Sportssjef i VG, Eirik Borud, sportssjef i NTB, Ole Kristian Bjellaanes, sportsjef i TV 2, Vegard Jansen Hagen, og Thorbjørn Sarre-Jensen, redaksjonssjef i NRK-sporten.

Strenge regler venter norske journalister i Tokyo-OL: – Hvert skritt blir overvåket

Norske sportsredaksjoner gjør seg klare til å dekke OL i et Tokyo preget av unntakstilstand, daglige korona-tester og GPS-sporing.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Torsdag i forrige uke ble det avklart at det vil være unntakstilstand under hele OL i Tokyo grunnet økt smittetrykk i landet.

Unntakstilstanden betyr blant annet at OL vil gjennomføres uten publikum på tribunen.

Journalisten har tidligere omtalt restriksjonene pressen må forholde seg til, som blant annet innebærer at alle journalister på GPS-spores, og ikke får benytte kollektiv transport.

«OL i overvåkning»

Leder i Norske Sportsjournalisters Forbund, Reidar Sollie, sier det er bekymring blant medlemmene som skal reise nedover til Japan.

Reidar Sollie, sportsjournalist i Dagsavisen og leiar i Norske Sportsjournalisters Forbund. Her under fotball-VM i Russland, sommaren 2018.

– Det er et usedvanlig strengt regime. Man kan kun være på hotellet eller stadion. Og det skal kun benyttes IOC-buss, sier han til Medier24.

Journalister og fotografer må i tillegg laste ned to apper. En helse-app og en sporings-app.

De må også testes hver gang de skal inn på arenaen, og har allerede måttet sende inn en dagsplan på hvor de skal bevege seg hver dag under hele OL.

Solli sier at det hele føles som «OL i overvåkning».

– Det er i strid med alle presseetiske prinsipper. Hvert skritt blir overvåket. Men hva annet skal man gjøre? sier han.

Sollie forteller at det er om lag 50 norske journalister og fotografer som reiser nedover til Japan, i tillegg til etermedier.

– Det er nesten rart at OL faktisk skal arrangeres når man har et stort smitteutbrudd der. Men vi prøver å legge opp et fornuftig system, og så følger vi med hvilke begrensinger som kommer, det har vært vanskelig å få klare svar, sier Sollie.

I slutten av juni meldte den internasjonale olympiske komité (IOC ) at de tilbød alle journalister som skulle til OL vaksiner.

I Norge var det bare Nettavisen og Discovery som takket ja til tilbudet.

Det er ikke et krav at alle som reiser skal være vaksinerte. Medier24 har spurt noen av sportsredaksjonene om dekningen og vaksinering av de ansatte.

– Overvåkning vi ikke er vant til

NTB sender tre journalister og tre fotografer til OL, og en multimedia-journalist til Paralympics. Alle har fått minst en vaksinedose.

– Vi ønsket å dra med de som var villige til å reise, uavhengig om de hadde fått vaksine. Så ble det slik at alle har fått første dose. Vi er veldig glad for det, selv om vi står fast på de beslutningene vi tok i forkant om at med de smitteverntiltakene som både vi og arrangørene har, er vi trygge på å sende folk nedover, forteller sportssjef i NTB, Ole Kristian Bjellaanes, til Medier24

Han er usikker på hvordan dekningen vil påvirkes av det strenge regimet som venter i Japan.

– Vi nærmer oss en form for overvåkning vi ikke er vant til her hjemme. Men her må vi følge reglene som arrangøren har satt. Vi har også en egen «korona-ansvarlig», som alle mediehusene har på reisen, og jeg vet at det jobbes på høygir for å levere aktivitetesplaner og reiseruter.

– Vi vet nok ikke helt ennå hvor store konsekvenser det vil få for dekningen, men det er ikke noe nå som tilsier at vi ikke får dekket de norske deltakelsene slik vi skal, sier Bjellaanes.

– Krevende arbeidsforhold

Redaksjonssjef i NRK Sport, Thorbjørn Sarre-Jensen bekrefter til Medier24 at alle som sendes til Tokyo skal ha fått minst én vaksinedose før avreise.

– Vi sender ned 14 stykker totalt. Kommentatorene som skal dekke friidrett og håndball skal være tilstede under OL. Resten av kommenteringen gjør vi hjemmefra.

De er forberedt på at det blir krevende arbeidsforhold.

– Det strenge regimet der nede vil naturligvis påvirke arbeidsforholdene. Men selv om det blir krevende, er gjengen som drar ned innstilt på å gjøre den jobben som er planlagt når de først kommer innenfor arrangørboblen, sier Sarre-Jensen.

– Ingen har valgt å skyte seg ut

Sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, har vært i tett dialog med de som skal reise, andre redaksjoner og relevante instanser.

– Alle utsendingene våre har hatt alle muligheter til å skyte seg ut, men ingen har valgt å gjøre det, skriver han på en melding til Medier24.

Han synes opplegget virker tillitsvekkende for de reisende.

– Et svært strengt smittevernsregime er til alles beste under så spesielle omstendigheter som dette OL, sier han.

Hagen er optimistisk til at de skal få gjort jobben sin. Den består av to ting.

– Det betyr at vi skal dekke stor idrett, men også selvstendig undersøke medaljens bakside. Den betydelige motstanden om OL blant den jevne japaner er en del av det oppdraget.

– Vil påvirke dekningen

VG skal sende i alt åtte reportere og fotografer ned til Tokyo.

- Med den smittevernsprotokollen som foreligger, er hovedinntrykket at det oppleves trygt å sende gjengen vår nedover, forteller sportssjef i VG, Eirik Borud til Medier24.

– Jeg har forståelse for at arrangørene ønsker et så trygt arrangement som mulig, men det er klart at det gjør det journalistisk mer utfordrende og krevende. Fokuset for oss må være å jobbe best mulig under de forholdene som er.

– Vil det påvirke dekningen?

– Ja, det vil det. Vi kommer etter alt å dømme mindre tett på enn før, både på stedet og på menneskene i og rundt OL. Vi skal uansett jobbe knallhardt for å gi brukerne en kanongod OL-dekning, sier han.

Powered by Labrador CMS