Utenriksredaktør i NRK, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, under sin orientering til Kringkastingsrådet.

NRKs utenriksredaktør om Iran-dekningen: – En stor journalistisk utfordring

Utenriksredaktør i NRK, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, svarer på kritikken mot allmennkringkasterens Iran-dekning. – Det er umulig å reise dit, og det preger dekningen vår.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag ble NRKs nyhetsdekning av opprøret i Iran debattert i Kringkastingsrådet.

Til sammen har det kommet inn 40 klager på temaet. Klagene deler seg ut i to poenger.

Klagerne mener både det er for lite dekning av det som skjer i Iran og spesielt reageres det på et innslag NRKs korrespondent Yama Wolasmal hadde i forkant av en av VM-kampene i fotball. Her mener flere at Wolasmal var for positiv til det iranske regimet.

Rådsmedlem, Tove Knudsen, mener dekningen til NRK har vært god, men er klar på at det ikke er vanskelig å forstå engasjementet fra dem som har en tilknytning til Iran.

– Jeg skulle gjerne hatt mer av en veldig grundig analyse av hva som skjer i Iran, og hvorfor det skjer akkurat her. Det er et spesielt og interessant land, som er en gammel og stor kulturnasjon. Det ville vært flott å få mer av bakgrunnen for hvorfor det skjer nå. Men i det store og hele er jeg veldig fornøyd med dekningen, sier Knudsen.

Hun opplever heller ikke noen ubalanse fra NRK-korrespondent Wolasmal.

– Full støtte

Rådsmedlem Anders Anundsen forteller at han i utgangspunktet ikke tenkte over at NRKs dekningen av det som skjer i Iran var mangelfull.

– Jeg gikk da gjennom dekningen historisk for å se hvor mye dette er omtalt. I forhold til nyhetsstrømmen så oppfattet jeg at det var relativt lite dekning fra veldig viktige hendeler i Iran, sier Anundsen.

Samtidig påpeker han at han forstår utfordringene.

– Det er en vanskelig situasjon å håndtere, og det er viktig at man er trygg på det som formidles.

Rådsmedlem Akhtar Chaudhry forteller at han forstår veldig godt at mange som har en tilknyting til Iran, ønsker seg enda mer dekning av det som skjer i landet.

Samtidig mener har at dekningen til NRK er god.

– Jeg setter pris på den dekningen som NRK har sørget for under de forholdene. Journalister får ikke visum inngang. Når du ikke klarer å komme inn, så får du ikke tilgang til kilder. Dekningen har full støtte hos meg, sier Chaudhry.

– En stor journalistisk utfordring

Utenriksredaktør i NRK, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, hadde en innledende orientering overfor rådet om forutsetningene for å drive journalistikk i Iran.

Her påpeker at det er utfordrende å dekke alt som nå foregår i landet.

– Det er umulig å reise dit, og det preger dekningen vår. Iranske myndigheter utsteder ikke visum, og meg bekjent så har det ikke vært en vestlig journalist som har rapportert i brede og store redaktørstyrte medier, sier Falkenberg Mikkelsen.

Utenriksredaktøren trekker også frem utfordringene rundt kildehåndtering.

– Der må vi være ekstremt varsomme. Både med å dobbeltsjekke informasjon, men også være veldig varsomme med hvem vi tar kontakt med for å ikke utsette kildene for fare. Bare det å ta kontakt, kan i seg selv være en fare. Iranske myndigheter har god kontroll på cyber-domenet.

– Det er et krevende univers å operere i, og en stor journalistisk utfordring, legger han til.

Når det gjelder klagene på NRK-korrespondent Wolasmal, forklarer Falkenberg Mikkelsen at korrespondentene er utrolig mye på luften.

– Det kan det skje feil når vi er på luften i veldig stor utstrekning. Han hadde en uheldig formulering som han var raskt ute med å presisere.

Utenriksredaktøren mener totalt sett at dekningen til NRK har vært god nok, ut ifra forutsetningene.

– Jeg mener dette har vært en grundig og en god dekning. Vi må også s at dette er en langsiktig prosess. Den dagen vi ser at regimet virkelig vakler, så vil dekningen også skrus ekstra opp på nyhetsplass.

Powered by Labrador CMS