En artikkelserie fra Gard Oterholm og Tore Gjerstad har fått mye oppmerksomhet i det siste, også utenfor Norges grenser.

DN-journalister ble drapstruet etter grave-sak: – Ekstremt alvorlig

Etter flere publiseringer om Terje Rød-Larsen og Jeffrey Epstein, opplevde DN-journalistene flere oppringninger og drapstrusler på epost. Nå er forholdet politianmeldt.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Det siste halvannet året har journalistene Gard Oterholm og Tore Gjerstad i Dagens Næringsliv (DN) jobbet med avsløringer om Jeffrey Epsteins tilknytninger til norsk næringsliv, og spesielt Terje Rød-Larsen og tankesmien han er president for, IPI.

De har sendt inn sin andre metoderapport til SKUP om arbeidet til årets utdeling.

– Ekstremt alvorlig

I metoderapporten skriver journalistene at arbeidet har ført til flere trusler på telefon og epost.

Etter at de i oktober for første gang publiserte avsløringene om de tette bindingene mellom Epstein og Rød-Larsen mottok de anonyme oppringninger sent på natten.

I rapporten står det at personen på telefonen sa «you are a fucking cunt, you have people coming after you». I november kom det også en epost til en av journalistene.

«Avsenderen kom med flere angrep mot reporteren og skrev blant annet «Be prepared I would be scared if I were you». E-posten ba reporteren hilse til et familiemedlem.», står det i rapporten.

Redaktør for nyhet og dagsorden i DN, Janne Johannessen, bekrefter ovenfor Medier24 at det har vært flere trusler rettet mot journalistene.

– Det var mange telefonoppringninger med sjikanerende innhold. Og så denne eposten. Og når en truende person i tillegg drar inn familiemedlemmer, gjør det saken ekstremt alvorlig, sier Johannessen.

Etterforskes av politiet

Avisen anmeldte forholdet etter at de første trussel-telefonene kom, men Johannessen forteller at saken først ble henlagt. DN klaget på henleggelsen.

– I mellomtiden kom det en direkte drapstrussel på telefon, og da ble saken tatt opp til etterforskning, forteller hun.

Johannessen ønsker ikke å gå inn på hvilke andre grep avisen tar i akkurat denne saken, men sier på generelt grunnlag at det vurderes og iverksettes hensiktsmessige tiltak i denne type saker.

– Vi mener at trusler er helt uakseptabelt, og noe vi ser svært alvorlig på. Det å jobbe med skarpe saker, og stå i konfliktfylte løp er krevende i seg selv. Ingen skal måtte tåle sjikane og trusler i forbindelse med det journalistiske arbeidet, sier Johannessen og legger til:

– Trusler mot journalister er stygge forsøk på å stoppe vår kritiske journalistikk, og da er det desto viktigere at vi fortsetter å dekke løpene som vi ellers ville gjort. Avsløringene i dette sakskomplekset og konsekvensene de har fått, er noe vi er veldig stolte av, forteller hun.

Fikk internasjonal oppmerksomhet

Oterholm og Gjerstad har jobbet med sakskomplekset siden høsten 2019 og har brukt lang tid på å bekrefte at det fantes koblinger mellom Epstein og Rød-Larsen.

– Det var et stort spenn av mektige aktører, og vi slet lenge med å få bekreftet hypotesen. Etter hvert satt vi på mye dokumentasjon, forteller Oterholm til Medier24.

Teamet brukte blant annet skriftgranskning, for å bekrefte signaturen til Rød-Larsen på et gjeldsbrev knyttet til Epstein.

I midten av oktober publiserte de avsløringene. Da fikk de også innsyn i et brev fra Rød-Larsen til IPIs støttespillere, hvor han redgjorde for koblingen, og beklaget til de som var blitt kontaktet av «tabloiden» DN.

Oterholm forteller at teamet fikk et stort gjennombrudd i fjor høst, etter at avsløringene om Rød-Larsen ble kjent. Etter at DN tipset australske medier om saken, brøt tidligere statsminister i Australia og styreleder i IPI, Kevin Rudd tausheten og gikk hardt ut mot Rød-Larsen.

– Det hadde stor sett vært stille fra IPI, før det plutselig skjedde ting, forteller Oterholm.

Uttalelsen fra Rudd gjorde også at Oterholm ble kontaktet av flere australske nyhetsmedier og stilte til flere intervjuer om saken.

Saken har fått flere konsekvenser, både i Norge og internasjonalt. Etter avsløringene har Rød-Larsen gått av som president for IPI, og Riksrevisjonen har åpnet en full undersøkelse av UDs forhold til IPI.

Og Oterholm forteller at de ikke er ferdig med saken.

– Riksrevisjonens rapport kommer i sommer, så det blir spennende å følge med på hva som skjer der. Vi har også flere spor vi fortsatt undersøker.

Powered by Labrador CMS