Veronica Westhrin rapporterte fra Washington DC i fjor.

For ett år siden følte NRK-journalist Veronica Westhrin at noe forferdelig ville skje: – Jeg var redd for å gjøre jobben min den dagen

Ett år etter stormingen av kongressen savner den tidligere USA-korrespondenten norsk dybdejournalistikk og andre perspektiver om USA.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

NRKs tidligere USA-korrespondent Veronica Westhrin hadde reist hele natten fra Georgia, og ankom Washington D.C bare noen timer før tusenvis av amerikanere stormen den amerikanske Kongressen 6. januar 2021.

Hun forteller til Medier24 at hun knapt rakk å forberede seg på det som skulle skje.

– Jeg rakk ikke innom for å hente den skuddsikre vesten som jeg følte jeg hadde behov for den dagen. Heldigvis jobbet jeg sammen med fotograf Snorre Wik som fant et sted vi kunne stå der vi hadde Kongressen litt på avstand slik at vi ikke stod midt i selve kaoset.

Følte seg ikke trygg

– Jeg var redd for å gå ut for å gjøre jobben min den dagen. Som journalist følte jeg meg ikke lenger trygg i USA, sier Westhrin.

Måneden før hadde hun dekket «Stop The Steal»-demonstrasjonen i DC og hadde da følt seg utrygg alene med kamera midt blant Trump-supporterne.

Hun var redd for hva de kunne finne på 6. januar 2021.

– Jeg visste jo at de var veldig kritisk til mediene. Trump selv kalte oss jo en «fiende av folket».

Hun ba fotografen om å følge med på omgivelsene rundt, og varsle om han oppdaget en truende situasjon.

– Folk i DC hadde blitt bedt om å holde seg unna bysentrum denne dagen og jeg var veldig redd for hva som kom til å skje da jeg valgte å dra ned dit. Jeg følte på meg at det kom til å skje noe forferdelig. Og det gjorde det jo.

Journalistene er mer opptatt av sikkerhet

Hun mener stormingen har også påvirket hvordan journalister i USA jobber.

Hun sier flere mediebyråer økte sikkerheten rundt teamene sine i dagene etter angrepet, ved å for eksempel hyre inn sikkerhetspersonell som stod rundt dem og passet på når de gikk direkte.

– Flere av mine kollegaer fikk jo utstyret sitt ødelagt under stormingen fordi de selv ble angrepet.

– Selv havnet jeg i situasjoner der jeg plutselig ble bedt om å løpe unna på grunn av mulig bombe rett før direkterapport på TV – slik er det jo gjerne rett etter terrorhendelser, men jeg tror nok at mange journalister har blitt mer opptatt av sikkerhet etter det som skjedde.

Vil ha færre USA-eksperter

Westhrin var ferdig med sin korrespondent-tid i fjor sommer, etter tre år i USA, og kom da tilbake til Norge. Hun sier hun savner å skrive korrespondentbrevene.

Fra norske kolleger savner hun også mer dybdejournalistikk, og færre USA-eksperter.

– Det finnes jo nok av USA-eksperter her hjemme. Likevel er det dybden og det å sette ting i perspektiv jeg savner. Journalistisk brenner jeg for å vise fram de menneskelige historiene bak politikken, sier hun.

– Jeg synes mange journalister er flinke til det og jeg vil heller se mer av det enn å høre nok en ekspert sin analyse av saken.

Når Westhrin ser tilbake på 6. januar i fjor husker hun det som en følelsesladd dag. Og mener det er en trist dag for det amerikanske demokratiet.

– Dessverre lever de samme strømningene videre og jeg frykter fortsatt for den dype splittelsen som preger det amerikanske folket på en måte som jeg tror er vanskelig å forstå her hjemme. Jeg har mange venner i USA som har opplevd at familiene har blitt splitta på grunn av uenighet om politikk.

Powered by Labrador CMS