Tidligere PFU-medlem og nå rådgiver i Tankesmien Agenda, Sylo Taraku, Aftenposten-journalist Ingeborg Senneset og VG+-redaktør Jane Throndsen.

Kritiserer VG etter sak om vektnedgang: – Kan bidra til spise­forstyrrelser

Flere medieprofiler reagerer på en VG-sak om en kvinne som skal ha gått ned 40 kilo i vekt. – Har noen meget gode poenger, svarer VG.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Artikkelen som vekker reaksjoner, er illustrert med en montasje med to bilder av den danske kvinnen Alina Toft Pedersen (30). Det ene av dem viser henne før vektnedgangen, mens det andre viser henne etter nedgangen.

Tidligere PFU-medlem Sylo Taraku er kritisk til bildevalget.

– Jeg forstår ikke hva som skal være galt med kvinnen på før-bildet. Dette tror jeg er noe som kan bidra til å forsterke kroppspresset. Det er uheldig, sier Taraku til Medier24. 

Han mener bildebruken kan gi leserne et falskt syn på kropp og helse. 

– Når man ser de to bildene som sammenlignes, kan det oppfattes som at kvinnen til venstre ser ut på en måte som samfunnet ser ned på, og som man må gjøre noe med, sier Taraku og legger til:

– Det trenger man ikke nødvendigvis. Hun ser såpass normal ut på før-bildet at sammenligningen blir problematisk. 

 

Slik ser saken om Alina Toft Pedersens vektnedgang ut.

– Kan påføre folk psykiske belastninger 

Taraku mener VGs fremstilling kan få alvorlige konsekvenser.

– Mennesker som har samme type kropp som kvinnen har på før-bildet kan få dårlig selvfølelse, og tenke at samfunnet ser på deres kropp som problematisk, sier han. 

– Det er en reaksjon som kan påføre folk psykiske belastninger, og bidra til kroppspress og spiseforstyrrelser.

Sylo Taraku, her avbildet under et møte i PFU vinteren 2020.

– Hvordan kunne VG illustrert denne saken annerledes? 

– Det de kunne gjort, er for eksempel å bare bruke bildet til høyre med den samme overskriften, og så får folk heller forestille seg hvordan hun så ut med 40 kilo ekstra., svarer Taraku.

Om avisen skulle ha brukt et sammenligningsbilde, måtte omstendighetene ha vært annerledes, mener han. 

– Før-bildet måtte da vist en klart overvektig person. Slik det er nå, ser Alina normal ut, og folk lurer på om det faktisk skiller 40 kilo mellom de to bildene. Det virker lite sannsynlig.   

 

Etterlyser kritiske spørsmål 

Også Aftenposten-journalist Ingeborg Senneset er oppgitt over VG-saken.

Aftenposten-profil Ingeborg Senneset, her avbildet under opptak av Medier24s podkast «Pressepodden».

– Dette er en veldig, veldig enkel sak fra VGs side. Her har de bare ramset opp tingene Toft Pedersen gjør, uten å stille henne noen kritiske motspørsmål. Jeg skjønner ikke hvorfor en redaksjonell jobb om et viktig og sårbart tema er blitt gjort så tynn, sier Senneset til Medier24.

Senneset reagerer også på at Toft Pedersen uten videre er sitert på at hun på et tidspunkt var så langt ute, psykisk og fysisk at hun sa til seg selv at «nå skal det enten skje noe, hvis ikke henger jeg meg selv i garasjen». 

– For det første er det svært alvorlig i seg selv. I tillegg bygger det opp under en forestilling om at man bare kan fikse kroppen sin, om man bare blir tynnere, sunnere eller penere, så vil alt bli bra. Det er en samfunnssykdom, og også nettopp det mange med spiseforstyrrelser sliter med hele tiden, sier hun. 

 

– Gir bare folk dårlig samvittighet 

Senneset er klar på at hun mener journalistikk om helse og livsstil kan og bør løses på en bedre måte.

