Jens Egil Heftøy

Tidligere SKUP-leder dømt til 60 timers samfunnsstraff

Jens Egil Heftøys advokat bekrefter overfor Medier24 at de ikke kommer til å anke dommen. – Vi er først og fremst glad for at han ble dømt, sier SKUP-styreleder Silje S. Skiphamn til Medier24.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Tidligere sekretariatsleder i SKUP, Jens Egil Heftøy, er dømt til 60 timers samfunnsstraff for grovt underslag mot SKUP - stiftelsen for en kritisk og uavhengig presse - i 2014, 2015 og 2016. 

 
Styreleder Silje S. Skiphamn i SKUP.

Han bekrefter også at de ikke kommer til å anke dommen. Aktor ville ha 55 dagers ubetinget fengsel, men fikk ikke medhold av retten

– Han har akseptert dommen og mener at tingretten har trodd han på de fleste vesentlige punkter, og lagt hans forklaring til grunn og at resultatet er mer i tråd med det han har gjort, enn det aktors påstand var, sier Heftøys advokat Knut Henrik Boehlke til M24.

I dommen står det følgende: «Allmennpreventive hensyn gjør seg absolutt gjeldende i en sak som denne, men ikke i en slik grad at den stenger for idømmelse av samfunnsstraff. Tiltalte har samtykket i en slik reaksjon. Retten mener atsakens alvor gjør at straffen ikke kan gjøres betinget».

Heftøy idømmes også saksomkostninger på 3000 kroner. Det vil ikke bli fremmet erstatningskrav.

Journalisten omtalte straffen først.

I utgangspunktet var tiltalen på at Heftøy hadde begått underslag på i overkant av 200.000 kroner, men i sluttprosedyren reduserte aktor summen til om lag 100.000 kroner.

Privat ferie og en Xbox

Heftøy erkjente delvis skyld for å ha blandet sammen økonomien til stiftelsen med sin egen privatøkonomi, men mente hele veien at summen som lå til grunn for tiltalen var for høy. 

 Det har vært rotete. Det er det ingen tvil om. Det har jeg også sagt fra dag én. Det som har vært utfordrende er å finne ut av hva som er reelt, forklarte Heftøy i retten torsdag i forrige uke.

I dommen står det blant annet: «Etter bevisførselen er retten overbevist om at tiltalte hvert fall i perioden fra juni 2014, og frem til og med februar 2016 jevnlig benyttet SKUPs bedriftskort til private formål».

Her ble det i retten blant annet trukket fram at SKUP-kortet var benyttet til flere private ferier og innkjøp, privat julehandel, samt til innkjøp av en Xbox, som stod hjemme hos Heftøy.

Videre skriver de: «Retten mener at det er bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte har benyttet SKUPs bedriftskort til å dekke private utgifter med hvert fall kr 57 334. Av dette beløpet har tiltalte erkjent å ha underslått ca. kr 42 000. Retten mener at beløpet sannsynligvis er større enn kr 57 334, men anser det ikke for å være tilstrekkelig bevist». 

Innrømmet delvis skyld

 Under sluttprosedyren i Oslo tingrett argumenterte Heftøys advokat for at samfunnsstraff var det riktige, ettersom Heftøy hadde innrømmet rotet.

– Dette har vært en sak utenom normalen og en bemerkelsesverdig sak, sa Heftøys advokat Knut Henrik Boehlke under sin sluttprosedyre og la til: 

– Langt på vei etterforskes saken mens vi sitter her, noe som gir seg utslag i en halvering av underslagsbeløpet aktor mener tiltalte skal domfelles for i løpet av sluttprosedyren, mens vi sitter her, sa han videre. 

I sin forklaring la Heftøy til grunn at han hele veien hadde en plan om å betale tilbake, men det mente aktor det ikke var grunn til å tro.

– Hvis det er slik at han innledningsvis mente han skulle betale tilbake igjen, mener vi dette må være en tanke som forsvant, sa aktor Erik Hansen under sin sluttprosedyre og pekte på at Heftøy selv forklarte at han har hatt en krevende privatøkonomisk situasjon, som han beskrev som «opp og ned».

– Glad for at han blir dømt

Styreleder i SKUP-stiftelsen, Silje Sjursen Skiphamn, er glad for at det nå har falt dom i saken. 

– Vi er først og fremst glad for at han ble dømt, og så må jeg si at 60 timers samfunnsstraff kanskje høres litt lite ut, sier hun til Medier24. 

Hun er likevel glad for at både Heftøy og stiftelsen nå kan legge dette bak seg, og peker på at hun er skuffet over det hun mener er slett politiarbeid i saken.

– Det blir bra at både vi og Heftøy kan legge det bak oss, og så tenker jeg at politiet, slik det framstod i retten, har gjort en mangelfull jobb med etterforskningen, når beløpet ble redusert fra over 200.000 i tiltalen til rundt 100.000 i løpet av rettssaken. Det har også tatt altfor lang tid. Det er tre og et halvt år siden vi anmeldte saken, sier hun. 

Powered by Labrador CMS