NRK skal kutte 200 millioner kroner og mellom 70 og 90 årsverk i 2025. Det høres dramatisk ut, og ordene «nedbemanning» og «kuttrunde» kan gi frysninger hos mange.
Men det er ingen grunn til å rope alarm, for dette er langt fra en krise.
Med 3300 ansatte utgjør reduksjonen knappe to prosent. Sammenlignet med hva kommersielle aktører har vært gjennom de siste årene, fremstår dette som en mild bris i stedet for stormen som har feid gjennom mediebransjen.
Se på TV 2, som kuttet 120 ansatte og 400 millioner, Polaris Media, som i løpet av 2023 og 2024 har kuttet 100 årsverk. Eller Dagbladet og DN, som har gjennomført nedskjæringer på opptil 15 prosent. Og Medier24 selv? Vi har kuttet over 30 prosent.
Dette er realiteten for mediehus som må kjempe mot synkende annonseinntekter, tøffere konkurranse fra globale aktører og stadig høyere kostnader.
NRK har et helt annet utgangspunkt. Som en offentlig finansiert allmennkringkaster har de sikkerheten i en statsbevilgning på 7,4 milliarder kroner årlig. Tellef S. Raabe ved SNF/NHH beskriver NRK som en «svær skute» – og han har rett. Selv om økonomien strammes til, står NRK fortsatt i en helt annen liga enn sine kommersielle konkurrenter.
Hva betyr egentlig NRKs kutt?
Ifølge kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen skal innsparingene skje så skånsomt som mulig. Dette handler om å tilby sluttpakker, innføre ansettelsesstopp og la naturlig avgang stå ubesatt. For publikum betyr det sannsynligvis minimalt. Som alltid vil NRK skjerme det publikumsrettede innholdet. Nyhetene skal fortsatt rulle, dramaseriene vil fortsatt fascinere, og barneinnholdet kommer til å være på plass.
For å sette ting i perspektiv: Da NRK varslet at de måtte kutte mellom 80 og 120 årsverk for noen år siden, var mange spente på om det ville påvirke sendingene. Men hva skjedde? De effektiviserte, prioriterte og leverte fortsatt innhold av høy kvalitet. Det samme vil skje nå.
Dette betyr ikke at NRK ikke har forbedringspotensial. Raabe er også inne på det ved å konstatere at det er helt fair å si at det også finnes ineffektiviterer i NRK, som er en stor organisasjon. Dette handler ikke om å undergrave NRKs viktighet – det er fortsatt Norges viktigste medieorganisasjon – men det er nok rom for å stramme inn.
Så er det også verdt å huske på NRKs samfunnsoppdrag: Å levere allmennkringkasting i verdensklasse, finansiert av skattebetalerne. Når kostnadene stiger raskere enn inntektene, er det naturlig å gjøre justeringer. Vibeke Fürst Haugen har gjort det klart at teknologisk modernisering er en av de største utfordringene. En slik transformasjon krever både ressurser og prioriteringer, og NRK gjør klokt i å ta grep nå.
Det er lett å rope krise når vi ser overskriftene om nedbemanning, men i dette tilfellet er det liten grunn til bekymring. NRK står fjellstøtt. De har vært gjennom slike prosesser før – og klart seg med glans. De vil klare det igjen.
Dette er en del av det moderne medielandskapet.
Når røykteppet etter kuttene legger seg, vil publikum knapt merke forskjell.
———————————————-
Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.