Journalist Jakob Ellingsen, journalist Ina Marie Holseth og redaksjonssjef Terje Dybvik har jobbet hardt med saker om ordførervalget på Ørland.

Fosna-Folket med prisbelønt grave­prosjekt - skrev over 80 saker om ulovlig lokalvalg: – Vanvittig

– Det blir som om en stor avis skulle brukt en fjerdedel av sine journalister over flere måneder.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Lokalavisen Fosna-Folket har skrevet over 80 artikler om ordførervalget på Ørland, og den lille redaksjonen har kunnet avsløre av valg av ordfører skjedde ulovlig i flere norske kommuner under kommunevalget for to år siden.

I starten av mai ble avisen også premiert for arbeidet med saken, da de vant «Den trønderske journalistprisen», i tillegg til at de også fikk prisen i kategorien «lokaljournalistikk».

Bak arbeidet står Jakob Ellingsen, Alexander Killingberg, Ina Marie Holseth, Audun Kopperud og Emilie Sofie Olsen.

Nasjonale konsekvenser

– Det høres ganske vanvittig ut. Og det som er ekstra gøy, er at en vanlig abonnent har lest 40,2 av sakene i gjennomsnitt. Og det selv om vi har dekning i fire kommuner, så det er ikke bare folk som bor på Ørland, forteller journalist i Fosna-Folket, Jakob Ellingsen, til Medier24.

Og 80 saker om et tema har vært krevende, påpeker han.

– Det har vært fryktelig krevende, men samtidig har det vært givende å kunne vise frem til innbyggerne hva som skjer bak lukkede dører, og hvem som styrer kommunen.

Han legger til at det har variert hvor mange journalister som til enhver tid har vært koblet på tematikken.

– Vi var seks journalister den høsten dette startet. I perioder var det en til to som kun jobbet med dette, men de andre måtte lage hele resten av avisa. Så det har gått med noen månedsverk, sier han og legger til:

– Det blir som om en stor avis skulle brukt en fjerdedel av sine journalister over flere måneder.

Ellingen forteller at den lille lokalavisen også har stor takhøyde for å dekke noe annet enn det daglige nyhetsbildet i lokalområdet.

– Så lenge jeg har jobbet i Fosna-Folket har vi alltid hatt det slik at vi setter av tid til å jobbe med større prosjekter, og tar steget tilbake fra den løpende nyhetsdekningen og får et overblikk. Det er ikke alltid det er graveprosjekter, men vi jobber alltid med å følge større temaer, forteller Ellingsen.

Maktspill på bakrommet

Arbeidet med sakskomplekset startet etter valget i 2019.

– På valgnatten i 2019 presenterte vi vinnerne av valget, og hvem som fikk ordførerembetet på Ørland, forklarer Ellingsen.

Den natten var beskjeden at SP fikk ordføreren, mens Høyre fikk varaordføreren.

Men da avisen også skulle dekke det konstituerende møtet i oktober, ble en annen ordfører valgt.

– På møtet ble det gjennomført hemmelig votering med stemmeurne. Og det kom ganske overraskende hvem som ble valgt.

For der fremmet Ap, SV og MDG Høyres varaordfører som ordførerkandidat, mens Ap fikk varaordføreren. SP var frosset ut.

– Da begynte vi ganske raskt å se på hva slags hemmelig spill som hadde pågått og hvordan dette maktspillet på bakrommet hadde vært. Fra å ha et samarbeid mellom SP og Høyre på valgnatta, hvordan ender man da opp med et samarbeid mellom Høyre og AP? spør Ellingsen.

Avisen skrev flere saker om de hemmelige avtalene og møtene som førte til det nye samarbeidet. Raskt dukket spørsmålet opp om dette var et lovlig valg.

Ellingsen forklarer at en stemmeurne og hemmelig valg var vanlig ved valg av ordfører tidligere, men etter den nye kommuneloven ble det fjernet fra loven. Dermed ble valget i oktober 2019 gjennomført ulovlig.

– Allerede uka etter ble det bekreftet at valget ble ulovlig gjennomført. Og så ville de gjøre det godt igjen og tok nok et valg, og endte med en tredje ordfører, forteller Ellingsen.

– Politisk rot

Mens Kommunal- og moderniseringsdepartementet kom inn for å avgjøre hva som skulle gjøres i saken, jobbet avisene videre med å se om dette kunne ha skjedd andre steder.

Var det kun på Ørlandet at ordførervalget ble ulovlig gjennomført?

– Vi så at dette hadde skjedd flere steder, blant annet i Stjørdal, sier Ellingsen og legger til at de ikke hadde kapasitet til å sjekke alle norske kommuner, men at de likevel klarte å finne syv kommuner med ulovlig valg.

– Det som skiller valget i Ørland, er dette dramatiske spillet. I de andre kommunene var det en ren formalitet, og ingen tvil om hvem ordføreren skulle bli. Men her skjedde det mye på bakrommet, sier Ellingsen.

KMD bestemte til slutt at selv om ordførervalget var gjennomført ulovlig, var det likevel gyldig.

– Det har vært et politisk rot, rett og slett. Og mange synes det nesten er tragikomisk. Og det har vært mye press fra lokalmiljøet om at ordføreren skal trekke seg.

Han legger til at saken har fått nasjonale konsekvenser.

– KMD har bestemt seg for å ta en ny titt på loven, i tillegg til å lage en veileder, slik at det samme ikke skal skje igjen, forteller Ellingsen.

Og avisen synes det var ekstra stas å stikke av med den trønderske journalistprisen.

– Det er veldig hyggelig å bli satt pris på, og bli sett. Det er en pris som ofte går til de større avisene i Trøndelag. Vi har ikke gjort noe revolusjonerende i denne saken. Vi har lest kommuneloven, vi har bevitnet det som har skjedd, og gjort grunnleggende kritisk journalistikk, sier Ellingsen.

Powered by Labrador CMS