Podkastverter og Rosenborg-fans Christer Nesset, Tommy Opdal, Kent Aune og Emil Eide Eriksen.
Skjermdump Rotsekk/Nidaros
Vitset om voldtekt i Nidaros-podkast: – Dette bikket litt over
– Vi er enige om at slike vitser holder man seg unna fremover, sier Nidaros-sjef Stig Jakobsen.
Fotballpodkasten Rotsekk, som er tilknyttet avisa Nidaros, har tidligere fått kritikk for å ikke sikre tilstrekkelig samtidig imøtegåelse i podkasten.
Nå har de havnet i en ny kontrovers.
I en sending av podkasten publisert i Nidaros 3. mai diskuterer podkastvertene Tommy Opdal, Kent Aune, Christer Nesset og Emil Eide Eriksen Rosenborgs tap mot Brann.
Etter en diskusjon om terningkast på de ulike spillernes prestasjoner, får et utspill fra Christer Nesset dvask respons fra de andre.
– Jeg må jo la han Christer få skvise ut alt han har av en sånn greie nå, så skal vi se at han løfter seg litt etter hvert, ser du. Du må la han bare få tømme seg, sier Kent Aune.
– Det er litt som å føle at man blir voldtatt, det er bare lettere å gjøre seg ferdig, sier Aune til stor latter fra de andre.
– Når du først er i gang så la det nå stå til, sier Opdal.
– Jeg tror det er litt løsninga hvis du blir voldtatt da, jukk imot å rop ja, bare la det stå til, og rop hardere og hardere – så tar det litt brodden av det, fortsetter Aune.
– Det er fin galgenhumor, legger Nesset til og lager bleep-lyder som ofte assosieres med sensur lyd på tv.
– Ironi som ble for drøy kost
Ansvarlig redaktør Stig Jakobsen i Nidaros forteller at utgangspunktet for Rotsekk er fotball, og sjargongen går mye på harselering rundt det som skjedde i forrige kamp.
– Man må ha det på det rene om at det ikke var en vits om voldtekt, men en vits om det å være på Lerkendal. Eksemplifiseringen ble i overkant vulgær, sier Jakobsen.
Noen ganger blir vitsene i Rotsekk dratt svært langt, og denne gangen så langt at flere av lytterne reagerte, forteller Nidaros-sjefen.
Han understreker at det ikke er noe galt med det moralske kompasset til gjengen bak podkasten.
– Dette var ironi som ble for drøy kost. Det er ingen som mistenker dem for å faktisk mene det som ble ytret, sier han og viser til at det til og med ble sagt under sendingen at vitsen var for drøy og burde sensureres.
Jakobsen forteller at han har tatt en prat med Rotsekk-gjengen på kammerset.
– Der forklarte jeg at jeg synes dette bikket litt over. Vi er enige om at slike vitser holder man seg unna fremover. Når man jobber med humor innenfor et redaksjonelt univers, må passe på å holde seg innenfor Vær Varsom-plakaten, sier han og hevder at gjengen kjenner godt til den.
– Dette var nok bare et lite feilskjær.
Vitsen er med i podkast-episoden når Medier24 kontakter Jakobsen.
– Blir segmentet med vitsen værende i podkasten?
– Interessen for en analyse av en Brann-kamp er over i det øyeblikket neste kamp kommer. Den har ingen stor redaksjonell verdi etter det. Vi har gått gjennom dette internt og er enige om at den type eksemplifisering bør unngås fremover, svarer Jakobsen.
– Gjengen bak Rotsekk er kanskje ikke journalister. Er det noen redaktører i Nidaros som hører gjennom podkasten før den publiseres?
– Den går live. Det er litt som med live-sendinger hvor det kan forekomme ting som ikke burde publiseres, noe TV 2 og NRK sikkert kjenner godt til. Da må man gå gjennom i ettertid og forhindre at slike ting skjer fremover.
– Lærer hver dag
Medier24 har vært i kontakt med Emil Eide Eriksen som uttaler seg på vegne av Rotsekk.
Han forklarer at humor kan være så mangt for mange når man drar det ut i fugleperspektiv.
– Vi ser i sosiale medier at humoren vår treffer blink hos noen, også er det total skivebom hos andre, avhengig av hva man spøker om selvfølgelig. Det må man ha med seg og respektere, sier Eide Eriksen til Medier24.
Han tror gjengen bak Rotsekk har mest å lære av at de ikke lenger er en liten aktør.
– Vi har blitt en betydelig aktør med en stor lytterskare som vi ønsker å ha interaksjon med, samt forholde oss til ting som man burde i 2023.
Eide Eriksen understreker at ingen bak podkasten støtter opp om voldtekt.
– Vi har ikke hengt ut noen eller snakket eller personifisert at noen var det. Men det var en tematikk for å beskrive følelsen av å være på Lerkendal den aktuelle kampen.
Han synes det er helt fair at folk sier ifra.
– Vi ønsker ikke å være en podkast som blir assosiert med slike holdninger. Jeg er rimelig sikker på at de aller fleste rundt oss vet at vi verken står for det eller forherliger det, sier Eide Eriksen.
Han er klar på at ingen bak podkasten er utdannet innen journalistikk, men at det jobbes med Vær Varsom-plakaten sammen Nidaros og den faglige tyngden de representerer.
– Vi går den veien vi går, får noen slag i trynet og lærer hver dag. Jeg er ganske sikker på at lytterne våre synes at tidligere ting har vært langt mer over streken enn det som skjedde i går (torsdag), men uansett er det siste vi ønsker å såre noen.