Artikkelen oppdateres
Fredag ble det kjent at journalistene Maria Ressa og Dmitri Muratov får Nobels fredspris.
Den nyheten blir møtt med applaus i Presse-Norge.
Norsk Redaktørforenings (NR) generalsekretær Arne Jensen gleder seg over at Nobelkomiteen løfter fram og anerkjenner det internasjonale arbeidet for pressefrihet.
– Historien viser oss at en fri presse er en avgjørende faktor for fred, demokrati og frihet. Det er umulig å se for seg et reelt demokrati uten frie medier. I noen tilfeller har den frie journalistikken også bidratt til å motvirke eller avslutte krigshandlinger og også dokumentert krigsforbrytelser, sier han.
– Pressefriheten er under press globalt. Koronakrisen har gjort behovet for uavhengig og kritisk journalistikk enda tydeligere. Samtidig har presset mot journalistikken bare forsterket seg. Det er meget alvorlig, sier Jensen.
– En anerkjennelse
Også NR-styreleder Eirik Hoff Lysholm er glad for at det nå settes større fokus på økt pressefrihet og sikkerhet for journalister rundt om i verden.
– Dette er svært gledelig. Årets fredspris er en anerkjennelse av den betydning journalistikk har for å sikre fred og frihet, sier Hoff Lysholm, som også er ansvarlig redaktør i Dagsavisen.
– Behovet for pålitelig informasjon og oppsøkende journalistikk har aldri vært større. Mange journalister risikerer livet for å dokumentere forhold som trenger offentlighetens lys. Uten pressefrihet er alle andre menneskerettigheter i fare, og det gjør samfunnet utrygt for alle. Derfor er denne fredsprisen så viktig, sier Hoff Lysholm.
Leder av Norsk PEN, Kjersti Løken Stavrum, er også glad for tildelingen.
– Jeg synes den er viktig, riktig og tidsriktig. Selv har jeg vært stor fan av Maria Ressa siden jeg møtte henne for første gang. Det er viktig at verdenssamfunnet passer på henne, sier Løken Stavrum til Medier24.
– Hvordan tror du dem som er skeptiske til pressen, vil se på at pressen nå får en slik «elitepris?»
– Med så mange år med fokus på desinformasjon og falske nyheter, tror jeg stadig flere anerkjenner betydningen av fri og uavhengig journalistikk. Det er helt avgjørende for et åpent samfunn, sier hun.
– Modige journalister
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen omtaler prisvinnerne som modige journalister.
– Fredsprisen til Maria Ressa og Dmitrij Muratov er en stor og viktig anerkjennelse av den frie journalistikken, sier Eriksen i en uttalelse.
– Selv om presse- og ytringsfriheten står veldig sterkt i Norge, så er den under sterkt press andre steder i verden. I Russland og Filippinene er den direkte truet. dette er to modige journalister som fortjener anerkjennelsen. Hver eneste dag gjør uavhengige journalister en stor innsats for demokrati og ytringsfrihet. Verdenssamfunnet er helt avhengig av pålitelig informasjon, sier han.
Eriksen mener prisen er viktig for å belyse hvor viktig redaktørstyrte medier er.
- Vi lever i en tid der stadig flere distribuerer nyheter, men færre samler dem inn. Troverdige rapporter direkte fra felten er viktigere enn noensinne.
- For eksempel har vi i NRK denne høsten kunnet gi en helt annen forståelse av hendelsene i Afghanistan med Midtøstenkorrespondent Yama Wolasmal på plass i Kabul, sier Eriksen.
TV 2-sjef Olav T. Sandnes tror prisen vil kunne hjelpe journalistene.
– Én ting er anerkjennelsen og prestisjen som en slik pris gir, men den gir også vinnerne en sterke plattform og en tydeligere stemme, sier han til Medier24.
– Vi er en tid hvor det er viktig at falske nyheter, påvirkningskampanjer, propaganda og hvordan det påvirker demokratiet får mer oppmerksomhet. Det påvirker sterke demokratier, men, kan virkelig ødelegge de svakere demokratiene. Derfor er prisen veldig viktig, sier Sandnes.
– Modige eksempler
Leder i Norsk Journalistlag, Dag-Idar Tryggestad, er også fornøyd med tildelingen.
– Dette er en anerkjennelse av den kritiske og uavhengige journalistikken. De to prisvinnerne er modige eksempler på journalister som har ofret mye for å bevare pressefriheten. Nå ser vi frem til at prisvinnerne kommer til Oslo i desember, sier han til Medier24.
Administrerende direktør i MBL, Randi Øgrey, jubler også på kontoret fredag formiddag.
– Dette er helt fantastisk. Vi sitter her et team og ser på, og vi kjenner Maria Ressa, sier Øygrey til Medier24.
– Det betyr enormt mye for journalistikken, men også for ytringsfriheten og pressefriheten i verden. Maria kjemper en kamp vi er godt kjent med, og det betyr veldig mye. Vi har sett at redaktørstyrte medier er viktigere enn noen gang, samtidig så ser vi at det er tøft og krevende for journalistikken, og mange steder går pressefriheten feil vei, sier hun og legger til:
– Det at Maria og Dimitrij får denne fredsprisen er rett og slett utrolig.
Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, er glad for at fredsprisen gikk til de to redaktørene som jobber for pressefrihet i sine respektive land.
– Dette er veldig gode nyheter. Det var riktig prisvinnere på rett tid. Det er to redaktører som opplever stor personlig belastning i deres jobb for pressefrihet i Filippinene og i Russland, sier hun til Medier24.
Floberghagen understreker hvor viktig det er at Nobels fredspris anerkjenner pressens stadig vanskeligere arbeidsforhold i større deler av verden.
– Det er en stor del av verdens befolkning som ikke opplever en fri uavhengig kritisk journalistikk. Pressens frihet får stadig trangere kår disse landene, og tilgang på kritisk journalistikk er nødvendig for den demokratiske utviklingen, sier Floberghagen.
Det er 15 år siden journalist Anna Politkovskaja i den russiske avisen Novaja Gazeta ble drept, og generalsekretæren i Norsk Presseforbund peker på at journalistikken er under angrep.
– Dette har man pekt på over tid. Det sier noe om hvilken kostnad det har å drive journalistikk i store deler av verden. Det er helt grunnleggende å jobbe for økt pressefrihet.
– En anerkjennelse av kritisk journalistikk
VGs sjefredaktør og administrerende direktør, Gard Steiro, støtter komiteens tildeling.
– Dette synes jeg er gledelig. Aller viktigst er det en anerkjennelse av hva kritisk journalistikk betyr for demokratiet. At komiteen ser og forstår betydningen av det, i stater der pressefriheten er under press, synes jeg er veldig bra, sier han til Medier24.
På spørsmål om hvordan han tror prisutdelingen oppfattes av dem som er skeptiske til pressen, svarer Steiro:
– Jeg tror vi må skille debatten om mediene, som vi har i Norge og vestlige demokratier, og de forholdene som journalister har i andre stater, der menneskerettighetene ikke er like sterke.
– Vi kan ha en debatt om hvor god journalistikken i Norge, England og Tyskland er, men vi må også forstå hvor livsviktig journalistikken er i land som Russland og Filipinene, sier VG-redaktøren.
NTBs sjefredaktør og administrerende direktør, Mads Yngve Storvik, synes også utdelingen er god.
Han peker på at den norske pressen har verdens største grad av pressefrihet.
– De færreste journalister i Norge blir truet på livet på daglig basis, og vi lever i et ekstremt offentlig samfunn. Vi må bare applaudere dette, og løfte frem verdiene vi ser på som selvfølgeligheter i Norge, sier Storvik til Medier24.
– I Russland og Filippinene er dette ingen selvfølge. I dette perspektivet, tenker jeg det er fantastisk at pressens betydning for verdensfreden løftes frem, sier han.
– Tror du dette kan få noen negative konsekvenser?
– Nei, ikke slik jeg umiddelbart reflekterer. Dette er med på å underbygge hvor viktig pressefriheten er for demokratiet og freden. Storvik trekker også frem medienes rolle i kampen mot desinformasjon under koronapandemien.
– Det er et eksempel på at feilinformasjon ville skadet verden, mer enn redaktørstyrt, tilgjengelig informasjon, sier Storvik.
– Konspirasjonsteorier vil fortsette å styrke seg etter dette
Direktør i Stiftelsen Fritt Ord, Knut Olav Åmås, sier at prisen er en stor anerkjennelse både til den opposisjonelle journalistikken i autoritære regimer, og den grundige undersøkende journalistikken globalt.
– Det er en svært god pris etter noen år hvor journalistikken globalt virkelig har blitt revitalisert. Endelig fikk journalistikken og medier Nobels fredspris. Tildelingen viser hvor viktig faktabasert journalistikk er mot maktmisbruk, undertrykkelse, løgner og konspirasjoner, sier Åmås til Medier24.
– Det er en dag som viser at den best journalistikken i verden aldri har vært viktigere og av høyere kvalitet, legger han til.
Åmås tror folk flest vil se verdien av prisen for redaktørstyrte medier, men ser ikke for seg at den vil ut gjøre noe forskjell for dem som setter sin lit til konspirasjonsteorier.
– Konspirasjonsteorier vil fortsette å styrke seg etter dette. Konspirasjonsteoretikere finner alltid bekreftelser på alt de mener. En slik pris vil neppe overbevise dem. Men det viser for resten av verden verdien av den solide og modige journalistikken.
Nyhetsredaktør i VG, Tora Bakke Håndlykken, skriver at det er en stolt dag.
– Dette gjorde meg glad langt inn i journalisthjertet. Det er en fantastisk anerkjennelse til to journalistiske forbilder, som har kjempet en hard kamp for maktkritisk og undersøkende journalistikk. De risikerer eget liv for den sannhetssøkende journalistikken, skriver Håndlykken til Medier24.
Også hun understreker at prisen er viktig for pressefriheten rundt om verden.
– Vi er heldige i Norge som har trygge kår for pressen, samtidig vet vi at kollegene våre ute i verden tar stor risiko, de møter trusler, de blir forsøkt presset til stillhet og de blir drept. Pressefriheten er under press internationalt og derfor er denne anerkjennelsen av journalistikken så viktig.