Erik Sønstelie, sjefredaktør i Oppland Arbeiderblad

Oppland Arbeiderblad i lang konflikt med kommune - trues med politianmeldelse

Kommuneledelsen mener avisen har opptrådt uetisk etter avsløringer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Det siste halvannet året har Oppland Arbeiderblad vært i konflikt med Vestre Toten kommune for å ha avslørt en hemmelig rapport om uforsvarlig medisinhåndtering i hjemmetjenesten.

I tillegg har avisen og datteravisen Toten Idag ettergått påstander om gjengjeldelse mot varslere og fryktkultur blant de ansatte.

Saken er ett av eksemplene på lokal gravejournalistikk som avisen det siste halvannet året har høstet oppmerksomhet for.

– Fikk dødelig dose

Saken om hjemmetjeneste-krisen i Vestre Toten kommune startet i 2020 etter at avisen fikk et anonymt varsel om at tjenesten var «ute av kontroll».

Det ble meldt om massive brudd på arbeidsmiljøloven og ulovlig, uforsvarlig medisinhåndtering overfor eldre og syke.

Mens kommunen avviste påstandene, begynte avisen å grave i antall avvik og intervjue anonyme kilder i organisasjonen. Det resulterte i flere artikler.

Reporteren fant også fram til en bruker som hadde logget alle feil medisiner som hun hadde fått.

– Hun fortalte at hun 15 ganger hadde fått dødelig dose hjertemedisin, og fått feil dose 32 ganger. Liv hadde gått tapt om hun tok dem, forteller sjefredaktør i Oppland Arbeiderblad, Erik Sønstelie, til Medier24.

Saken ble forsøkt stanset av kommunen, men avisen ga ikke etter og da medisinhåndteringen ble gransket av Statsforvalteren, fikk avisen rett og kommunen feil.

Rapporten konkluderte med av kommunens innbyggere ikke fikk forsvarlig hjelp med medisiner av hjemmetjenesten og at det var omfattende avvik. Dermed ble det krav om politisk oppvask.

Etter avsløringene ble det også ført et farmasøyt-tilsyn i hjemmetjenesten, for å se hvordan tilstanden var. Farmasøyt-rapporten var hemmeligstemplet, men OA klarte å få tak i den.

– Rapporten viste at situasjonen var ille. Det var ferdig opptrukne sprøyter, det var rot på medisinrom, kjøleskap uten temperaturmåler, og medisiner som hadde gått ut på dato, sier Sønstelie.

Ble klaget inn til PFU

Det ble også avdekket at kommunen jaktet på varslere og avisens kilder. Ukjente varsler mot kommuneledelsen kom også for en dag og fremtredende jurister stilte spørsmål ved om kommuneledelsen hadde villedet sine folkevalgte.

– Saken har i hele høst blitt gransket av kontrollutvalget, Ernst & Young. I tillegg er ordfører, kommunedirektør og omsorgssjef er nå politianmeldt, sier Sønstelie.

Frps stortingsrepresentant fra Oppland, partiveteran Carl I. Hagen, har også engasjert seg i saken i kjølvannet av OAs artikler, og politianmeldte kommunetoppene i august i fjor.

I desember lå fortsatt saken hos Felles straffesaksinntak hos politiet.

I kommunestyret har kommunen beklaget overfor politikerne og innbyggerne, men har ikke syntes noe om nærgåenheten fra avisen.

Det ble på et tidspunkt skrevet et åpent brev til innbyggerne i kommunen og sendt redegjørelser til de folkevalgte for å advare mot OAs journalistikk.

Innsyn i dokumenter ble avvist fordi avisen angivelig opptrådte «uetisk» og det ble tatt til orde for å politianmelde redaktøren.

– I tillegg ble vi klaget inn til PFU, fordi de mente at skaffingen av den hemmelige rapporten var et lovbrudd, sier Sønstelie.

PFU tok saken opp til forenklet behandling. Sekretariatet mente OA ikke har brutt god presseskikk og at saken har hatt stor offentlig interesse.

Medier24 har vært i kontakt med ordfører i Vestre Toten, Stian Olafsen.

Han mener OA har gjort jobben sin i belysningen av saken.

– Selv om det er nyanser i noen saker hvor vi ikke er enige, har de gjort jobben sin som en uavhengig avis, og de har bidratt til å rette søkelyset mot saken om hjemmetjenesten, og få fortgang i prosessen. Det er alltid noe man kan være uenig i, men det må man tåle, sier Olafsen til Medier24.

– Vil være dagsordensettende

I OA har det det siste halvannet året blitt et mål å hverdagsgrave, og prioritere undersøkende journalistikk, samtidig som avisen oppfyller sine plikter om å gi leserne siste nytt og annen hverdags-journalistikk.

– Vi har laget det som heter «månedens sak». Hvor en eller to journalister får litt ekstra tid hver måned til å lage en større sak. Det har vært vår måte å grave på, forteller Sønstelie.

Sakene som har høstet mest oppsikt er avsløringer rundt dataangrepet på Østre Toten, sykehusstriden i Innlandet og forholdene i hjemmetjenesten i Vestre Toten.

Men avisen har også gransket seksuelle overgrep i Innlandet, eiendoms-baroners krig om dyre bygårder i Gjøvik og barnevernets bruk av politiet i en barnevernssak.

Den undersøkende journalistikken i OA ga dem nylig førsteprisen for beste journalistikk for NJ-Innlandet. Men like mye har det varmet å få blomster på døren fra fornøyde og takknemlige lesere og skryt i leserbrev og i sosiale medier.

Sønstelie forteller at prosjektet har gjort at han fulgte debatten rundt Amedia og SKUP i vår med interesse.

– Den var ikke uten poenger. Men vi er i alle fall et bevis på at lokalaviser kan grave og at det går an å sette av tid til det. Og kanskje blir det ikke en SKUP-rapport av det, men for oss er det viktig å være dagsordensettende overfor leserne våre og få folk til å tenke «ja, det var OA som avslørte det, ja».

Powered by Labrador CMS