Landslagsutøver og fersk Norgesmester i rifleskyting, Simon Kolstad Claussen, tok seks gull under EM i Italia. Han reagerer på Romerikes Blad sin manglende dekning av lokale OL-utøvere. Foto: Norges Skytterforbund / NTB / Skjermdump
Lokalavisen valgte LSK over lokale OL-deltakere: – Respektløst
Mens romerikinger kjempet om OL-medaljer i Tokyo, valgte Romerikes Blad flere toppoppslag om LSK. – Åpne for at vi har gjort vurderinger under OL som kunne vært gjort annerledes, svarer redaktøren.
OL i Tokyo er godt i gang, og på deltakerlisten står flere norske gullhåp.
Men i Romerikes blad har ikke de lokale OL-deltakerne fått stor dekning. Romerike har i år flere lokale utøvere som jakter edelt metall i Tokyo, blant annet i sandvolleyball, taekwodo og svømming.
I forrige uke var topp–oppslaget på avisens sportssider fem av seks dager om LSK, samtidig som romerikinger i medaljekamper knapt fikk spalteplass.
Fredag var topp-oppslaget om golfspiller Viktor Hovland, som spiller for romeriks-klubb.
Forrige mandag inneholdt sportsbilaget fire store saker om lokale fotballlag, mens medaljekandidatene i Tokyo fikk to notiser. Nå reagerer tidligere sportsjournalister og toppidrettsutøvere på skjevfordelingen.
– Klikkhysteri
En av de som reagerer er europamester i rifleskyting og frilansjournalist Simon Kolstad Claussen.
30-åringen, som har vært utøver på Skytterlandslaget siden 2013, og vant NM tidligere i sommer, har de siste ti årene også sporadisk jobbet som frilansjournalist, blant annet for Romerikes Blad.
– Jeg synes hele saken er vanskelig, for jeg forstår godt at media, både riks og lokalt, er bedrifter som skal tjene penger og selvsagt bedriver sin virksomhet deretter. Men. Hvis man utelukkende ser på sport, så er det på vei til å bli komisk og nesten respektløst. Dobbeltside i RB om LSK fire dager på rad og kun NTB-stoff på lokale OL-utøvere som gjør fantastiske idrettsprestasjoner mener jeg er et eksempel på akkurat det.
Claussen mener klikkhysteriet og kravet fra sjefene på toppen om antall lesere per sak har begynt å ta fullstendig overhånd.
– Dette er dessverre ikke noe nytt. Jeg ser samme tendens overalt i andre sportsavdelinger i lokalavisene også, det har pågått i flere år. Journalistikken begynner etter mitt syn å bli mer markedsstyrt enn yrkesfaglig. Når vi beveger oss ditt at kommersielle hensyn går foran journalistiske kriterier, da blir jeg litt redd.
– Mye mer enn LSK
– En sportjournalist skal ikke sitte på jobb å være «redd» etter å ha laget en sak på EM-sølv i seiling, fordi han trolig vet at han vil få kjeft av sjefen - som igjen får kjeft av sin sjef - fordi saken hadde under 500 klikk.
Claussen har i flere perioder jobbet som journalist, og studerer journalistikk på OsloMet.
Han mener det enorme fokuset på klikk og antall lesere på sporten fører til at det store mangfoldet i idretten ikke blir synlig.
– Ta Romerike som eksempel: Idretten på Romerike er så mye mye mye mer enn LSK, Ull/Kisa, Strømmen og lokalfotball. Det finnes så mange toppidrettsprofiler, ildsjeler, idrettsmiljøer og så utrolig mange gode historier å ta av - overalt på Romerike. Når nesten ingen av disse synes i sin egen lokalavis fordi det er mer viktig å fortelle om LSK-spillerne sine liv, så mener jeg vi er på fullstendig gal kurs.
– Samme under ski-VM
Claussen får støtte fra tidligere sportsleder i RB, Jon Wiik.
