Hilde Anette Ebbesvik, nyhetsredaktør i Sandnesposten
Mikkjell Lønning
MENINGER:
Et lite hjertesukk: Å være liten avis i stor sak når kildene prioriterer
«Stadig oftere blir vi avslått av store bedrifter eller kjente personer, fordi de velger å bare uttale seg i de største avisene. De fremstår for store for lokalavisa si, som gjerne har fulgt dem tett på veien», skriver Hilde Anette Ebbesvik, nyhetsredaktør i Sandnesposten.
Sandnesposten fikk for en tid siden flere tips om det som etter hvert har vist seg å være den største advokatskandalen i norsk historie. Vi satte i sving flere ressurser for å sjekke ut tipset og kontaktet et stort nettverk av kilder.
Vi jobbet lange dager og kvelder og snakket med mange for å forstå saken bedre. Vi fikk bostyrer i tale og avtale med advokaten til innkreverne. Vi ble kjent med uttrykket Ponzi-svindel og skjønte at dette berørte mange lokale enkeltpersoner og firma.
På grunn av konkurranse, valgte vi å publisere en nedtonet versjon, til vi fikk flere kilder i tale og bevis på bordet. Så kom DN med sin store dokumentar dagen etter, og flere medier heiv seg på. Da avlyste advokaten og flere gjorde seg utilgjengelig for oss. Samtidig stilte de opp i intervju med andre konkurrenter.
Vi har forsøkt flere kilder gjentatte ganger den siste tiden, men opplever stadig at de prioriterer de største avisene. Det er selvsagt problematisk. Både på grunn av konkurransen, men det svekker også informasjonen som kommer ut og hindrer den frie debatten.
Den siste uken er bare et eksempel på det vi ser som en negativ utvikling. Stadig oftere blir vi avslått av store bedrifter eller kjente personer, fordi de velger å bare uttale seg i de største avisene. De fremstår for store for lokalavisa si, som gjerne har fulgt dem tett på veien.
«Dere kan sitere de andre», blir vi ofte møtt med. Ja, det kan vi gjøre, men vi vil ta våre egne bilder og stille våre spørsmål. Kanskje ser vi saken fra et annet perspektiv. Må vi stadig sitere andre, oppleves vi av leserne våre som vi ikke gjør jobben vår.
Jeg tror ikke alle forstår rekkevidden lokalaviser har. Som en del av Amedia deler vi saker med våre naboaviser, samt Nettavisen. Ingen når vel bredere på strandalandet enn Strandbuen, og ingen er vel så lojale til lokalavisen sin som Gjesdalbuens lesere. Så det er ingen grunn til å tenke at lokalavisen ikke når ut, dersom det skulle være et argument.
Ingen dekker vel lokalpolitikken tettere, ber om mer innsyn i saksdokumenter eller er mer synlig på lokale arrangementer. Det er lokalavisa som kommer når noen frykter for trafikksikkerheten i gata deres, og det er lokalavisa som viser frem både nye rektorer og endringer i bybildet. Ja, lokalavisa gjør veldig mye, men vi gjør også dette. Grundig arbeid med større nyhetssaker. Dersom vi ikke får tilgang på personer og informasjon i saker som dette, blir det vanskelig, og vi oppleves som mindre relevante for leserne.
Min oppfordring er klar: la lokalavisene også slippe til og få samme tilgang som de store, slik at også våre journalister får gjort jobben sin og våre lesere får svar på det de lurer på.
———————————————-
Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.