DN-journalistene Morten Ånestad og Lars Backe Madsen var naturligvis svært godt fornøyde med å vinne årets SKUP-pris.
DN-journalistene Morten Ånestad og Lars Backe Madsen var naturligvis svært godt fornøyde med å vinne årets SKUP-pris.

Dagens Næringsliv vant SKUP-prisen 2021 for sakene om Equinor-skandalen

– Vi synes i all beskjedenhet at det er velfortjent. Det er en veldig stor anerkjennelse for gravejournalistikken vår, sier nyhetsredaktør Janne Johannesen til Medier24.

Publisert Sist oppdatert

Dagens Næringsliv ble fredag kveld tildelt SKUP-prisen 2021 for artiklene om Equinor-skandalen i USA.

– Det føles veldig bra. Vi er småfulle og fornøyde, sa Morten Ånestad under den direktesendte prisutdelingen, før kollega Lars Backe Madsen la til:

– Jeg har tårer i øynene.

Overfor Medier24 sier Ånestad at de selv følte de hadde en viktig sak, men legger til at det var mange gode rapporter i år

– Men vi har vært skuffet før, legger han til. Ånestad forteller at kvelden skal feires med champagne.– Og så blir det kollegaer på godt avstand.

Sammen med Ånestad og Madsen sto også Marie Melgård og Terje Erikstad bak sakene.

– Synes det er velfortjent

Juryleder Bernt Olufsen sa følgende om hvorfor de besluttet å gi årets pris til DN, underveis i prisutdelingen:

– Med sine detaljerte og oppsiktsvekkende avsløringer om Equinor, så vil selskapets omdømme for alltid blande seg med famøse bilder av overprisede kalkuner og blinkende røde regnskapstall.

Nyhetsredaktør Janne Johannesen er naturligvis svært godt fornøyd med at prisen gikk til Dagens Næringsliv.

– Det er en fantastisk følelse for hele redaksjonen. Vi synes i all ubeskjedenhet at det er velfortjent. Det er en veldig stor anerkjennelse for gravejournalistikken vår.

Også etikk- og metoderedaktør i DN, Gry Egenes, er ekstatisk over tildelingen.

– Det er veldig gøy! Det var en utrolig spennende sak å jobbe med. Dette var en kjempepresang etter masse hard jobbing, sier Egenes til Medier24.

Egenes får mye av æren for å starte graveprosjektet gjennom å stille spørsmål om hva som er historien bak Equinors stadige tap i USA.

– Hvordan føles det å vite at du hadde rett?

– Jeg visste ikke hva det var, jeg visste bare at det var oppsiktsvekkende. Det var ingen som hadde gått inn i det og funnet ut hva som hadde skjedd. Jeg mener det er vår jobb å gå inn i når Equinor har nedstigninger på 100 milliarder.

Ansvarlig redaktør og daglig leder i DN, Amund Djuve, skriver i en sms til Medier24 at han er veldig stolt.

– Dette var en enestående journalistisk prestasjon av hele teamet. Jeg synes juryen i år tok en riktig beslutning, skriver Djuve.

Den nye konsernsjefen i DN-eier NHST gratulerer også sine journalister med prisen.

- Jeg er utrolig stolt av DN og Morten, Lars, Marie og Terje, som viser hvordan samfunnsoppdraget løses gjennom iherdig innsats for å avdekke forhold offentligheten ellers ikke hadde fått vite om. Og så viser jo dette igjen at DN har Norges beste graveredaksjon.

Avslørte ukontrollert pengebruk

Det var i mai 2020 at mai at Dagens Næringsliv avslørte at Equinor hadde tapt 200 milliarder kroner i USA.

Men gjennom å få tak i hemmelige, interne rapporter og kilder som aldri tidligere har stått frem, avslørte DN ukultur, ukontrollert pengebruk og manglende åpenhet i Equinor.

Gravejournalistene Morten Ånestad og Lars Backe Madsen var de første som startet graveprosjektet i 2019.Selv om DN hadde skrevet om Equinors tap tidligere, så var ikke omfanget kjent for offentligheten.

Juryens begrunnelse:

Historien om da Statoils første sjef, Arve Johnsen, kom til Stavanger i desember 1972 er velkjent. Johnsen la seg til å sove på kontorgulvet, i soveposen og med frakken over seg, alt for å spare bedriften for hotellutgifter.

Nesten 50 år senere er det få spor etter denne nøysomheten. Med et ualminnelig bredt spekter av metoder har årets SKUP-prisvinner systematisk plukket fra hverandre historien om den norske industrigiganten. Statoil, nå Equinor, ble ikke en Askeladden som dro ut i verden og skapte nye oljeeventyr. Da selskapet kom til Texas oppførte sjefer seg som cowboyer og ødslet bort penger. Faktisk over 200 milliarder kroner. Et tall som riktignok ble ført opp i en fotnote på side 288 i årsrapporten, men som DNs journalister kom frem til etter å ha saumfart nær all tilgjengelig offentlig informasjon om selskapet i inn- og utland, etter å ha dechiffrert hemmelige internrevisjonsrapporter, drevet avansert regnskapsanalyse for å beregne de reelle tapene og ikke minst gjennom en nennsom og tillitvekkende behandling av kilder som hadde alt å tape.

Med sine detaljerte og oppsiktsvekkende avsløringer om Equinors USA-satsing, vil selskapets omdømme for all ettertid blande seg med famøse bilder av overprisede kalkuner og blinkende røde regnskapstall.

Juryen gratulerer Morten Ånestad, Lars Backe Madsen, Marie Melgård og Terje Erikstad i Dagens Næringsliv med SKUP-prisen for 2020.

Medier24 har fulgt SKUP 2021 tett. Her kan du lese alle Medier24s saker i forbindelse med både konferansen og prisutdelingen.

Powered by Labrador CMS