– Jeg har, i likhet med Simon, lenge vært forundret over hvordan RB-sporten neglisjerer dekning av andre idretter enn fotball, og da særdeleshet Lillestrøm SK. Jeg er glad i fotball, jeg er glad i LSK og det er jeg sikker på at Simon også er. Vårt felles anliggende er at vi synes fotballdekningen er blitt altfor massiv og framfor alt går på bekostning av det mangfoldige idrettslivet i lokalavisas nedslagsfelt.
Wiik påpeker at fokuset er forståelig nå for tiden siden LSK er et norsk topplag.
– Det er bare det at avisens ensidige fotball/LSK-fokus er det samme store, uansett om laget spiller godt eller dårlig og uavhengig av sesong eller årstid.
Han viser til i fjor, da LSK var nede på nivå to, men fikk samme oppmerksomhet.
– I vinter så vi det samme som nå under OL. Romerike hadde 10 deltakere, hvorav et stort antall medaljekandidater, i tillegg til tre ski–VM. Med ett unntak kom samtlige i skyggen av avisas vedvarende fotballfokus. Det var få egne VM-saker, mye NTB, gjerne i notisform.
Wiik mener denne redaksjonelle profilen bryter radikalt med det som veldig lenge har vært RB-sportens varemerke.
– Den lange tradisjonen med å speile bredden og mangfoldet i regionens yrende idrettsliv, et av landets beste både i kvalitet og kvantitet, er ettertrykkelig brutt. Jeg var så heldig, som sportsleder i årene 1982-1992, å få være med på denne utviklingen, og husker med glede alle lovordene og anerkjennelsen vi høstet blant leserne for vår redaksjonelle linje.
– Et Eldorado for en journalist
– Nå er det dessverre mishagsytringer som preger synet på avisas sportsdekning i de fleste av Romerikes idrettsmiljøer. Jeg vanker i flere av dem, og møter stadig både raseri og oppgitthet over hvor stemoderlig de blir behandlet i forhold til fotballen av områdets største og ledende avis.
Wiik er enig med Claussen i at det er respektløst.
– Disse idrettsmiljøene inneholder et stort antall topputøvere, som sportslig både er på høyde med, og overgår de mest bejublede heltene på Åråsen. Dessuten representerer de fleste av disse miljøene minst like store og viktige verdier – sportslig, sosialt og samfunnsnyttig – som fotball.
Han mener sport er et Elodorado for en journalist, med gode historier overalt.
– Men jeg synes også skjevfordelingen er respektløs i forhold til avisas lesere, et vel så viktig hensyn å ta for en redaksjon. Det geografiske området Romerike representerer et tverrsnitt av landets befolkning. Følgelig er det rimelig grunn til å anta at det i leserkretsen totalt sett er en stor andel som er mer opptatt av andre idretter enn fotball.
– Prioritering og ressurser
Konstituert redaktør i Romerikes Blad har sett kritikken fra Wiik og Claussen.
– Sportsdekningen vår er hele tida under debatt, og jeg forstår at noen kan være uenig - ikke minst folk som selv har jobbet i Romerikes Blad. At vår LSK-dekning er for massiv og at den går på bekostning av annen idrett er heller ikke noen ny påstand. Den har vært der siden jeg begynte i RB i 1988, sier Lars Lier.
Han erkjenner at LSK-dekningen nå utgjør en større andel av sporten enn den gjorde tidligere, men understreker at det også avspeiler interessen.
– Vi skal heller ikke underslå at vi nå kan bli for dårlige på andre idretter. Det handler om prioritering og ressurser, men vi gjør alltid en løpende vurdering på om prioriteringen er riktig - også om vi bruker nok ressurser.
Når det gjelder kritikken rundt OL-dekningen har han følgende kommentar:
– Siden vi av mange grunner ikke er i Tokyo selv, er vår dekning basert på det som gjøres av NTB. De har de samme forutsetningene for å gjøre en god jobb som vi ville hatt hvis vi var der selv, sier Lier. Og legger til:
– Vi er samtidig åpne for at vi har gjort vurderinger under OL som kunne vært gjort annerledes.