Natos generalsekretær Jens Stoltenberg avbildet under et møte med pressen da han besøkte Stortinget i 2018.

Derfor skriver mediene så mye om Jens Stoltenbergs søknad til jobben som sentralbank­sjef

– Det er politisk drama og faglige debatter i skjønn forening, sier redaktør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Jens Stoltenbergs mye omtalte søknad til jobben som ny sentralbanksjef har preget norske medier de siste par månedene.

Spesielt den siste uken har omtalen økt i omfang, etter at en rekke politikere har uttrykt skepsis til om den nåværende NATO-sjefen bør få jobben.

Men hvorfor skriver mediene så mye om saken? Og ønsker leserne dette stoffet?

Medier24 har tatt en runde til de største nyhetsredaksjonene i landet og spurt om nettopp det.

– En sentral oppgave for pressen

Nyhetsredaktør i VG, Tora Bakke Håndlykken, sier til Medier24 at jobben som sentralbanksjef er en av Norges aller viktigste.

– Når en størrelse som Stoltenberg, med sin bakgrunn og posisjon søker jobben, har det åpenbart journalistisk verdi. Hans bånd til både norsk politikk og det største regjeringspartiet gjør det ekstra interessant fordi spørsmålet om hans og bankens uavhengighet settes på spissen, sier hun og legger til:

– Når det i tillegg, og på imponerende vis av særlig DN og Aftenposten, blir avdekket relevante opplysninger rundt hans kontakt med oljefondssjefen og andre i maktposisjon, blir dette en stor sak. Det er en sentral oppgave for pressen å ettergå prosessene rundt en så viktig stilling og sikre at saken belyses bredest mulig.

Hun forteller at VG prioriterer denne saken uavhengig av leserinteresse, fordi den er viktig.

– Leserinteressen vil jeg beskrive som god.

– Politisk drama

Konstituert nyhetsredaktør i Dagens Næringsliv, Anne Skalleberg, er også klar på hvorfor avisen vier mye spalteplass til saken.

– Hvem som skal få en av de mektigste posisjonene i Norge, er selvfølgelig noe DN skal være tett på og ha den beste dekningen av på nyhets-, kommentar- og debattplass. Vi i DN jakter jo på de beste sakene innen økonomi og finans, samfunn og politikk – og her er det alt på én gang, sier hun til Medier24.

– Det er en spennende sak som går i mange retninger, og som mange har en mening om. Den involverer det mange peker på som to veldig aktuelle, men også veldig ulike kandidater, og dekningen har handlet om alt fra prosessen, spillet og bindingene, til sentralbankens uavhengighet og hvilke kvalifikasjoner sentralbanksjefen bør ha.

Også Skalleberg melder om god respons fra leserne.

– Det er politisk drama og faglige debatter i skjønn forening. Det har vært stor interesse for dette helt fra de første sakene våre om prosessen og Jens Stoltenbergs kandidatur, sier hun.

Aftenpostens nyhetsredaktør, Tone Tveøy Strøm-Gundersen kaller stillingen som sentralbank for en av de viktigste i norsk forvaltning.

Hun påpeker også at Stoltenberg er tidligere statsminister, Ap-leder og blant Norges mest kjente politikere.

– Debatten som har kommet i kjølvannet av hans søknad på sentralbanksjefen, reiser viktige spørsmål om sentralbankens uavhengighet. I den debatten er det sentralt å se på kontakt mellom personer som på en eller annen måte er involvert i prosessen. Dette er en vesentlig debatt som det er naturlig å gå inn i, sier hun til Medier24.

Hun forteller også at leserne har vist stor interesse for sakene om hvem som kan bli landets neste sentralbanksjef.

– Våre eksklusive nyheter og kommentarer i dette sakskomplekset er blant våre mest leste saker.

– Engasjementet er stort

Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, sier til Medier24 at dette er et tema de mener er viktig.

– Vi ser at debatten utvikler seg. Det har gått fra å handle om det er Ida Wolden Bache eller Jens Stoltenberg som skal få jobben, til å nå ha et tilleggselement, kommunikasjonen med Jonas Gahr Støre, som har vært ganske utydelig, sier hun.

Hun legger til at den endringen har gitt økt interesse hos seere og lesere.

– Det handler om kjennskap og vennskap. Jeg mener dette er en av de viktigste oppgavene vi har, å forfølge det og komme til bunns i det, sier Solbrække.

NRK Direkte-redaktør Espen Olsen Langfeldt forteller at NRK alltid vil ha stort fokus på utnevnelsen av ny sentralbanksjef.

Han beskriver det som en av de viktigste posisjonene i norsk samfunnsliv.

– Så blir fokuset ekstra stort i år fordi en tidligere norsk statsminister har meldt seg blant søkerne i den formelle prosessen. Så har godt journalistisk arbeid avdekket at det har vært mer eller mindre uformelle prosesser knyttet til utlysningen med maktmennesker involvert, sier Olsen Langfeldt til Medier24.

Og fortsetter:

– Det ligger i det journalistiske oppdraget vårt å bidra til å belyse hva som har skjedd – både i formelle og ikke minst i uformelle fora. Engasjementet til publikum er også stort, spesielt i forhold til hva som egentlig har skjedd under prosessen.

Powered by Labrador CMS