Christina Dorthellinger i NTB

MENINGER:

Balanse mellom kjønnene er viktig, men mangfold er enda viktigere

«Jeg mener at dersom vi bare fokuserer på kjønn, havner vi som bransje mer bakpå enn vi tåler», skriver Christina Dorthellinger. 

Publisert Sist oppdatert

Medier24 har rettet søkelyset mot kjønnsbalanse i ledergrupper i norske mediehus og konsern. Konsernenes toppledere forklarer ubalansen blant annet med at færre kvinner søker disse stillingene. Konsernene er ikke tilfreds med ubalansen mellom kvinnelige og mannlige ledere, og sier at det ikke er løst med et knips.

Mitt anliggende er at vi må se større på det. For selv om kjønnsbalanse er viktig, er det slik jeg ser det noe som er enda viktigere: Mangfold. Balanse mellom kjønn i leder- og topplederroller burde vært en selvfølge for lengst. Men selv om vi ikke er der som bransje, er det ikke tilstrekkelig å fokusere på kjønn alene nå. Her bærer vi som ledere en stor del av ansvaret. Det handler også om rekruttering nedenfra - der kompetansen bygges.

Etter noen år i juryen som medlem og senere juryleder for Medienettverkets pris Årets kvinnelige medieleder - og Årets talent, har jeg lært litt om tilfanget av unge talenter over noen år. (Vi vurderte nok nær 100 unge kvinner under 35 år (og én mann) de årene jeg var involvert. Jeg forlot juryen høsten 2022.)

Juryen var bevisst på at kandidater fra alle landsdeler skulle være representert i våre vurderinger. Så mange mediehus som mulig. Så mange yrkesbakgrunner som mulig. Ikke kun redaksjonell. Hvert år lette vi spesielt etter ledertalenter fra distriktene. Og vi fant dem. Men det er ikke tvil - det er langt flere kvinnelige talenter i de sentrale mediehusene. Det er ikke fordi unge kvinnelige ledere lokalt ikke er gode nok. De er bare langt færre. I tillegg - det er rent unntaksvis at talentene forblir i distriktene. De forlater bransjen eller hentes til de større redaksjonene. (Lillian Holden ble årets talent for to år siden. Hun var og er toppleder i frittstående og prisbelønte Hallingdølen - og et sjeldent bevis på det motsatte. Hun kom dit fra VG.)

Vi i juryen så selvsagt også etter mangfold. Særlig de siste årene der vi bidro til å påvirke statuttene for kåringen. Men kåringen byttet for eksempel aldri navn. Det kunne den ha gjort, om så bare for å sende et signal.

Jeg mener at dersom vi bare fokuserer på kjønn, havner vi som bransje mer bakpå enn vi tåler. Om vi rekrutterer med mangfold for øye får vi kanskje også flere kompetente ledere å velge blant både lokalt og sentralt. Etter mitt syn må vi derfor utvide perspektivet - også selv om vi langt fra er i mål med kjønnsbalansen.

Vi må lete på nye steder når det åpner seg muligheter. Jeg har ikke oppskriften, men vi som medieledere må anerkjenne at dette er så viktig at innholdet og tjenestene vi leverer blir bedre av at vi speiler og dermed forstår samfunnet bedre. Bredt mangfold gir mange ideer og bredere nedslagsfelt. Mer mangfoldige ledergrupper (selvsagt med riktig kompetanse) kan rett og slett bidra til flere lesere og brukere. Dersom vi ikke klarer å skape og beholde mangfold i organisasjonene våre, vil det motsatte skje. Vi blir ikke relevante nok for våre lesere og vil tape på det.

I rollen som redaktør i NTB visuell har jeg de siste sju årene hatt ansvar for å rekruttere. Jeg har fått kritikk for å ikke rekruttere nok kvinnelige fotografer. Mitt viktigste fokus har vært å løfte mangfold og kompetanse i ett. Inkludert kvinner. Og gi håp til dem som vurderer å satse på journalistikk og fotojournalistikk.

Etter hvert som folk har sluttet av ulike årsaker er for eksempel fasit i fotoavdelingen og bildebyrået i NTB de siste tre-fire årene at vi har rekruttert én ett år før hun var ferdig med bachelor, en helt nyutdannet, en med lang erfaring, en med iransk opphav og en med portugisisk opphav som snart starter. I tillegg en fotograf til bildebyrået med internasjonal erfaring. Flere av disse kan bli ledere. Om de vil. To av dem er kvinner.

Å endre sammensetningen i ledergrupper er ikke gjort med et knips. Det har Anders Opdahl i Amedia rett i. Men ved naturlig avgang må vi huske hva som er problemet. Å skape balanse må være en bunnplanke. Diskusjonen vi har nå må ikke gå i glemmeboken når vi rekrutterer nye ledere om et år. For om det brenner et blått lys for balansen mellom kvinner og menn i ledergruppene, brenner det nok et mørkeblått lys for mangfold.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS