Deltakere fra det gamle Kringkastingrådet i NRK. Nå er nytt råd utnevnt.
Foto: Torill Henriksen / privat
MENINGER:
Nytt kringkastingsråd – og usynliggjøringen av funksjonshemmede
«Jeg går ut fra at sammensetningen skal speile den befolkningen vi har i Norge. Pussig nok har man ikke funnet plass til en eneste fra Norges største minoritet, mennesker med nedsatt funksjonsevne.», skriver Lars Grue om det nye Kringkastingsrådet.
Kringkastingsrådet består av 14 medlemmer med personlig varamedlemmer. Stortinget velger 10 medlemmer. Kongen oppnevner 4 medlemmer, deriblant leder og nestleder.
Nylig har et nytt råd blitt oppnevnt. Jeg går ut fra at sammensetningen skal speile den befolkningen vi har i Norge. Pussig nok har man ikke funnet plass til en eneste fra Norges største minoritet, mennesker med nedsatt funksjonsevne. Det virker på meg som deler av det offentlige Norge har bestemt seg for å overse denne gruppen så godt de kan.
Da de tre forfattere som selv er funksjonshemmet eller mor til en funksjonshemmet gutt fikk den høythengende prisen fra «Fritt Ord» i fjor høst var det stille. Ikke en representant fra pressen stilte opp på utdelingen av prisen, ikke en representant fra regjering, eller storting var til stede. Heldigvis skrev Medier24 om saken. Det var det.
Da forfatteren og min sønn, Jan Grue, av Aftenpostenes lesere nylig ble valgt til «Årets Osloborger», var det helt stille fra lederne i Oslo. Ikke en aldri så liten gratulasjon fra verken ordfører eller fra byrådet (I det minste som jeg har fått med meg). Altså, en mann blir valgt til årets Osloborger blant annet på grunn av sine bidrag for å gjøre byen bedre, for de tusenvis av folk som sliter med å delta på lik linje med oss andre i denne byen. Ikke et ord. Utrolig – nedslående. Hadde ledelsen i byen vært like stille om en representant fra en annen minoritet, f. eks en med innvandrerbakgrunn, hadde blitt valgt som årets borger? Neppe, fordi det hadde blitt kommentert, ikke minst av pressen, og av politikere. Men når det er en funksjonshemmet – «who cares».
Og så tilbake til dette rådet som skal være et rådgivende organ for kringkastingssjefen, og dermed spille en rolle i forhold til hovedlinjene i programvirksomheten. Ikke en eneste funksjonshemmet er med så langt jeg kan se. Ikke en stemme som kan tale den største minoritetens sak når programvirksomheten for de neste fire årene skal stakes ut.
Jeg kan med min beste vilje og mest positive innstilling til den statlige virksomheten NRK ikke forstå hvorfor de ikke kan ta med et funksjonshemmet medlem. Et medlem som kan gi innspill og øse fra et erfaringsgrunnlag som de andre medlemmene ikke vil ha. For en berikelse det ville vært.
Og for en oppmuntring det ville vært for alle de av oss som enten selv er funksjonshemmet eller kjenner funksjonshemmede. Vi blir hørt, vi blir tatt på alvor, vi blir sett i et samfunn som lenge ikke har villet se oss.
De som selv er funksjonshemmet lever et liv som ligner våre. Bare med litt andre erfaringer og litt andre perspektiver på tilværelsen.
Jeg regner selvsagt med at kringkastingssjefen, kulturministeren eller en sentral opposisjonspolitiker leser dette innlegget og at hen har en forklaring for usynliggjøringen (enda en gang). En forklaring som kan pulveriserer min opprørthet og gjøre det jeg skriver her til en urimelig masing, om noe som ikke betyr noe.
Men før ministeren eller hvem det nå er som svarer meg gjør det, så bruk «søk/erstatt» i Word og bytt ut funksjonshemmet med for eksempel «innvandrerbakgrunn» (en annen minoritet som selvsagt skal med). Les så teksten min på nytt. Er det noe du reagerer på? Vel da er du kanskje på vei mot en større erkjennelse.
———————————————-
For ordens skyld: Det er Kulturdepartementet, Stortinget og Sametinget som velger hvem som sitter i Kringkastingsrådet. NRK har ingen innvirkning på hvem som blir valgt inn.
Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.