– Jeg håper fremtiden i hovedsak vil dreie seg om å utnytte AI-verktøy til å styrke menneskelige evner, heller enn å erstatte dem, skriver Øyvind Helland.
Foto: privat / TheDigitalArtist fra pixabay
MENINGER:
Slik kan KI hjelpe deg å jobbe
«Det er som å ha en intelligent kollega som lytter med full oppmerksomhet og hjelper til med å dra ut de viktigste poengene, uten å kreve noe tilbake», skriver Øyvind Helland.
AI-revolusjonen skyller over oss! Eller gjør den egentlig det? Antakelig føler de fleste at jobbhverdagen ikke har endret seg noe særlig, og at det er vanskelig å få den store gevinsten som loves fra ulike AI-verktøy utover å lage morsomme bilder eller sanger til 40-årslaget.
I dag vil jeg dele en enkel teknikk som jeg tror kan endre på det.
Teknikken ble brukt til å skrive førsteutkast til denne kronikken på 8 minutter, men fungerer like godt for å lage rapporter, presentasjoner, strategier, artikler, bøker, kampanjer eller det meste annet du vil bearbeide og formidle av en viss lengde.
Be om intervju
Metoden er veldig enkel: Skru på talemodus i ChatGPT sin mobilapp og be den intervjue deg med mål om å lage et produkt, for eksempel denne kronikken.
AI-en stiller så spørsmål og genererer etter hvert et førsteutkast basert på dine tanker og ideer. Utkastet kan dere redigere sammen steg for steg, eller du kan finpusse det endelige resultatet selv.
Fordelen med denne tilnærmingen er at du kan gå direkte fra idédrodling til å få servert et fungerende førsteutkast ut fra dine mer eller mindre strukturerte tanker og ideer.
I større prosesser, som strategier eller markedsrapporter, kan du også gi AI-en mengder av research før start og be den utfordre ideene dine ut fra tilgjengelig informasjon.
Effektivitet og kvalitet
En av de store fordelene med metoden er altså hastigheten. Ved å unngå den indre kritikeren som stadig vil formulere om og justere teksten, og kreatøren som stadig kommer på nye ting, går prosessen fra tanker til ferdig produkt raskt.
Øyvind Helland
Var med på lanseringen av NRK Super og har jobbet 15 år i NRK med nett, TV, radio, some, gaming og prosjektledelse. Har jobbet med konseptutvikling i Snakk Kommunikasjon, er nå frilanser.
AI-en er også god på å stille relevante spørsmål og utforske temaene, så du oppdager raskt om det er noen motsetninger eller utfordringer i dine første tanker.
Når du føler deg klar ber du AI-en lage et førsteutkast. Erfaringen min er at det som regel dekker alle hovedpunkter og jeg kan gå videre til å redigere og forbedre.
Det er som å ha en intelligent kollega som lytter med full oppmerksomhet og hjelper til med å dra ut de viktigste poengene, uten å kreve noe tilbake.
Resultatet føles også i høyeste grad som mine tanker og mitt sluttprodukt.
Ikke vært effektivt før nå
Denne typen interaksjon, hvor vi skaper i dialog med datamaskinen, har vært vanlig i science fiction. I virkeligheten har det aldri vært spesielt effektivt, før nå.
Årsaken er dels at AI har blitt svært lett tilgjengelig via mobilen, dels at den har blitt mye bedre både til å lytte og snakke, men aller mest fordi den nå kan utføre stadig flere nyttige handlinger og jobbe videre i flere ledd.
Microsoft virker også å gå i denne retningen med sin neste versjon av Co-pilot.
Slik er dette også kun et frempek på hvordan vi kan bruke AI innen få år, med AI-agenter som utfører stadig flere handlinger og vi sitter som et eller flere styrende ledd på veien mot en visjon eller ferdig produkt.
Det beste av begge verdener
Metoden fremhever fordelen både med AI-verktøyene og med mennesket som kreatør. Ved å kombinere menneskelig kreativitet og visjon med AI-ens effektivitet og struktur, får man det beste av begge verdener.
Det er fortsatt gode grunner til å være bekymret for arbeidslivet, i hvert fall for den kommende overgangsperioden, men jeg håper fremtiden – som denne metoden – i hovedsak vil dreie seg om å utnytte AI-verktøy til å styrke menneskelige evner, heller enn å erstatte dem.
———————————————-
Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.