På bildet: Morten Ulekleiv, ansvarlig redaktør i Halden Arbeiderblad.
Morten Ulekleiv, ansvarlig redaktør i Halden Arbeiderblad.

MENINGER:

Åpenheten er bra for Saugbrugs. Og bra for Halden

«Vi ble vi nesten slått i bakken av hvor åpne arbeidsforhold vi fikk», skriver Morten Ulekleiv.

Publisert Sist oppdatert

Når en krise inntreffer i en virksomhet, er oversikt og kontroll det første en bedriftsledelse helt naturlig vil ha fokus på.

Ofte ser vi at behovet for kontroll går over i et forsøk på å styre og påvirke informasjonen som når offentligheten.

Ledelsen og de ansatte ved Norske Skog Saugbrugs står ett døgn etter det dramatiske stenraset igjen som et eksempel til etterfølgelse. Både i lokal og nasjonal målestokk.

Denne teksten ble først publisert som en leder i Halden Arbeiderblad, og er republisert med tillatelse.

Fabrikkdirektør Per Ivar Berg var knapp da han først uttalte seg i media tidlig torsdag morgen, men varslet samtidig en pressekonferanse klokka 0900 fra administrasjonsbygget på Saugbrugs, 700 meter i luftlinje fra der papirmaskin 6 på Saugbrugs ble splittet i to av de store stenmassene som 0430 på natta raste ned fra fjellet over fabrikken.

Direkte på TV på ha-halden.no informerte fabrikkdirektøren kort, konsist og rolig om situasjonen og svarte på spørsmål fra Halden Arbeiderblad og NRK.

Der kunne gårsdagens historiefortelling i stor grad ha stoppet, hvis ikke Saugbrugs og de ansatte hadde vist så stor grad av åpenhet som de gjorde.

Alle haldensere kjenner noen som jobber på Kaken. Og når en dramatisk hendelse inntreffer, er vi alle som mennesker naturligvis opptatt av hvordan dramatikken opplevdes. Fordi vi bryr oss.

Informasjonsbehovet vokser seg enormt stort

Informasjonsbehovet vokser seg fort enormt stort. Og hvis det oppstår mangel på fakta og detaljert informasjon, kommer gjerne ryktene og de kreative historiene.

Mange toppledere ved virksomheter rundt i Norge ville inntatt en helt annen holdning enn Saugbrugs-ledelsen gjorde i går. Det er toppledelsen som bestemmer hvem som uttaler seg på vegne av bedriften. Men alle ansatte har en rett til å uttale seg på vegne av seg selv som arbeidstaker.

Da Halden Arbeiderblad i timene etter dramatikken i går startet jobben vi journalister gjør, med å samle mest mulig informasjon om hva, hvem, når, hvordan og hvorfor, ble vi nesten slått i bakken av hvor åpne arbeidsforhold vi fikk.

Ikke alle ønsket å stille opp med navn og bilde i avisa. Det skulle bare mangle, men det var helt åpenbart at ingen hadde forsøkt å legge lokk på situasjonen. Hadde Saugbrugs oppfordret de ansatte til ikke å uttale seg i offentligheten, ville situasjonen trolig vært en helt annen, selv om bedriftsledere ikke har lov til mer enn å oppfordre om noe slikt.

Da Ytringsfrihetskommisjonen i Norge i fjor la fram en utredning om hvordan det står til med ytringsfriheten i Norge i fjor, viet de på eget initiativ et helt kapittel til ytringsfrihet i arbeidslivet.

Det lå ikke innenfor kommisjonens mandat tildelt av regjeringen, men underveis i arbeidet forsto de selv at dette området var i ferd med å bli så utfordrende at de valgte å dykke dypere ned i akkurat det temaet.

En foregangsbedrift

– Alle har rett til å uttale seg om faktiske forhold på sin egen arbeidsplass og til å delta i debatter om spørsmål som berører virksomheten. Dette gjelder langt på vei også dersom virksomheten skulle bli skadelidende, står det i innledningen til kapittel 15, Ytringsfrihet i arbeidslivet.

Men realitetene i Norge har stadig beveget seg i retning av at ytringsrommet begrenses i arbeidslivet. At ansatte er redde for å uttale seg på grunn av manglende kunnskap om egne rettigheter eller utilbørlig press fra ledelsen i virksomheten de arbeider.

I en undersøkelse fra Fafo i 2022 svarte nær halvparten av offentlige ansatte og fire av ti private ansatte at de har arbeidsavtaler som begrenser mulighetene til å ytre seg offentlig og at toppledelsen begrenser det samme. Få sier de kan svare fritt når journalister spør.

Ett drøyt døgn etter det dramatiske stenraset på Saugbrugs i går, er det lett å slå fast at Saugbrugs har gått foran som en foregangsbedrift, med en krisehåndtering som bedrifter i Halden og Norge bør ta innover seg og la seg inspirere av.

Både med det umiddelbare arbeidet på stedet som både politiet og brannvesenet fullroste tidlig torsdag morgen. Men også med måten ledelsen og de ansatte som bedrift har bidratt til åpenhet.

Det er bra for Saugbrugs. Og det er bra for Halden.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS