Ansvarlig redaktør Erik Waatland i Medier24.

KOMMENTAR:

Det er ikke mange programledere i dette landet som kan gjøre det Fredrik Solvang fikk til med KrF i går

«NRK gjorde det ikke enkelt for seg selv med å løfte en bitter politisk konflikt på direkten. Men fy søren det ble god TV», skriver Erik Waatland.

Publisert Sist oppdatert

Dette kunne gått skikkelig galt.

NRK inviterte til et åpent oppgjør om KrF-konflikten, med varslingssaker, anklager om maktspill og en partileder som følte seg presset ut. Alt på direkten.

Det kunne gått skikkelig ille, men det gjorde det ikke.

Olaug Bollestad og fungerende partileder Dag-Inge Ulstein stilte opp i Debatten tirsdag kveld. Med skarpe spørsmål og en god dose humor viste Solvang nok en gang hvorfor han er en av Norges beste intervjuere. Han gikk rett i kjernen på de mest betente temaene og klarte likevel å dra ut ærlige svar – noe vi (dessverre) sjelden ser fra politikere i studio.

Å styre en direktesending med en partileder som nylig har trukket seg, mens man graver i påstander om maktspill og dårlig lederstil, er risikabelt. Det er fort gjort å tråkke feil. Men Solvang gjorde det han kan best: balanserte de kritiske spørsmålene med en menneskelig tilnærming – og i går var han i toppform.

Bollestad ønsket tydelig å sette punktum for konflikten i KrF, men med Solvang som intervjuer var det ingen vei utenom. Han gikk rett på sak, og det som først kunne virke som et forsøk fra Bollestad på å rydde opp, endte med å blottlegge hennes versjon av hendelsene.

Hun har vært klar på at hun ikke vil framstå som bitter. Hun innrømmet feil, takket partiet og understreket at hun ikke bærer nag til noen i ledelsen. Likevel lå det tydelig mellom linjene at hun følte seg presset ut. Solvang pirket videre, og til slutt måtte hun innrømme at hun selv flere ganger hadde foreslått å trekke seg. Da hun samtidig hevdet at ledelsen presset henne ut, fulgte oppfølgingsspørsmålet raskt: Hvordan henger dette sammen?

Solvang har en egen evne til å få politikere til å åpne seg, og i går viste han fram et bilde av en avgått partileder som både var såret og selvkritisk, men som samtidig holdt fast ved at hun ble urettferdig behandlet.

Olaug Bollestad og Fredrik Solvang i Debatten.

Her lå styrken i intervjuet: Ingen billige poenger. Solvang var godt forberedt, visste nøyaktig når han skulle gå inn med kritiske spørsmål, og gjorde det uten å virke konfronterende bare for syns skyld. Bollestad fikk rom til å forklare seg, men de ærlige svarene kom som et resultat av solid intervjuteknikk.

Bollestad åpnet seg om varselet mot henne. Hun innrømmet at hun hadde kunne være vanskelig å samarbeide med, og at hun ikke alltid tok til seg råd. Da hun forsøkte å dempe situasjonen med at hun «ikke er perfekt», lot ikke Solvang det passere. Han stilte spørsmålene alle lurte på: Hva er egentlig urettferdig her? Hvem har gjort hva? Og hvorfor ble ikke saken tatt hånd om tidligere?

Det kunne blitt skikkelig dårlig TV hvis ikke motparten stilte opp, men det gjorde fungerende partileder Dag Inge Ulstein. Det ropte 4.14 og samtidig imøtegåelse hele veien av det første intervjuet, men Solvang leverte balansen rett etterpå.

Ulstein var rolig og tydelig, og avviste påstandene om maktkamp og kuppforsøk. KrF-ledelsen ville åpenbart legge saken død, men det var en følelse av at noe forble usagt. 

Redaksjonen i Debatten fortjener ros for å ha håndtert en kompleks sak på en måte som ga seerne innsikt i konflikten, samtidig som begge parter fikk komme til orde. Å balansere en direktesending der både følelser og makt er i spill, er ingen enkel oppgave, men de fikk det til.

Samtalen ble både informativ og oppriktig.

Fredrik Solvang viste igjen hvorfor han er blant Norges beste på direkteintervjuer. Han vet når han skal presse, når han skal trekke seg tilbake og la gjesten snakke, og når han skal slippe inn humor for å lette på trykket.

I går fikk vi et intervju der både gjestene og Solvang kom ut med æren i behold – og seerne satt igjen med følelsen av å ha fått vite langt mer enn forventet.

Det er kanskje det største komplimentet en intervjuer kan få.

———————————————-

Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS