Trude Drevland er ikke fornøyd etter at NRKs «Stjernekamp» opplevde problemer med stemmegivningen under forrige ukes sending. Her er hun avbildet i Kringkastingsrådet sammen med Ove Vanebo.

Disse sakene fikk mest klager i Kringkastings­rådet i 2021

Se de fem sakene som mottok flest saker i 2021 her.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I løpet av 2021 mottok Kringkastingsrådet totalt 3456 henvendelser på innholdet som blir sendt på NRKs flater.

Kringkastingsrådet er et rådgivende, offentlig oppnevnt organ som er publikums forlengende arm.

Hvis man er misfornøyd med noe NRK tilbyr, kan man klage til rådet. Rådet møtes seks til åtte ganger i året hvor de behandler de sakene som rådet mener bør belyses.

Medier24 har fått en oversikt over hvilke saker som har fått mest klager i løpet av 2021.

Perioden gjelder fra 1. januar til 16. desember.

Disse fikk mest klager:

Shaun på P13 om Israel – 552 klager

NRK-programleder Shaun Henrik Matheson fikk kraftig kritikk etter at han i radioprogrammet sitt, «Shaun på P13» kom med sterke karakteristikker av landet Israel. NRK valgte å avpublisere deler av radioprogrammet.

Klimapsykolog (og tidl. MDG-politiker) om klimaangst – 436

NRK publiserte videoen med tittelen «Tre tips mot klimaangsten». I den opprinnelige videoen var Nakkerud titulert som klimapsykolog. Først etter reaksjoner fra publikum, endret NRK video og fikk med at Nakkerud hadde vært politiker i Oslo-MDG.

Dekningen av stortingsvalget – 272 (de fleste går på at de minste partiene ikke var med i Valgomaten)

Etter stortingsvalget fikk NRK klager på at ikke hadde inkludert småpartiene som stilte til valg i år. Noen av klagene mente at NRKs valgomat var diskriminerende overfor dem som stemmer på de mindre partiene.

Acer-saken (EUs tredje energimarkedspakke) – 198 (klagene går på det folk mener er for liten dekning av saken)

Klagene gikk på manglende dekning av Acer og Nei til EUs søksmål mot staten.

Avpublisering av Ramm i Tokyo – 173 (ikke alt er klager, noen er også støttende)

Flere reagert da hele serien ble tatt av juli. Både programleder for Debatten Fredrik Solvang og Subjekt-redaktør Danby Choi stilte seg tvilende til avgjørelsen. Bakgrunnen var at influenser og tiktoker Jenny Huse hadde reagert på serien i et intervju med VG.

Sekretær Erik Skarrud i Kringkastingsrådet - her fra sitt kontor på Tyholt i Trondheim.

– Skaper engasjement

Rådgiver for Kringkastingsrådet, Erik Skarrud, forteller at antall henvendelser har ligget stabilt de siste årene, med unntak av 2017 da tallet var rekordhøyt, men det skyldtes en enkeltsak.

– Det er som regel en håndfull saker hvert år som engasjerer nok til at det kommer noen hundre klager. Det er fint at NRKs innhold skaper engasjement og at Kringkastingsrådet som publikums stemme kan diskutere dette engasjementet i sine møter, sier Skarrud til Medier24.

Det sittende rådet skiftes også ut før neste møte.

Skarrud ser frem til at nytt råd er på plass.

– Nå som Stortinget har valgt sine representanter til rådet venter vi spent på hvem som utnevnes av departementet. Dette er klart først i januar, og jeg ser fram til å begynne jobben med nytt råd i den kommende fireårsperioden. Jeg vil også takke det avtroppende rådet for godt samarbeid.

Powered by Labrador CMS