I NRK-serien «Eitt feitt liv» som hadde premiere denne uken, tar TV- og radioprofil Ronny Brede Aase opp både problemstillinger og myter, knyttet til overvekt og fedme.
Seriens første episode er hittil sett av 606 000 mennesker på nett- og lineær TV, mens 152 000 har sett den andre episoden.
I serien er Aase åpen om sin egen livsstil og helse, og hvordan han er lykkelig i sin egen kropp, men også om de negative holdningene han noen ganger blir møtt med på grunn av vekten sin.
Seerne får også være med programlederen på legesjekk, der han får påvist alvorlig fedme. Programlederen er klar på hvorfor han ønsket å være så åpen om egen situasjon overfor seerne.
– Når jeg først skal være programleder for en slik serie, kan jeg like godt bruke meg selv som «case». Da går jeg inn i serien med full åpenhet, og viser at jeg går inn i arbeidet fra mitt eget ståsted, sier Aase til Medier24.
Aase mener også at han skiller seg kraftig ut blant dem som normalt sett snakker om helse på TV.
– I helseprogrammer, ser man ikke folk med over gjennomsnittlig høy BMI. Gjør man det, er de stakkarslige, det er synd på dem, og de skammer seg over å ha mislykkes som menneske. Jeg ser ingen grunn til å ikke vise at jeg er tjukk og lykkelig.
– Fremstiller det som jævlig enkelt
Under legebesøket, får vi også se NRK-profilen gå på vekten, kun iført undertøy.
– Hvilke tanker gjorde du deg før du valgte å gjøre dette?
– I ettertid har jeg tenkt på at dette for noen år siden, ville ha vært fullstendig uaktuelt. Hva gjør da at det er greit nå, spør Aase retorisk.
Og svarer:
– I serien sier jeg at jeg er tjukk og lykkelig, og at jeg har glede i min egen kropp. Og det er sant. Da føltes det greit å gjøre det.
Han forteller også at det hjalp å ha et kamerateam til stede som han stoler på. Han håper også at han kan være med på å normalisere å se kropper som hans på TV.
– Hvordan kan mediene snakke om vekt, kropp og livsstil på en bedre måte?
– Det skal vi innom en tur i den fjerde episoden, som kommer om to uker. Vi skal ikke bruke så mye tid på mediekritikk, det kan andre gjøre. Det er likevel ikke til å stikke under stol at mediene, i likhet med influencere, bidrar til å fremstille det å gå ned i vekt som jævlig enkelt.
Aase mener mediene er med på å skape et bilde av at det fins en kjapp vei for de med fedme til å få et bedre liv.
– De er med på å få det til å høres ut som om dette finnes, men det gjør det ikke. Dette handler ikke om hvem som har skylden, men alle er så innmari fokusert på kropp og vekt, og man prater aldri om at det ikke er så enkelt å bli lettere.
– Det er en av mange ting som gir elendig selvtillit og selvfølelse hos folk med fedme, sier han.
– Det stemmer ikke
I seriens første episode, møter Aase komiker, sosiolog og NRK-kollega Harald Eia i NRKs egen gym.
Dette møtet har vekket noen reaksjoner på sosiale medier, ettersom Eia sier at overvekt og fedme er en form for egoisme, at det er selvpåført, og at pengene samfunnet bruker på å behandle dette, i stedet kunne gått til noen som var ordentlig syke.
– Ville du kommet med noen innvendinger mot Harald Eias resonnement, om du hadde møtt ham i dag?
– Jeg tror det er fint at Harald Eia kunne prate om disse tingene i starten av serien, før jeg dundret videre inn i forskernes verden. Jeg tror veldig mange deler Eias syn om fedme, og jeg tror mange som har sett serien tenker det samme som ham.
– Nå skal vi gjennom fire episoder til, se om dette stemmer. Spoiler-alert: Det gjør det ikke, sier Aase, og røper at han også senere i serien møter Harald Eia.
Aase mener Eias bidrag til serien er viktig.
– Mange mener veldig sterkt om dette, og disse tingene hører man hele tiden. Jeg tror det er viktig å ta med seg også disse tankene om fedme og overvekt inn i den videre reisen.