Per Axel Koch, konsernsjef i Polaris Media.

Medier24s gjennomgang:

Kun 30 prosent av Polaris-redaktørene er kvinner: – Andelen er for lav

16 av de 54 redaktørene i Polaris Media er kvinner. Konsernsjef Per Axel Koch peker på at færre kvinner søker til toppstillinger.

Publisert Sist oppdatert

Av totalt 54 redaktører i Polaris Media er 16 kvinner og 38 menn. Det tilsvarer en kvinnelig redaktørandel på 30 prosent, viser Medier24s gjennomgang.

Sist gang Medier24 foretok en lignende telling for to år siden var 15 av 46 Polaris-redaktører kvinner – noe som tilsvarer en kvinnelig redaktørandel på 33 prosent.

Blant alle faste ansatte i Polaris i Norge er 44 prosent kvinner – i konsernledelsen er andelen 25 prosent.

Se oversikten nederst i saken.

Mens den kvinnelige gjennomsnitts­lønnen for ledere i Polaris lå på 91 prosent av den mannlige gjennomsnittslønnen, lå lønnen for øvrige kvinnelige ansatte på 93 prosent av den mannlige.

– Andelen er for lav

Konsernsjef Per Axel Koch sier dette om antallet kvinnelige redaktører.

– Andelen er for lav og det er klart at det burde vært høyere. Det er noe vi er bevisste på og prøver å jobbe med, sier Koch til Medier24.

Polaris-sjefen mener utfordringen ligger i mindre tilfang av kvinner i rekrutteringen.

– Når vi søker etter nye toppledere så er det en utfordring å få mange nok kvinner til å søke. Det er et faktum at det er flere menn som søker.

Kock forteller at de jobber mye med å få opp antall kvinnelige kandidater til stillinger, og trekker fram Medienettverket og Mediebedriftenes Landsforenings mentorprogram, som skal styrke kvinners lederskap karrieremuligheter i mediene på tvers av bransjen.

– Vi har hatt en veldig god spennende dialog gjennom noen år nå. Det er initiativ som jeg synes er veldig viktig for å bevisstgjøre at vi ønsker at mange kvinne skal måtte ønske å gå oppover i systemet.

– Kan du si noen konkrete tiltak Polaris gjør for å få opp den andelen?

– Det jobbes det med i hvert enkelt mediehus og i hver enkel region for å få opp kandidater og legge til rette for at kvinner synes det er spennende å jobbe med ledelse, svarer Koch.

– Men vi har ikke et MBL-program mot kvinner. Men vi er bevisste i søknadsprosessen for å legge til rette for at både kvinner og menn skal synes det er spennende å være hos oss, fortsetter han.

Samtidig understreker Koch at når det kommer til den endelige avgjørelsen, så må de ta den beste kandidaten, uansett kjønn.

– Vi kan ikke kjønnskvotere.

– «Feil vei»

Konsernsjefen trekker fram at de har god kontinuitet blant redaktørene i Polaris.

– Det er mange redaktører som blir lenge i stillingen sin. Det er folk som lenge har gjort en kjempejobb og som ønsker å fortsette med det. Da kan vi ikke be folk om slutte. Har de gjort en god jobb, så ønsker vi at de skal fortsette.

Polaris-sjefen viser til at det er kvinnelige redaktører i de store avisene til konsernet, som Adresseavisen, Agderposten og Sunnmørsposten.

Samtidig mener han det er litt tilfeldig hvordan kjønnsbalansen blir når en redaktør skal erstattes.

– Nå slutter Hanne Relling Berg i Sunnmørsposten, og da er nyhetsredaktør Sindre Halkjelsvik den klart beste kandidaten til å overta. Det er det Sunnmørsposten selv som har kommet fram til etter en lang og omfattende prosess, sier Koch.

– Da går det på en måte «feil vei» ut ifra det dere fokuserer på, men samtidig en helt riktig ansettelse.

Konsernsjefen tror kvinneandelen blant redaktørene i Polaris vil øke etter hvert.

– Når vi snakker sammen om et par år, så tror jeg den andelen vil øke.

Merknad:

Vi har gått gjennom alle de norske avisene Polaris Media har oppført i sin egen oversikt, og tatt utgangspunkt i redaktøren som står oppført i kolofonen på hver avis.

Vi tar forbehold om det i enkelte tilfeller kan være feil.

I tilfeller hvor en avis har konstituert redaktør, har vi valgt å telle redaktøren som er konstituert.

Det står ikke alltid oppført i kolofonen om redaktøren er konstituert.

Opptellingen ble gjort 24. juli.

Vi har valgt å gjennomføre opptellingen på denne måten fordi det gir et øyeblikksbilde av hvem som er redaktører i konsernene, og det gjør det mulig for oss å gå gjennom to ulke konsern på samme måte.

Powered by Labrador CMS