Generativ kunstig intelligens utgjør stor risiko, men gir også muligheter, sier flere medieledere ifølge ny undersøkelse.
Generativ kunstig intelligens utgjør stor risiko, men gir også muligheter, sier flere medieledere ifølge ny undersøkelse.

To av tre medieledere: Generativ kunstig intelligens utgjør stor risiko

Ni av ti norske medieledere mener at generativ kunstig intelligens (GKI) markerer et skifte i produksjon og konsum av nyheter og informasjon, mens to av tre frykter for redaktørstyrte mediers posisjon.

Publisert

En undersøkelse fra MBL og BI viser at to av tre medieledere mener GKI utgjør en stor risiko for redaktørstyrte mediers posisjon, mens nesten like mange ser på det som en mulighet til å styrke deres rolle. 

– Undersøkelsen bekrefter at gjennombruddet for kunstig intelligens utfordrer den offentlige samtalen og redaktørstyrte mediers rolle på helt nye måter, sier Randi S. Øgrey, administrerende direktør i MBL. 

Øgrey understreker også viktigheten av at både medier og myndigheter bidrar til å motvirke skyggesidene og gripe mulighetene som KI bringer.

Bevissthet og tiltak for å sikre tilliten

Undersøkelsen viser at 2 av 3 bedrifter har innført retningslinjer for bruk av KI, og like mange har en forsiktig tilnærming til endring. 

Feil- og desinformasjon utgjør en betydelig trussel mot den offentlige samtalen, fremhever rapporten, og 9 av 10 medieledere tror at kostnader knyttet til verifisering av informasjon vil øke de neste to årene.

Kompetanseheving står sentralt, men kun et fåtall av bedriftene har en dedikert KI-leder, og 3 av 4 planlegger ikke å innføre en slik funksjon i nær fremtid. 

Over halvparten av bedriftene har gjennomført kurs for ansatte i KI det siste året, og enda flere planlegger slike kurs i nærmeste fremtid.

KI som verktøy i journalistikken

94 prosent av mediebedriftene har brukt KI i forbindelse med arbeidsoppgaver som automatisering av journalistikk, innholdsgenerering, og distribusjon. 

KI ses som et viktig verktøy for å forenkle oppgaver og frigjøre ressurser, noe som kan gi mer tid til kjernejournalistikken og graveprosjekter, ifølge undersøkelsen.

«KI kan frigjøre mer tid til journalistikken som kjernevirksomhet og de mer krevende graveprosjektene, samtidig som kvalitetssikring av KI-generert innhold krever involvering av mennesker», står det i rapporten.

Powered by Labrador CMS