Sjefredaktør i VG, Gard Steiro, under paneldebatt på landsmøtet til Norsk Journalistlag
Sjefredaktør i VG, Gard Steiro

VG vil ikke dele Baneheia-film om sin egen dekning

VG har laget en 43 minutters lang film om sin Baneheia-dekning. Bjørn Olav Jahr og Svein Tore Bergestuen håper de vil offentliggjøre filmen. VG-sjef Gard Steiro sier premisset for de som bidro var at filmen skulle holdes internt.

Publisert

I et innlegg i Dagsavisen fredag skriver forfatter og journalist Bjørn Olav Jahr at VGs evaluering av sin egen Baneheia er forbilledlig, men at det er synd at de ser ut til å ikke ville dele den med publikum.

Saken ble først omtalt av Journalisten.

Til Medier24 sier Jahr at dokumentaren er veldig bra og ingenting å skamme seg over.

– Når de har gjort et så beundringsverdig godt arbeid med dokumentaren, så hadde det vært fint at de hadde delt den med alle. Det ville vært befriende godt å se enkelte aktører komme med gode refleksjoner og erkjennelser, sier han.

Han håper og tror VG innser at dokumentaren er noe de må la offentligheten ta del i.

– Det er en del av den offentlige erkjennelsen av at ting har gått galt. Det hadde vært fint og tillitvekkende, sier han.

– Hvorfor skal publikum vite om VGs egenevaluering?

– Hvordan kan et justismord skje? Det kan også skje fordi mediene ikke stiller de nødvendige kritiske spørsmålene. Det er fint å få et innblikk i det, og jeg tror også det vil bedre rettssikkerheten; at folk vet hvordan mediene fungerer og hvordan de gjør feil.

Se svar fra VGs sjefredaktør Gard Steiro lenger nede i saken.

– Alle bør se og høre

Svein Tore Bergestuen, som har laget podkast om Baneheia-saken, synes det er uheldig hvis VG holder dokumentaren tilbake.

– Selv om det er VG som primært skal lære av VGs evaluering, hadde full åpenhet om både selvkritikk og selvforsvar vært det beste. Så har jeg forståelse for at en lukket evaluering kan bli mer ærlig, men jeg tror fordelene med å dele dette med alle, veier opp for ulempene, sier han.

– Hva mener du om at medier deler sine egenevalueringer? Hvorfor skal offentligheten få innsyn i medienes egenevalueringer av Baneheia-saken?

– Det er ikke sikkert alle evalueringer gjør seg best i full offentlighet. Men Baneheia-saken, og pressens håndtering av den, har påvirket sterkt alle som opplevde dekningen. Da bør alle også se og høre hvordan mediene selv vurderer sin rolle og innsats.

Ikke VGs Baneheia-evaluering

Sjefredaktør i VG, Gard Steiro, forklarer at filmen ikke er VGs Baneheia-evaluering, men at den er et element i læringsprosessen de satte i gang i forbindelse med Baneheia-saken.

Han forteller at evalueringen i VG har bestått av å skrive om saken offentlig, bidra til Norsk Presseforbunds Baneheia-rapport, og en del rekke evalueringstiltak i VG, som debattmøter.

– Det viktigste for oss som ledelse i dag er å legge til rette for at vi kan lære av Baneheia-saken, kommenterer han.

Filmen ble spilt av på et allmøte i VG, etterfulgt av et debattmøte med representanter fra Viggo Kristiansens familie og Arne Jensen fra Norsk Redaktørforening.

Hovedpoenget bak filmen var at den skulle brukes som læring internt. Steiro forklarer at de ønsket at de som bidro i filmen skulle få snakke fritt, fordi det ga størst læring for VG. Dermed ble premisset at filmen skulle holdes internt.

– Den er ikke av en sånn karakter at den ikke kan vises, men det var premisset da de stilte opp. Det endrer vi ikke i ettertid, sier han.

Steiro mener Bergestuens kritikk er feil.

– Vi er helt åpne om de feilene som er gjort i VG. Det har vi vært helt transparente med fra starten. Vi har svart på alt som Norsk Presseforbund har bedt om, og vi har vært åpne om selvkritikken vår i saken, kommenterer Steiro.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS