Torsdag hadde Pressens Faglige Utvalg (PFU) årets siste møte.
Medier24 har gått igjennom alle sakene som har vært oppe til full behandling i år, og det er en tydelig økning i brudd på to punkter.
Se alle mediehusene som har vært i PFU i år nederst i saken.
– Kunne vært unngått
I sommer skrev Medier24 at det gikk mot rekord på fellelser på Vær varsom-plakatens punkt 3.2.
Etter de siste sakene ble behandlet torsdag ble det klart at året endte med 36 fellelser på punkt 3.2, som er ny rekord. I tillegg havnet antall fellelser på punkt 4.14 på 31. Det er det høyeste antallet siden 2013, hvor det ble 33 fellelser.
I sommer uttalte PFU-leder Anne Weider-Aasen til Medier24 at det kan være manglende bevisthet i redaksjonene som ligger bak.
– Det ser ut som det er mange fellelser som kunne vært unngått om redaksjonene hadde brukt litt mer tid på kontroll av opplysninger og ikke bare tatt hva en kilde sier for gitt.
Økning i tvillingpunkter
Punkt 3.2 og 4.14 i Vær Varsom-plakaten er ofte kalt «tvillingpunktene» fordi de går sammen i mange saker. I både 2020 og 2019 endte åtte saker med en tvillingfellelse.
I år er det mer enn doblet, med 19 tvillingfellelser.
I alt har 136 saker vært oppe til full behandling i PFU i år, fordelt på 72 mediehus. Av de har 58 endt med brudd og 14 endt med kritikk. I fjor var 122 saker oppe til full behandling, hvorav 36 endte med brudd.
På topplisten over medier som er felt flest ganger, troner Document. Nettstedet har hatt syv saker oppe til full behandling i år, og har i alle syv tilfellene blitt felt for brudd på god presseskikk.
På andreplass ligger NRK, som ender året med fem fellelser. NRK er også det mediehuset med flest saker oppe til behandling, med 14. Det er en dobling fra i 2020, da de hadde syv.