Dennis Siva Lie er programleder for Superkroppen.

Superkroppen hylles i Kringkastingsrådet tross klagestorm: –Forundret over at vi ikke har kommet lengre i Norge

Nakne kropper på NRK super fikk inn over 50 klager. Men rådet mener programmet er viktig. – Det er en type program jeg skulle ønske eksisterte da jeg var ung.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Torsdag ble NRK Super-programmet «Superkroppen» tatt opp i Kringkastingsrådet. Programmet hadde i utgangspunktet fått inn seks klager, men etter at det ble bestemt at temaet skulle tas opp i rådet, kom et ytterligere 50 klager.

Flere av klagerne mente dette var straffbart, og sammenlignet det med blotting.

Skal være en motvekt

Med «Superkroppen» ønsker NRK Super å normalisere alle slags kropper og gi barn en motvekt til kroppspresset de kan oppleve i blant annet sosiale medier. Programmet har episoder med navn som «Pupper», «Penis», og «Vulva».

Redaksjonssjef Cathrine Irgens Nilsen forklarte i rådet at serien skal være en motvekt til det ensidige kroppsbildet barn ofte utsettes for. Hun legger til at «99 prosent av seriene» deres ikke profilerer nakne mennesker.

- Men i dette tilfellet mener vi nakenhet er både viktig og nødvendig. Barn som er vant til nakenhet under trygge forhold får også et naturlig forhold til egen kropp, sier Irgens Nilsen.

Leder i Kringkastingsrådet, Julie Brodtkrob mener programmet er særdeles viktig.

– Når jeg leser disse klagene blir jeg forundret over at vi ikke har kommet lengre i Norge. De episodene jeg har sett viser at kropp av mangfold. I en hverdag for barn og ungdom hvor det de ser på tv ikke er det normale, men moteindustrien og reality, er dette særdeles viktig.

– Jeg vil bare si «fortsett». Dette er et problem som blir større og større hos ungdom.

Gjort en god jobb

Rådsmedlem Sigvald Oppebøen Hansen forteller at han reagerte da han så traileren.

– Jeg tenkte umiddelbart at det ville komme reaksjoner. Men jeg satte meg ned for å se alle episodene, og jeg ble imponert over deltakere, programleder og barna.

Han trekker tråder tilbake til tidligere opplysningsprogram.

– Jeg husker godt de negative reaksjonene da Trond Viggo lanserte Kroppen på 80-tallet. I dag er det nok bare et fåtall som reagerer negativt på den. Her har NRK gjort en god jobb. Nakne kropper trenger ikke å være et tabu. Dette er ikke blotting, men kunnskap. Jeg ønsker å takke NRK og gratulere.

Rådsmedlem Kathrine Kleveland hyller også serien.

– Dette er et av eksemplene på hvor superbra NRK Super er. Dette er befriende. Det er med å vise en trygghet at vi er forskjellige. Her er det bare å heie på NRK.

Rådsmedlem Alice Jektevik er også enig.

– Det er de voksne som føler ubehaget. Ikke barnet. Jeg skulle gjerne hørt hvordan barna opplever programmet, sier hun og påpeker:

– Det er en type program jeg skulle ønske eksisterte da jeg var ung.

Vebjørn Selbekk påpekte også at programmet er godt merket i starten, slik at hvis man ikke ønsker å se dette, kan man gå ut av spilleren.

– Her har NRK gjort en god jobb.

Powered by Labrador CMS