.

Mellingen forteller at de fikk mulighet til å bevege seg mye rundt i Teheran og snakket med mange vanlige folk på gaten.

– Det ga oss mye mer enn vi hadde forventet. Det opprøret regimet ikke klarer å skjule er hijab-opprøret til mange av kvinnene. Selv om vi ikke fikk se de store demonstrasjonene, så er det en form for demonstrasjon det også.

TV 2-reporteren forteller at folk på gaten i Teheran kom med sterk kritikk av myndighetene.

– Sånn sett fikk vi mye ut av turen, selv om vi jobbet med sterke begrensninger.

Vanligvis ønsker Mellingen å komme tett på folk i arbeidet sitt. Men denne gangen ønsket TV 2s team å gjennomføre så korte intervjuer som mulig.

– Her måtte vi gjøre det motsatt, slik at det ikke skulle vekke oppmerksomhet og at vi ikke skulle etablere en relasjon til noen.

Mellingen viser til at tolken alltid var med dem, og hun tror det er sannsynlig at han hadde en meldeplikt til myndighetene på hva TV 2 foretok seg.

Teamet måtte derfor være bevisst på at det alltid var noen som fulgte med.

– At han var med oss så ikke ut til å legge noen begrensninger på dem vi snakket med. Folk var likevel veldig frittalende. Dette er jo demonstranter som vil få ut sitt budskap, og som er villig til å ta en risiko for å gjøre det. Men vi spurte aldri etter fullt navn på folk. Vi måtte sørge for at han ikke fikk informasjon som gjorde at han kunne spore opp de vi snakket med.

– Han tok heller ingen bilder av de vi snakket med. Vi har også anonymisert alle kildene ved publisering, legger hun til.

Fått spørsmål om bruk at hijab

I forkant av innreisen til Tehran, måtte TV 2 gjøre en grundig vurdering av sikkerheten.

Utenriksdepartementet fraråder all innreise i landet grunnet uoversiktlig situasjon og fare for vilkårlig fengsling.

– Etter grundige vurderinger rundt sikkerheten, valgte TV 2 likevel å sende et team til landet etter at vi fikk innvilget pressevisum, sier utenrikssjef i TV 2, Aslaug C. Henriksen, til Medier24.

Hun understreker at de også tok forholdsregler under oppholdet i Teheran.

– Av hensyn til kildenes sikkerhet valgte vi å sende hjem videomaterialet underveis slik at det ikke skulle kunne komme i feil hender. Og av hensyn til teamets sikkerhet, valgte vi å vente med å publisere materialet deres til de var tilbake i Norge, forteller Henriksen.

I tillegg til Iran har Mellingen også vært i Russland etter at de startet den massive invasjonen av Ukraina.

– Følte du deg trygg da du var i Teheran?

– Det er denne vilkårligheten som gjør at man aldri føler seg trygg i et slikt land. Selv om vi tenkte sikkerhet i alt vi gjorde, så hjelper det lite om regimet bestemmer seg for å fengsle deg. Da finner de et påskudd for å gjøre det selv om du ikke har gjort noe galt, svarer Mellingen.

TV 2-reporteren forteller at hun i ettertid har fått spørsmål rundt sin egen bruk av hijab under opphold i Teheran.

– Når vi er på jobb i utlandet må vi følge lovene i landene vi er i. Derfor måtte jeg selv gå med hijab, sier Mellingen.

Powered by Labrador CMS