Ansvarlig redaktør i VG, Gard Steiro, under Debatten på NRK.

Gard Steiro om Hadia Tajiks valg: – Kan svekke tilliten mellom pressen og politikerne

VG-redaktør Gard Steiro frykter at forholde mellom pressen og politikere kan bli svekket om det blir krangling i offentligheten før saker blir publisert.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Artikkelen oppdateres

Debatten har rast etter at nestleder i Arbeiderpartiet og arbeids- og inkluderingsminister, Hadia Tajik, gikk hardt ut mot Aftenposten og kalte en ikke-publisert sak for en presseskandale.

Mandag publiserte Aftenposten den mye omtalte saken, og ansvarlig redaktør i Aftenposten har flere ganger avvist at det er en presseskandale.

Tirsdag var oppstyret rundt statsråden hovedtemaet i NRKs debattprogram, Debatten.

VGs ansvarlige redaktør, Gard Steiro, er overrasket over Tajiks utspill, og synes ikke Aftenpostens sak er en presseskandale.

På spørsmål fra programleder Fredrik Solvang om det er irriterende at kilder går ut med sin versjon av saken før den publiseres, svarer Steiro at han forstår reaksjonen.

Han skiller likevel mellom vanlige folk og maktpersoner.

– Statsråder og myndighetspersoner skal gjøre dette med varsomhet. Det er en tillit mellom pressen og myndighetspersoner i Norge der man har en dialog. Hvis det ender med at man får konflikter før saker publiseres, så kan det svekke tilliten mellom pressen og politikerne.

– Det er uheldig om man får en krangel mellom politikere og presse, før saken publiseres, legger han til.

Tirsdag stilte Medier24 spørsmål til statsråden om dialogen med Aftenposten vil være annerledes etter den saken.

– Nei, ikke fra min side. Jeg er invitert til Presselosjens julebord, og ser fortsatt frem til å komme, sier Tajik til Medier24.

På søndag publiserte VG en annen kritisk mot Tajik som omhandlet bruk av pendlerbolig 16 år tilbake i tid.

Ifølge VGs ansvarlige redaktør har avisen jobbet med saken siden starten av året. Han forteller også at det har tatt langt tid for dem å få statsråden i tale, før hun svarte samme helgen som hun kritiserte Aftenposten.

Tirsdag benektet statsråden overfor Medier24 at utspillene mot Aftenposten var en avledningsmanøver, for å flytte fokus bort fra VG saken.

– Nei, jeg har derimot påpekt forskjellen på de to artiklene: VGs sak er ordinær kritisk journalistikk. Det må jeg bare tåle, og det gjør jeg, sier Tajik.

Og fortsetter:

– Aftenposten satte meg derimot i en situasjon, der jeg selv ble nødt til å fortelle om min sikkerhet, mot min vilje.

Powered by Labrador CMS