Romerikes Blad har ikke brutt god presseskikk. Det konkluderte Pressens Faglige Utvalg (PFU) i onsdagens møte.
Avisen var klaget inn etter saken «Her hevder lokalpolitikeren at over 14.000 nordmenn er døde etter koronavaksinen», som avisen publiserte i september.
Publisert under «konspirasjonsteorier»
Klager var Leif Erik Dahl, som er den omtalte lokalpolitikeren. Han anfører i klagen brudd på Vær varsom-plakatens punkter 1.5, 3.2, og 4.4.
Klager mener overskriften pådrar at det er han som hevder at 14 000 er døde etter koronavaksinering, men påpeker at dette er noe FHI har skrevet.
«Dette kommer frem i artikkelen, men artikkelen er bak betalingsmur slik at det kun er overskrift og ingress som er lesbar for folk flest på nett.»
Han påpeker videre at artikkelen er publisert under «konspirasjonsteorier» på RBs nettside og skriver:
«Disse forholdene er svært uheldig for min del og er egnet til å skape hatefulle ytringer (som er straffbart) mot meg som person, samt ramme min familie.»
I PFUs møte, var rådet enig i uttalelsen.
Rådsmedlem Gunnar Kagge mente RB har gjort mye riktig.
– De har gjort det en redaksjon skal gjøre når en sak kan være kontroversiell og vanskelig.
Nina Fjeldheim er enig.
– Men jeg skjønner at dette kan være ubehagelig for klager.
«Klager fikk sitatsjekk»
Romerikes Blad avviser brudd på god presseskikk, og skriver:«Slik vi oppfatter saken har klager ingen innvendinger til selve artikkelen som han også er blitt forelagt til sitatsjekk før publisering. Etter vår mening innebærer det at artikkelen ikke kan være brudd på 3.2.»
Avisen mener det også er full dekning for tittelen, og påpeker at klager blir sitert på at han viser til at dette er tall fra Folkehelseinstituttet. Romerikes Blad påpeker at klager fikk sitatsjekk før publisering.
Redaksjonen forklarer at emneknaggen ‘konspirasjonsteorier’ blir brukt fordi den forteller noe om hvilke temaer/emner som blir berørt/diskutert i artikkelen.
I tilsvaret viser de til at dette spørsmålet blir tatt opp av Dahls egen partifelle, som i saken sier: «Det er absolutt noe skummelt ved konspirasjonsteoriene, men jeg tenker at det ikke er skummelt når man tar det opp i kommunestyret.» på svar om meningene er skumle.
– Ikke en novise i media
PFU-leder Anne Weider Aasen er også enig i at avisen ikke har brutt god presseskikk.
– Om emneknaggen kan man si at det strengt talt ikke var nødvenidg, men det er ikke et brudd.
Hun la til at klager også har vært ute og snakket om sitt standpunkt tidligere.
– Dette er ikke en novise i media. Dette er en politiker som også har snakket om dette ved andre anledninger.
I sin uttalelse skriver PFU at de mener utsagnet om av 14.000 personer er døde etter koronavaksinering, av de fleste vil bli tolket som at personene er døde på grunn av vaksineringen, og mener at avisen hadde dekning for tittelen.
Videre skriver utvalget at de konstaterer at «Romerikes Blad ikke nøyde seg med å referere hva klager uttalte i kommunestyremøtet, men også lot klager få anledning til å utdype hva han mente, og få sitatsjekk. »
PFU mener avisen måtte kunne merke artikkelen med «konspirasjonsteorier», og henvise til den fra en samleside, siden dette var et sentralt tema i artikkelen.