VG-journalistene Mona Grivi og Ronny Berg ble fredag kveld tildelt et SKUP-diplom for sakene om «Da Norge stengte ned».
VG-journalistene Mona Grivi og Ronny Berg ble fredag kveld tildelt et SKUP-diplom for sakene om «Da Norge stengte ned».

SKUP-diplom til VG for «Da Norge stengte ned»: – En stor ære

VGs saker om da Norge stengte ned under koronapandemien, ble belønnet med SKUP-diplom.

Publisert Sist oppdatert

VG ble fredag kveld tildelt et SKUP-diplom for sine gravesaker om hva som skjedde med nordmenns hverdag, da Norge stengte ned 12. mars 2020, grunnet koronapandemien.

I metoderapporten som VG sendte inn ved journalistene Mona Grivi og Ronny Berg , var hele sju saker innlemmet.

De to VG-journalistene var naturligvis svært godt fornøyde med å bli tildelt SKUP-diplomet for arbeidet sitt, under den digitale prisutdelingen.

– Jeg synes dette var stor stas, og en stor ære og glede. Det har vært veldig inspirerende å jobbe med dette, sa Ronny Berg.

Og fortsatte:

–Jeg må takke Mona for arbeidet, og at for at vi har fått lov. Synes det var stor stas. En stor ære og glede. Det har vært veldig inspirerende å jobbe med, og jeg må takke Mona for arbeidet, og også takke for at vi har fått lov til å jobbe med dette, sier han.

Mona Grivi var tydelig glad da hun mottok nyheten om diplomtildelingen, men fattet seg i korthet under direktesendingen.

– Tusen, tusen takk. Dette er fantastisk gøy, sa hun.

VG beskriver «Da Norge stengte ned» som det mest ambisiøse innsynsprosjektet de har gjort, med over 700 separate innsynsbegjæringer.

Svarene ble brukt til å bygge egne datasett som ga offentligheten en innsikt myndighetene selv ikke hadde. Prosjektet avslørte blant annet besøksstans og portforbud på omsorgsboliger og institusjoner som var et brudd på menneskerettighetene.

Juryens begrunnelse:

Når et helt land blir satt i en form for unntakstilstand over natta, blir noen hardere rammet enn andre. Hva skjer med de sårbare ungdommene når helsesykepleieren blir satt til å jobbe med smittesporing? Hvordan oppleves det for en psykisk utviklingshemmet at familien får besøksforbud? Hvor går den rusavhengige når klinikken lukker døra på dagen? Hvem ser omsorgssvikten når skolen og barnehagen er stengt?

Gjennom 700 separate innsynsbegjæringer og bygging av omfattende datasett satte to journalister seg fore å finne svarene som myndighetene ikke hadde. Og å gjøre jobben som ikke ble gjort.

Synsing om hvem som ble hardest rammet av de inngripende koronatiltakene ble erstattet av tall, fakta og rystende historier om de menneskelige konsekvensene.

Journalistenes grundige gransking dokumenterer at det var nettopp de mest sårbare gruppene som ble de største taperne da Norge stengte ned.

I iveren etter å begrense smitten, satte stat, fylke og kommuner lover til side, droppet tilsyn og strupet rettssikkerheten.

VGs avslørende arbeid har ført til varige endringer på nasjonalt nivå, og diplomvinnerne har til fulle oppfylt samfunnsoppdraget i Vær Varsom-plakaten.

Powered by Labrador CMS