Oppgaven med å rydde opp i regnskapet og pengebruken ble den første og viktigste for Skiphamn.
– Det ble et veldig tøft første år. Stiftelsen var i praksis konkurs, og vi fikk en veldig stor jobb å gjøre. Både med å gjenoppbygge tilliten og økonomien, forteller hun til Medier24.
– Jan Gunnar Furuly hadde gjort en god jobb som leder før meg, så grunnlaget var lagt. Men det var mye å ta tak i, sier Skiphamn.
Prioriteringen var klar:
– De to første årene som leder brukte jeg mest tid på å innføre nye rutiner for å ha kontroll på økonomien. Så måtte vi også ta organisatoriske grep, sier hun.
– Det var viktig å få inn en ekstern regnskapsfører. Så sørget vi for at flere personer godkjenner alle utbetalinger, og at det skulle rapporteres jevnlig om økonomien, sier Skiphamn.
Trenden fortsatte i år med et overskudd på 1,7 millioner i årsregnskapet - og en stadig styrket egenkapital.
– Vi har en bedre økonomistyring nå enn tidligere, og det er det aller viktigste. Det er jeg veldig fornøyd med at vi har fått orden på, sier Skiphamn.
– SKUP skal ikke gå med store overskudd. Det er ikke derfor vi driver med dette. Men historien viser at det er godt å ha noe på bok. Det kommer nok en krise igjen, men nå har vi bygd opp egenkapital. Det er bra, sier hun.
– Er blitt en irriterende friskus
Når Skiphamn nå går ut av SKUP-rollen betyr det at fritiden hennes plutselig blir mer åpen. For styreleder-vervet har hun bekledd ved siden av sin daglige jobb som redaksjonsleder i Faktisk.no.
Den fritiden blir primært fylt med tid utendørs, forteller hun.
– SKUP har vært min hovedhobby i flere år. Nå har jeg i stedet blitt en sånn irriterende friskus. Jeg går på ski i mørket, har fått meg bikkje og dyrker friluften. Det gleder jeg meg til å fortsette med, forteller Skiphamn med et smil.
Hun erkjenner likevel at det er rart å ikke være en del av SKUP-miljøet.
– Det føltes veldig rart og vemodig da jeg meldte meg ut av den interne Facebook-gruppa vi ha. Men samtidig føles det veldig greit å overlate ansvaret til det solide og kompetente nye styret som nå er valgt, sier hun.
– Jeg tror det blir et kjempebra styre, og at fremtiden ser lys ut for SKUP. De fleste har SKUP-erfaring fra før, men det er også kommet inn et par nye med nye impulser. Alle gleder seg til å planlegge for en fysisk konferanse til neste år, sier Skiphamn.
Nettopp det at det ikke har vært en fysisk SKUP-konferanse i Tønsberg siden 2019 - grunnet koronapandemien - har vært en stor nedtur for Skiphamn.
Hun innrømmer at hun vurderte å ta gjenvalg for å få avslutte med en fysisk konferanse. Nå ser hun heller frem til å delta på SKUP i 2022 som gjest.
– Ja, gjett om! Det blir utrolig deilig. Jeg har ikke fått med meg så mye av det faglige innholdet de siste årene, så det gleder jeg meg skikkelig til, sier hun.
Skiphamn understreker likevel at opplevelsene har vært mange også som leder.
– Jeg har møtt så mange kollegaer fra hele verden som har helt andre utfordringer med journalistikken enn det vi har. Det har vært sterke møter som setter ting i perspektiv, sier hun.
– Det har også vært utrolig mange hyggelige og morsomme opplevelser. Vi har fått store navn til Tønsberg, og det har ikke minst vært morsomt å få lage litt underholdning. Det er viktig at det ikke bare blir faglig og tungt innhold, legger hun til.
– Men det er kjempebra at det diskusjon om SKUP. Det er bare positivt at ulike meninger kommer frem. Vi hadde stadig dialog med både små og store redaksjoner, og det er jeg sikker på at det nye SKUP-styret også vil ha, sier Skiphamn.