– Jeg tror ikke veien til god journalistikk om folkehelseperspektivet er å vise frem forhold som er ganske unormale og fremstille dem som en magisk løsning, sier hun og legger til:

– Det er ikke normalt å trene to timer om dagen, og det er heller ikke så normalt å være veganer, som det fremstår i denne saken.

I stedet for saker som i hovedsak fokuserer på kropp, vil Aftenposten-journalisten heller lese artikler om hva som bidrar til overvekt.

Ingeborg Senneset i Aftenposten.

– Overvekt og fedme er et stort folkehelseproblem og en stigmatisert og vanskelig situasjon for den som er utsatt. 

– Pressen bør skrive om ting som at overvekt henger sammen med inntekt, og at barn fra familier med lav inntekt har dobbelt så stor risiko for å bli overvektige sammenlignet med barn fra familier med høy inntekt, sier hun og fortsetter: 

– Samfunnsoppdraget dreier seg ikke om å sette to streker under at tykk er dårlig og tynn er bra. Det forteller glansede magasiner og sosiale medier er konstant. VG er fullt ut i stand til å gå et steg videre. Da er det pinlig at de tar to skritt tilbake.  

 

– VG bør beklage 

Senneset mener VG bør ta en telefon og beklage overfor Toft Pedersen når kritikken av saken nå kommer frem.

VG+-redaktør Jane Throndsen.

– Når VG nå fortjent får kritikk er det ikke til å unngå at det vil virke som om Pedersen også er under angrep. Det er hun ikke. Å lage en holdbar redaksjonell sak med kritiske spørsmål er VGs ansvar, sier Senneset.

– Jeg synes de bør beklage overfor Pedersen. Både måten hennes personlige historie er brukt på, og at de plukker frem en eldgammel sak på nytt, med denne vinklingen, sier Aftenposten-journalisten.

Samtidig understreker hun at hun ikke retter kritikken sin mot Toft Pedersen, men mot VG og pressen i sin helhet.

 – Det er vi som har ansvaret. Pressen, og da inkluderer jeg meg selv, blir litt fartsblinde noen ganger. Det er lett å glemme å ta et steg tilbake og å se på hva det er vi gjør når vi fremstiller det å være tjukk som noe som bare er dårlig, mens det å være tynn bare er noe bra, sier hun.

– Har noen meget gode poenger

Redaktør i VG+, Jane Throndsen er forelagt kritikken, og svarer på e-post. Hun er langt på vei enig med både Taraku og Senneset.

– Jeg synes både Senneset og Taraku har noen meget gode poenger. Samfunnsoppdraget dreier seg ikke om å sette to streker under at tykk er dårlig og tynn er bra, skriver hun til Medier24.

Hun legger også til: 

– Kropp er et følsomt tema. Det skal være et stort rom for hva som er normalitet. En av verdens mest dødelige sykdommer for unge jenter er anoreksi. Samtidig er overvekt et stort samfunnsproblem og en betydelig helseutfordring. 

Throndsen er også enig i at Toft Pedersen ikke ser veldig overvektig ut på bildet som de har brukt i saken. 

VG+-redaktøren erkjenner samtidig at VG burde gjort ting annerledes i sin dekning av saken om Toft Pedersen.

– I alle saker hvor mennesker gjør så dramatiske endringer er kritiske spørsmål og gå dypt ned i sakskomplekset viktig. Få leserne til å forstå motivasjon og utfordringer. Vi kunne med hell gått noe tettere på i denne saken, skriver hun.

Avslutningsvis forklarer Throndsen også hvorfor VG lager helse- og livsstilsjournalistikk. 

– VG ønsker ikke å forsterke kroppspress, heller gi positiv motivasjon til bedre helse og livskvalitet. For noen handler det om å gå ned i vekt, skriver hun. 

Powered by Labrador CMS