Gravejournalistene Morten Ånestad, Lars Backe Madsen, Marie Melgård og Terje Erikstad stakk av med årets SKUP-pris for rapporten «Equinor-skandalen i USA» for Dagens Næringsliv. Det er avisens åttende SKUP-pris.
– Jeg har tårer i øynene, forteller Morten Ånestad til Medier24.
– Jeg er litt mer behersket, skyter Lars Backe Madsen inn.
Fredag kveld satt de sammen, da SKUP-prisen ble en realitet.
Teamet var forhåndsfavoritt, men forteller at det de ikke forventet prisen.
– Nei, man håper jo. Men jeg har blitt skuffet før, sier Ånestad.
Dette er hans første premiering på SKUP, mens Backe Madsen har vunnet tre diplomer og en pris. Både Melgård og Erikstad har også tatt hjem diplomer tidligere.
Pessimist av natur
– Skjønte dere det når det ikke ble diplom?
– Nei. For min del, jeg har skrevet to rapporter tidligere uten premie, og er pessimist av natur, sier Ånestad.
Men både han og Backe Madsen begynte å skjønne det, da juryleder Bernt Olufsen introduserte vinneren.
– Da han sa «disse journalistene var de siste som kom seg ut før pandemien», skjønte vi at det var en sjanse. Vi var de siste norske journalistene som rakk å gjøre noe i utlandet og komme hjem før pandemien stengte ned Norge, forteller Backe Madsen.
Han forteller at de satt i Texas og Nord-Dakota tidlig i mars og fikk helt andre nyheter enn vi hjemme i Norge fikk.
– De snakket om at det var helt ufarlig, og oppfunnet. Vi fikk inntrykk av at dette ikke var noe å bekymre seg for. Men hjemme var det noe helt annet, forteller Backe Madsen.
Champagne i mørket
I mai avslørte dagbladet at Equinor hadde tapt 200 milliarder kroner i USA.Men gjennom å få tak i hemmelige, interne rapporter og kilder som aldri tidligere har stått frem, avslørte DN ukultur, ukontrollert pengebruk og manglende åpenhet i Equinor.
Saken var så avslørende at olje- og energiminister Tina Brun først fikk vite om det enorme tapet gjennom DNs prosjekt.
Teamet retter også en stor takk til redaksjonell ledelse i Dagens Næringsliv for seieren.
– Spesielt må vi trekke frem Gry Egenes. Hun har mast i flere år om at vi bør se nærmere på Equinor, sier Ånestad.
De to journalistene forteller at de satt sammen, mens Melgård og Erikstad satt hver for seg, men at de nå skal feire sammen.
– Nå blir det champagne i mørket. Det er selvfølgelig veldig trist at vi ikke fikk feiret i Tønsberg, men vi får feire som vi kan, sier Ånestad.
Ansvarlig redaktør og daglig leder i DN, Amund Djuve, skriver i en sms til Medier24 at han er veldig stolt.
– Dette var en enestående journalistisk prestasjon av hele teamet. Jeg synes juryen i år tok en riktig beslutning, skriver Djuve.
Her kan du lese den vinner-metoderapporten.
Her er juryens begrunnelse for pris-vinneren:
Historien om da Statoils første sjef, Arve Johnsen, kom til Stavanger i desember 1972 er velkjent. Johnsen la seg til å sove på kontorgulvet, i soveposen og med frakken over seg, alt for å spare bedriften for hotellutgifter.
Nesten 50 år senere er det få spor etter denne nøysomheten. Med et ualminnelig bredt spekter av metoder har årets SKUP-prisvinner systematisk plukket fra hverandre historien om den norske industrigiganten. Statoil, nå Equinor, ble ikke en Askeladden som dro ut i verden og skapte nye oljeeventyr. Da selskapet kom til Texas oppførte sjefer seg som cowboyer og ødslet bort penger. Faktisk over 200 milliarder kroner. Et tall som riktignok ble ført opp i en fotnote på side 288 i årsrapporten, men som DNs journalister kom frem til etter å ha saumfart nær all tilgjengelig offentlig informasjon om selskapet i inn- og utland, etter å ha dechiffrert hemmelige internrevisjonsrapporter, drevet avansert regnskapsanalyse for å beregne de reelle tapene og ikke minst gjennom en nennsom og tillitvekkende behandling av kilder som hadde alt å tape.
Med sine detaljerte og oppsiktsvekkende avsløringer om Equinors USA-satsing, vil selskapets omdømme for all ettertid blande seg med famøse bilder av overprisede kalkuner og blinkende røde regnskapstall.
Medier24 har fulgt SKUP 2021 tett. Her kan du lese alle Medier24s saker i forbindelse med både konferansen og prisutdelingen.