Ansvarlig redaktør Erik Waatland i Medier24.

Kommentar

Märtha Louise boikotter ikke pressen, hun bruker den når det passer henne

«Influenserprinsessen vil gjerne ha mediene på slep når hun selger kurs og alkohol. Men å svare på spørsmål? Det går ikke», skriver Erik Waatland.

Publisert Sist oppdatert

Jeg kunne fortsatt. Men av dyp respekt for hennes foreldre, så stopper jeg der. Ironisk nok er det akkurat det hun burde skjønt selv også. For det er ikke ofte man ser en kongelig som både utnytter og utfordrer mediene med en slik dobbeltmoral som prinsesse Märtha Louise.

På den ene siden lar hun oss journalister slippe til når det passer hennes kommersielle interesser, men på den andre siden er hun raskt ute med å kritisere oss når vi gjør jobben vår. Damned if you do damned if you don’t.

La oss ta et eksempel: Under SKUP-konferansen i fjor sto Märtha Louise på scenen og anklaget pressen for å være hensynsløs og lite reflektert. Med et hvitt flagg viftet hun mot oss og mente at ingen av oss kunne forstå presset hun lever under. Det forstår jeg veldig godt. Det må være tøft å være i medienes søkelys. Samtidig er det verdt å merke seg at hun ikke nøler med å bruke samme presse til å selge bøker, kurs og nå snart, bilder fra sitt eget bryllup.

Her er kjernen i problemet: Märtha Louise boikotter ikke pressen, hun bruker den når det passer henne. Hun svarer ikke på kritiske spørsmål, men når det er noe å selge – som bilderettighetene til sitt kommende bryllup for potensielt millioner av kroner – da er hun på hugget. Det er nesten som om hun forventer at vi skal være lydige lakeier som kun dekker henne når hun vil promotere sitt neste krumspring - enten det er gin eller duftlys.

Det er helt utrolig at jeg må si dette til et medlem av kongefamilien: Det er ikke pressens rolle.

Det vi journalister derimot skal gjøre, er å stille de kritiske spørsmålene. Märtha Louise er fortsatt en prinsesse, med en offisiell rolle i vårt demokrati. Samtidig trekker hun stadig kongehuset inn i kontroverser, som jeg mener svekker hele monarkiets omdømme.

Når hun beskylder pressen for løgn og samtidig utnytter sin kongelige status kommersielt, er det utrolig krevende å vite hvordan man skal forholde seg til henne.

Det kommende bryllupet hennes med Durek Verrett er et godt eksempel på utfordringen mediene nå står i. Selv om det påstås å være en privat affære, er det solgt bilderettigheter til et tabloidmagasin og Netflix visstnok skal følge med på sidelinjen.

Dette er ikke bare en kommersiell utnyttelse av hennes kongelige tittel, det er også en handling som risikerer å undergrave det verdige og private ved en kongelig seremoni. Heldigvis har vi fortsatt samlende figurer i kongefamilien, som reserverer seg mot å bli med på en slik eksklusiv bildeavtale.

Jeg er egentlig ganske for monarkiet. Etter flere år i Forsvaret, har jeg nok kanskje blitt litt indoktrinert. Selvfølgelig er det et følelsesmessig valg - fornuftig er det jo ikke.

Der argumentene for monarki begynner å bli svake, står solide mennesker i kongefamilien som en motpol. Nettopp derfor bør prinsesse Märtha Louise vurdere sin rolle nøye.

Hvis hun virkelig respekterer monarkiet, burde hun abdisere og gi fra seg tittelen. Hvis hun fortsetter på denne veien, kan vi risikere at hele monarkiet svekkes.

Monarkiet skal være en samlende kraft i Norge, ikke en kilde til splid og kontrovers. Det er på tide at Märtha Louise tar konsekvensene av sine valg, før hun drar hele kongehuset med seg ned.

Vi i mediene kommer uansett til å være der – og dekke det, eksklusivt eller ikke.

———————————————-

Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS