Tirsdag ble den svenske nettavisen Dagens Media anklaget for brudd på sperrefristen etter et intervju med Schibsteds konsernsjef Kristin Skogen Lund.
Bakgrunnen var at avisen mandag breaket at mediekonsernet måtte innføre sparetiltak og ville innkalle til allmøte.
Onsdag fulgte Dagens Media-redaktør Linnéa Kihlström opp med å hevde at Skogen Lund truet med «konsekvenser» hvis de publiserte saken.
Det får konserntillitsvalgt i Schibsted og landsstyremedlem til Norsk Journalistlag, Marita E. Valvik, til å reagere.
Hun understreker at hun tar forbehold at det er ord mot ord mellom partene, men er overrasket over det som kommer frem i Dagens Media.
– Dette er noe som er blitt snakket mye om i redaksjonene i Schibsted siden det ble kjent. Jeg må si jeg er overrasket over Skogen Lund. Hun har mye erfaring med intervjusituasjoner, og som leder av
et mediehus burde hun ha god innsikt i hva journalistikk er, sier Valvik til Medier24.
Se Skogen Lunds tilsvar nederst i saken.
– Burde visst bedre
Hun påpeker at mediene i Schibsted lever at tillit.
– Det er det utrolig viktig at vi verner godt om.
Derfor er det viktig at også Kristin forvalter den tilliten på en god måte. Jeg forventer at
hun har de journalistiske prinsippene innabords når hun blir intervjuet.
– Påvirker dette Skogen Lunds tillit i Schibsted?
– Det er fristende å si, gitt det som kommer frem i Dagens Media er korrekt, at Kristin bør vurdere å be journalisten om unnskylding. Og så håper jeg at hun viser både utad og internt at hun forstår hvordan mediene jobber og at uavhengigheten journalister og media har er svært viktig for samfunnsoppdraget Schibsted har.
– Gitt at dette stemmer, burde Skogen Lund visst bedre?
– Jeg tror hun vet bedre. Kristin er på godt og vondt et åpent følelsesmenneske som av og til blir revet med. Alle gjør feil, og hun bruker å være god til å si unnskyld og rette opp. Vi har stor tillit til henne, nettopp fordi hun deler mer av sine tanker, hypoteser og meninger, enn mange andre toppledere i Norge gjør.
Klubbleder i VG, Jørgen Braastad, skriver i en SMS til Medier24 at han legger til grunn at eventuelle sperrefrister ble klargjort før intervjuet.
– Da blir det problematisk hvis dette blir forsøkt endret underveis. Dette er situasjoner journalister i VG står i ofte, og her følger vi redaktørplakaten og VVP, skriver Braastad til Medier24.
– Jeg kjenner kun til hendelsen gjennom bransjemedia, men slik dette fremstår for meg burde konsernsjefen i Schibsted visst bedre, legger han til.
– Hadde nok ikke akseptert det
Aftenpostens klubbleder Kristjan Molstad påpeker at saken er preget av at begge sider har ulike versjoner av hva som skjedde under intervjuet.
På et generelt grunnlag understreker han at det sitter langt inne for en journalist å godta en sperrefrist.
– Med forbehold at jeg har lest ulike versjoner av hva som skjedde: Om noen jeg intervjuer kommer med en nyhet, og så sier intervjuobjektet etterpå at de vil ha sperrefrist, så hadde jeg nok ikke akseptert det, sier Molstad til Medier24.
Han trekker også frem at det å inngå en tydelig forhåndsavtale om sperrefrist er noe annet, da man får mulighet til å tenke seg om.
Aftenpostens klubbleder er klar på at det er pressens privilegium å forvalte informasjonen de får.
– Vi må være nøye med å bli enige om premissene for et intervju i forkant. Om vi har inngått premisser, så skal vi ikke bryte dem - eller sliter vi med Vær Varsom-plakaten. Men vi skal heller ikke overlate premissene til et intervjuobjekt.
Molstad påpeker at Skogen Lund har medieerfaring, og trekker frem at han har sittet i Aftenposten-styret med henne.
– Jeg kjenner henne som en som har bra innsikt i hvordan en redaksjon jobber og var opptatt av journalistikk. For meg høres det rart ut at dette skulle komme som en overraskelse på henne.
E24s klubbleder, Nora Rydne, tar også forbehold om at hun ikke vet hva som faktisk har skjedd.
Hun mener likevel Dagens Media-saken ser helt korrekt ut.
– Jeg kjenner ikke hele hendelsesforløpet her, men kan ikke se noen tegn til at Dagens Media har utøvd noe annet enn solid journalistisk arbeid her, sier Rydne til Medier24.
– Uheldig
Klubbleder i Bergens Tidende, Tonje Elisabet Aursland, forteller at journalister generelt ikke liker krav om sperrefrister.
Også hun understreker at det er ord mot ord fra de ulike partene.
– Men dersom det
medfører riktighet, ville ingen Schibsted-journalist akseptert det, heller ingen av redaktørene, sier Aursland til Medier24.
BTs klubbleder mener også det var uheldig at informasjonen om kuttplaner først kom i pressen.
– Slik jeg forstår det så var det en forhåndsavtalt intervju, men så kommer denne informasjonen underveis. Det er uheldig at slik informasjon blir gitt til pressen før de ansatte.
Medier24 har også vært i kontakt klubbleder i Stavanger Aftenblad, Jan Zahl. Han forteller at han ikke har satt seg godt nok ingen i saken til å kunne uttale seg.
Skogen Lund: – Vil fortsette å stole på journalister
Skogen Lund henviser - via Schibsteds kommunikasjonsdirektør Atle Lessum - til et tilsvar som hun har sendt til Dagens Media - om som nettopp ble publisert.
Her skriver Skogen Lund blant annet:
«Jeg vil fortsette å vise journalister tillit, og ønsker at de skal kunne vise meg tillit tilbake. Men jeg skal bli flinkere til å sette grenser for hvor langt åpenheten skal strekke seg. Det er nok best for begge parter.».
Og fortsetter:
«Jeg kommer til å fortsette å stole på journalister, og jeg vil at de skal kunne stole på meg til gjengjeld. Men jeg skal bli bedre på å sette grenser for hvor langt åpenheten skal strekke seg. Det er nok best for begge parter».
Skogen Lund mener den svenske nettavisen var i sin fulle rett til å kjøre saken.
«Selvfølgelig var Dagens Media i sin fulle rett til å publisere dette. Bare redaktøren bestemmer når og hvordan opplysninger presenteres.», skriver hun.
Skogen Lund forklarer også hendelsesforløpet i den mye omtalte intervjuet - slik hun opplevde det:
«Det som skjedde var at journalisten og jeg hadde et lengre intervju hvor vi blant annet kom inn på medieøkonomi. Jeg svarte i generelle vendinger, og spurte når intervjuet skulle publiseres. Journalisten svarte at intervjuet skulle publiseres senere i uken, og altså etter det planlagte allmøtet. Jeg valgte da - som kontekst - å fortelle at Schibsted vil komme med mer informasjon om medieøkonomi dagen etter.».