Den berømte filippinske journalisten Maria Ressa var invitert til SKUP fredag formiddag.
I intervju med SKUP-nestleder Kristoffer Rønneberg, forteller hun om hvor problematisk det er at journalister publiserer nyheter på de samme plattformene som brukes av konspirasjonsteoretikere og andre som fornekter fakta.
Som ansvarlig redaktør og medstifter av den filippinske nettavisen Rappler, har Ressa skrevet kritisk om president Rodrigo Duterte, blitt utsatt for hatkampanjer, og fått ti arrestordre utsted på seg på to år.
Ressa klandrer sosiale medier for hvordan situasjonen og ordskiftet på Fillippinene er nå.
– Jeg er sjokkert over at Fillippinere skriver at det er greit å drepe på nettet. Det er sjokkerende. Men på mange måter klandrer jeg sosiale medier. Det finnes et narrativ på nettet som har infisert mange mennesker. Det er lett for folk å skrive «Drep dem», sier Ressa på SKUP.
– Endrer vår biologi
Hun viser til at journalistikken blir skadelidende når man blir så avhengig av sosiale medier.
– Journalistikk er en tenke-sakte prosess. Min frykt er at vi ikke kommer til den prosessen. Dette fordi Facebook, som er verdens største leverandør av nyheter, er den samme plattformen som også leverer hat, feil-informasjon og konspirasjonsteorier, sier Ressa.
Hun er klar på at konsekvensene blir at journalistikkens biologi vil endre seg i takt med at sosiale medier får enda mer makt.
– Dette viruset av løgner som gjennom sosiale medier infiserer vårt informasjons-økosystem, har en stor effekt på mennesker. Konspirasjonsteorier endrer synet på verden hos mennesker, og de blir motstandsdyktige mot fakta, sier Ressa og fortsetter:
– Dette er problemet for oss journalister. Vi har mistet portvokter-makten, og vi har ikke muligheten til å endre det. Plattformene som leverer nyhetene, holder på å endre vår biologi.
Må bygge egne plattformer
På spørsmål fra Rønneberg om hva media kan gjøre annerledes, peker Ressa på teknologi, journalistikk og felleskap
– Vi ser på teknologiske mulighet og bygger vår egen plattform, hvor våre brukere kan føle seg trygge, utfordre og stille spørsmål.
Utenrikssjef i NRK, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, var selv på SKUP for å snakke om korrespondentene som ble sendt hjem under pandemien.
Han berømmer Ressa for hennes insats for ytringsfriheten.
– Hennes engasjement er en påminnelse om at journalistikk ofte er en kamp. Det skal vi ikke glemme. Jeg synes hun er en utrolig inspirerende dame, sier Falkenberg Mikkelsen på SKUP.