Redaktør i Subjekt, Danby Choi
Redaktør i Subjekt, Danby Choi

Subjekt-redaktøren mener Ramm-fjerning var skivebom: – NRK må tåle å stå i stormen

Danby Choi mener Nicolay Ramm-parodien er misforstått: – Han parodierer ikke en typisk japansk mann, dette er en gameshow-vert. Det blir som en japansk komiker skulle parodiert Ylvis med «The Fox».

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag formiddag valgte NRK å avpublisere Nicolay Ramm-serien «Japanese Ramm show».

Programleder for Debatten på NRK, Fredrik Solvang, stiller seg tvilende til NRKs avgjørelse på Instagram tirsdag.

Skivebom å trekke serien

Subjekt-redaktør Danby Choi er enig i kritikken fra Fredrik Solvang.

– Det er selvfølgelig i grenseland at Debatten-programlederen går offentlig ut med personlige meninger, men det er bra at han er forsiktig, sier han til Medier24 og påpeker samtidig at det er viktig at de som minoriteter uttaler seg i slike saker.

– De fleste av mine venner med asiatisk bakgrunn synes det er kontraproduktivt for «Stop Asian Hate»-kampanjen at serier trekkes som følge av at enkelte føler seg såret. Det vil redusere kampanjen til å ha en svært dårlig sak.

Choi mener det er skivebom av NRK å trekke serien.

– For det første, denne tv-sjangeren, japanske game shows, ber om å bli parodiert. De har det kjempegøy med den sjangeren. Hvis nordmenn tror at japanske gameshow-verter ikke går inn i en rolle, tar de feil. De kler seg ut, og det mener jeg andre også kan gjøre.

Choi påpeker at japanere og koreanere approprierer vestlig kultur hele tiden, gjennom blant annet filmer.

– Samtidig er det ikke lov for vestlig kultur å appropriere fra Østen. Og da blir det utilsiktet kulturell imperialisme. Vestlig kultur sprer seg som ild i tørt gress, mens østlig kultur ikke får det, sier han.

– Skuffende

– Var NRK for kjappe med å fjerne serien?

– Det er egentlig der problemet ligger. De kommer til å møte kritikk, og hvis de ikke tåler det, må de finne på noe annet å gjøre. Humor er ferskvare, og det er subjektivt. Det vil aldri bli likt av alle, og NRK må tåle å stå i stormen, sier han og legger til:

– Det var det som var mest skuffende, hvor raskt de snudde. At noen kom til å protestere kan jo ikke være overraskende.

Choi påpeker at det alltid vil være uenighet innenfor både journalistikk og underholdninger.

– Det kan aldri være et mål å godtgjøre alle. I så fall må man sparke i begge retninger gjennom forskjellige programmer. Man vil aldri klare det i ett program.

Han sier hovedpoenget bør være å fortelle om den japanske historien og japanske kulturen.

– Og så er det viktig å huske at det Ramm parodierer ikke en typisk japansk mann, dette er en gameshow-vert. Det blir som en japansk komiker skulle parodiert Ylvis med «The Fox».

Powered by Labrador CMS