Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, nyhetsredaktør i Dagbladet, Frode Hansen, og nyhetsredaktør i VG, Tora Bakke Håndlykken.
Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, nyhetsredaktør i Dagbladet, Frode Hansen, og nyhetsredaktør i VG, Tora Bakke Håndlykken.

Store forskjeller i Breivik-dekningen: Derfor sladder TV 2 terroristens budskap

Mens VG og TV 2 kuttet i terroristens frie forklaring, dekker Dagbladet hele forklaringen.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag var første dag i retten i rettsbehandlingen av terroristen Anders Behring Breiviks ønske om prøveløslatelse.

NTB Visuell leverer bilder og video av rettssaken, i tillegg har flere store mediehus reportere og kommentatorer til stede.

Før retten ble satt tirsdag, møtte Behring Breivik pressen, og viste nazihilsen og kom med en appell. Han hadde også med seg papir med budskap, både på kofferten, og på dressjakken.

Bilder av terroristens budskap ble publisert hos TV 2, Dagbladet og VG. Flere publiserte også bilde av nazihilsenen.

I etterkant har VG og Dagbladet fjernet bilder med budskapet fra sine forsider, men har det liggende inne i flere saker, enten i form av stillbilder eller levende bilder. VG har blant annet opptak av både budskapet og hilsenen i videoform.

TV 2 har valgt å sladde budskapet, både på bilder og på video.

Enormt mange løpende vurderinger

– Vurderingen er at vi ikke vil være en talerstol for hans propaganda. Vi er opptatt av å formidle tydelig hvor han står politisk og ideologisk, men ikke noe mer, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække til Medier24.

Hun påpeker at siden TV 2 publiserer løpende, er de opptatt av totalen.

– Derfor har vi valgt å sladde både video og bilder som viser hans propaganda.

Da Breivik kom inn i rettssaken før retten var satt, valgte TV 2 også å kutte både lyd og bilde fra sekvensen han hadde med pressen, hvor han gjorde nazihilsen.

TV 2 valgte også å kutte hans frie forklaring, etter få minutter, og gikk til studio.

– Vi valgte å kutte ut hans frie forklaring, og så tar vi nye vurderinger når han skal utspørres, sier Solbrække.

Hun forteller at det er enormt mange løpende vurderinger som gjøres i dekningen av saken.

– Det sitter ledere i redigeringsrommet og løpende vurderer. Vi har bemannet kraftig opp, og det sitter et team og kontinuerlig vurderer, både hva vi skal sende av streamen, og hvilke videoklipp vi skal publisere i ettertid.

NRK valgte å ikke sende streamen fra NTB under rettssaken, men hadde reportere til stede, og hadde live nettreferater.

NRK sa til Medier24 mandag at de også ville ta stilling til den samlede dimensjoneringen av saken i mediene.

– Dimensjoneringen av saken vil være sentralt for oss. Ikke bare på NRK, men vi må også ta hensyn til den samlede dimensjoneringen i norske medier, sa Espen Olsen Langfeldt.

Sender ikke forklaringen direkte

VG valgte å vise direktebildene da Breivik kom inn i rettssalen. Dermed ble budskapet som terroristen hadde skrevet opp på et ark festet på dressjakken, samt en høyreekstrem nazihilsen, kringkastet videre.

VG hadde lyd fra studio hvor programleder Stig Øystein Schmidt og krimkommentator Øystein Milli forklarte for seerne hva som skjedde.

Breiviks stemme ble dermed ikke videreformidlet.

– Vi mener det er viktig å dokumentere det som skjer i tingretten, og de handlingene som Breivik gjør der. Retten skal ta stilling til hvor farlig han er. Sånn sett mener vi at hans fremferd i retten er relevant for saken, sier nyhetsredaktør i VG, Tora Håndlykken til Medier24.

– Så har det vært avgjørende for oss å sette alt i en kritisk og riktig kontekst, legger hun til.

Håndlykken påpeker at alle deler av sendingen har en forsinkelse, at Breiviks forklaring ikke er sendt direkte, og at VG tar avgjørelser for hva de sender.

– Hva tenker du om at mediene nå videreformidler budskapet hans ufiltrert?

– Det er ikke riktig at dette er ufiltrert. Det er i en kontekst hvor våre journalister og VGs krimkommentator som snakker og behandler dette journalistisk og beskriver kritisk det som skjer, svarer Håndlykken.

– Så gjør vi nøye vurderinger underveis, hvor vi i minst mulig grad vil synliggjøre eller framheve budskapene og propagandaen han forsøker å formidle gjennom plakatene eller i sin forklaring.

– Nå kan jo bilder bli misbrukt på nettet uten VGs journalistiske kontekst. Hva tenker du om de farene der?

– Dette er en avveining mellom hensynet at vi skal dokumentere og behandle det kritisk, opp mot hans ønske om å videreformidle sin propaganda. Det er der den journalistiske konteksten er helt avgjørende.

Håndlykken sier videre at VG opererer med en nøktern bildebruk.

– Vi har ikke publisert budskapet hans, verken nazihilsen eller vesken med synlig budskap på front. Vi har gjennomgående hatt en tilbakeholden bildebruk og valgt bort mange bilder av Breivik, og særlig de helt nære. Det har vært viktig for vår del.

Da Breivik skulle holde sin forklaring, valgte VG å ta ned direktesendingen. De har så langt ikke sendt noe fra terroristens forklaring.

«Av presseetiske grunner sender VG ikke Breiviks forklaring direkte», skrev VG på sin direktesending.

– Vi sender ikke Breiviks forklaring direkte, heller ikke med forsinkelse på sendingen, slik vi gjør med andre deler av rettssaken. Årsaken er at vi ikke ønsker å videreformidle Breiviks budskap ufiltrert. Vi vil vurdere nøye hva av det han sier som er relevant for saken retten behandler, og sette uttalelsene og propagandaen hans i en kritisk kontekst, sier Håndlykken.

– Journalistisk relevant

Nyhetsredaktør i Dagbladet, Frode Hansen, sier til Medier24, at han har forståelse for at det kan være en belastning å se bilder og høre massedrapsmannen.

– Det vi ønsker å få fram er hvordan han argumenterer og fremstår i retten. Etter vår mening er det essensielt.

Hansen forteller at de bearbeider bildene med budskap som nazihilsen og lapper journalistisk med eksperter og analytikere.

– Det er journalistisk relevant å vise dette, og det ble i tillegg satt i umiddelbar kontekst med psykiatrisk spesialist og pårørende. Hans politiske holdning er helt vesentlig for det retten skal vurdere.

Hansen legger til at bildet med nazihilsen er brukt i en sak, men satt i kontekst.

– Vi er forsiktig med å bruke det bildet.

Han påpeker at Dagbladet ikke skal være et ufiltrert talefør.

– Men dere sendte hans appell foran pressen både med lyd og bilde. Hva var vurderingen der?

– Hans tankegods og refleksjoner er av stor samfunnsmessig betydning. Hva han sier og gjør i rettssalen, hans politiske holdning er helt vesentlig for det retten skal vurdere. Det er helt sentralt om han fortsatt forsvarer sine handlinger eller er en angrende synder. Og vi mener at mindre åpenhet kan føre til grobunn for radikale holdninger.

Hansen legger til at det er to punkter hvor de blurrer bilder og muter.

– Aktiv oppfordring til straffbare handlinger og konkrete detaljer om pårørende og ofre.

– Hvilke vurderinger gjør dere for bilder på fronten?

– Det viktigste for oss er konteksten. Hvilken kontekst setter vi tekst og bilder i. At vi også har eksperter og pårørende med.

Powered by Labrador CMS