Leder i Pressens faglige utvalg (Pfu) Anne Weider-Aasen.

Rekordmange PFU-fellelser på kommentar­felt: – Kan trigge de mest ekstreme meningene

Antallet fellelser på punkt 4.17 har doblet seg det siste året.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Medier24 har gått igjennom alle sakene som har vært oppe til full behandling i Pressens Faglige Utvalg (PFU) i løpet av 2021, og sett på hva mediehusene blir felt på.

2021 viser en tydelig økning i fellelser på Vær varsom-plakatens punkt 4.17 om kommentarfelt.

I perioden 2017-2019 hadde punktet to fellelser i året, mens det var fire fellelser på punktet i 2020. I fjor endte tallet på åtte.

– Ikke årvåkne nok

Vær Varsom-plakatens punkt 4.17

Dersom redaksjonen velger ikke å forhåndsredigere digitale meningsutvekslinger, må dette bekjentgjøres på en tydelig måte for de som har adgang til disse. Redaksjonen har et selvstendig ansvar for så snart som mulig å fjerne innlegg som bryter med god presseskikk.

– Vi må ta høyde for at dette er små tall, og et lavt tallgrunnlag. Men vi ser at antallet har gått opp i året som har gått, sier leder i PFU, Anne Weider-Aasen, til Medier24.

Hun mener tallene viser at redaksjonene ikke er årvåkne nok når det åpnes for leserkommentarer.

– Jeg er en tilhenger av å ha høy takhøyde på meningsplass. Men det kan ikke være innhold i kommentarfeltet som bryter med god presseskikk, sier hun.

I alt har ni saker klaget inn for blant annet punkt 4.17 vært oppe til full behandling i år, hvorav åtte av sakene ble felt på det punktet.

Blant fellelsene er Dagen, som klippet en sak fra Os og Fusa-posten, hvor kommentarfeltet sto umoderert igjennom helgen.

NRK ble også felt for manglende moderering av kommentarfeltet i kjølvannet av Brennpunkt-dokumentaren Guds Utvalde - Smiths Venner.

I forrige uke gikk Dagbladet ut og beklaget at de ikke klarte å forhindre at grove og krenkende meldinger om avdøde Hans Gaarder fra enkeltpersoner ble liggende ute på Facebook-siden deres.

I meldingen skrev de at de nå skal hente inn profesjonelle moderatorer for bistand.

– Har gode veiledere

Under pop-up-arrangementet til Nordiske Mediedager «Bør norske medier logge av Facebook», påpekte flere medieledere at de har utfordringer med kommentarfeltene på plattformen, og at de lar vær å dele mange saker på sosiale medier.

Teknologidirektør i Amedia, Pål Nedregotten, fortalte at for konsernets redaktører var en av de store utfordringene kommentarfeltet.

– Hvordan sikrer man unge kvinner og innvandrerstemmer? Det er et møkkete felt, og det er utfordrende å røkte kommentarfeltet, sa Nedregotten da.

Weider-Aasen sier at Redaktørforeningen har gode veiledere ute på hvordan man skal unngå å havne i «4.17-fella».

– Det er en god del ting man kan være seg bevisst før man legger ut saker, blant annet hvordan saken er vinklet. Det kan trigge de mest ekstreme meningene, og da er det lurt å følge med.

Weider-Aasen legger til at 4.17 og kommentarfelt er blant temaene som tas opp under Etikkåret-fremleggingen førstkommende tirsdag.

Powered by Labrador CMS