Tidligere denne måneden omtalte Medier24 at norske nyhetsredaksjonen fortsatte å melde om de rekordhøye korona-smittetallene.
De fleste norske nettavisene har omtalt og pushet ut disse nyhetene daglig siden våren 2020. Begrunnelsen var blant annet nyhetsverdi og at det er viktig informasjon.
Nå har imidlertid smittetall-dekningen endret seg. Denne endringen skjedde fra 25. januar.
NTB melder fortsatt om de daglige smittetallene og antall innlagte, men nyheten blir ikke pushet og slått opp på samme måten som tidligere.
Dette gjøres som følge av Folkehelseinstituttets (FHI) endringer i testsystemet, der flere nordmenn nå ikke trenger å ta PCR-test etter en positiv selvtest.
– Daler mer i nyhetsverdi
Smittetallene før 25. januar er derfor ikke sammenlignbare med tallene etter, forteller NTBs redaksjonssjef Nina M. Eldor.
– Da FHI i forrige uke gjorde betydelige endringer i smitteregistreringen, var det viktig for oss å presisere at tallene før og etter omleggingen ikke lenger var sammenlignbare. Så dette har vi nå med som fast kontekst i nøkkeltallsartikkelen, sier hun til Medier24.
– Smittetallene som selvstendig poeng daler enda mer i nyhetsverdi, samtidig som vi ikke ville slutte å melde det, når vi i forrige uke fikk et nytt «nullpunkt». Det kan være vel så interessant å følge smittetallene i ukene som kommer, sammenlignet med den forrige uken, når vi vet at februar er ventet å by på nye smittetopper, forteller Eldor.
FHI har informert om at de nå bruker andre måter å overvåke pandemien på enn smittetall, og at hovedgrepet blir å følge med på sykehusinnleggelser.
Dette vil også NTB vektlegge mer.
– Vi er selvsagt bevisst på i denne og øvrig dekning at det er andre parametre som er vel så interessante og sentrale nå, som antall innlagte og på intensiv. For ikke å snakke om tiltakene og konsekvensene de har for den enkelte, folkehelsen, økonomien og ulike bransjer. Hovedvekten av dekningen vår dreier seg om langt mer enn tall nå, forteller Eldor.
– Må ha fokus på konsekvenser
Redaktør for NRK Direkte, Espen Olsen Langfeldt, forteller til Medier24 at NRK allerede har justert ned dekningen av de daglige smittetallene noe, og fokuserer mer på antall innleggelser.
– Men omtale og opplysning av daglige smittetall er fortsatt relevant fordi ringvirkningene av isolasjon og karantene er utfordrende for svært mange, sier han.
Olsen Langfeldt legger til at smittetallene trolig vil være høye i flere uker fremover, og at det er viktig for NRK å belyse konsekvensene det får for samfunnet.
– Så må vi samtidig ha fokus på hvilke konsekvenser og varige endringer to år med pandemi har ført til – både på samfunnsnivå globalt og nasjonalt, men også på hva dette har betydd og betyr for hver enkelt, sier han.
– Ikke lenger toppsak
Nyhetsredaktør i P4, Marte Svarva, forteller at redaksjonen fortatt melder smittetallene for korona hver dag.
Likevel har dekningen endret seg noe.
– Smittetallene er ikke lenger toppsak i våre nyhetsbulletiner, men en nyhet vi mener det er viktig å informere våre lyttere om. Helsemyndighetene har varslet at antall koronasmittede vil øke kraftig framover og at vi vil se nye rekorder, både daglig og ukentlig, sier Svarva til Medier24.
Og fortsetter:
– Samtidig er det fortsatt strenge smitteverntiltak i samfunnet, noe som berører de aller fleste nordmenn. Derfor mener vi at å opplyse om antall smittede er relevant, samtidig som vi også formidler andre nyheter om korona, som for eksempel sykehusinnleggelser.
Svarva sier at pandemiens konsekvenser er viktige for P4 å formidle.
– Det viktigste for P4-nyhetenes dekning av koronapandemien har hele tiden vært hvilke konsekvenser sykdommen får for hver enkelt og for samfunnet og det vil vi fortsette med.
– Forbundet med mer usikkerhet
Nyhetsredaktør i VG, Tora Bakke Håndlykken, sier at VG fremdeles fronter smittetallene i korona-stripen på toppen av VG daglig.
– Vi vil fortsette å følge med på tendensen i hvor mange som blir smittet og når vi når smittetoppen. Samtidig vet vi jo at det vil være høye smittetall i en periode fremover, og at den utviklingen vi ser nå er varslet. Derfor slår vi ikke smittetallene stort opp hver dag, sier hun.
Bakke Håndlykken legger til at smittetallene også er forbundet med mer usikkerhet siden de med tre doser ikke lenger blir bedt om å ta PCR-test.
– Vi vil fremdeles følge koronavirusets utvikling både nasjonalt og internasjonalt også etter at det åpnes opp. I tiden fremover vil vi blant annet jobbe videre med hvordan viruset og håndteringen av det har påvirket og vil påvirke helsetjenestene og resten av samfunnet.
– Stadig vanskeligere å bruke tall
Fredrik Kirkevold, nyhetssjef i TV 2, sier til Medier24 at de har blitt mer oppmerksomme på hvilken måte de omtaler smittetall den siste tiden.
– FHI har pekt på at slike tall vil bli stadig vanskeligere å bruke for å gi et bilde av den faktiske situasjonen fremover. Men selv om vi ikke lenger gir like bred dekning til de påviste smittetallene på front og i push, mener vi de fortsatt er viktig å dekke, satt i kontekst, sier Kirkevold.
Han sier dette er journalistisk interessant fordi når det sammenlignes med innleggelsestall, får det fram hvor farlig sykdommen egentlig er – eller ikke.
– I tillegg er smittetallene svært relevante med tanke på sykefravær og karantenefravær som vi ser skyter i været akkurat nå. Vi ser blant annet at mange kommuner er under sterkt press grunnet høyt fravær på flere samfunnskritiske områder, sier Kirkevold.
– Fremover blir det selvfølgelig viktig for oss i TV 2 å dekke både de kortsiktige og langsiktige konsekvensene av smitten i samfunnet, og å sette lys på hvordan pandemien og håndteringen av den endres i tiden fremover.
– Under stadig utvikling
Redaksjonssjef i Dagbladet, Matias Ytterstad, sier til Medier24 at dekningen deres av pandemien er under stadig utvikling, akkurat som pandemien selv.
– I en fase var løpende omtale av smittetall i hele Norge og verden svært journalistisk relevant, blant annet fordi smittetall kunne påvirke lokale, nasjonale og globale koronatiltak. Per i dag har ikke økende smittetall nødvendigvis like store konsekvenser, sier han og legger til:
– Pandemien er åpenbart svært høyt prioritert i Dagbladet fremdeles. Dette er en spurt og et maraton samtidig, og vi prioriterer både breaking-hendelser og lengre løp innenfor blant annet håndtering, konsekvenser og forskning.