Politisk kommentator i Dagsavisen, Hege Ulstein

Hege Ulstein: – Håper pressetoppene sørger for selvransakelse av pressen etter Baneheia-frifinnelse

Politisk kommentator i Dagsavisen, Hege Ulstein er ikke i tvil om at Viggo Kristiansen blir frikjent, og mener alarmen burde gått i mediene mye tidligere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

(ARENDAL): Medienes rolle i straffesaker var tema på flere debatter under Arendalsuka. Onsdag ble pressens rolle i blant annet Baneheia-saken løftet i en debatt av Advokatforening.

Politisk kommentator i Dagsavisen, Hege Ulstein, snakket om den manglende pressedekningen da Bjørn Olav Jahr publiserte sin bok om Baneheia–drapene og Viggo Kristiansen søkte om gjenopptakelse.

– Alle alarmer burde gått i mediene. Det burde vært toppsaken på Dagsrevyen og alle burde reagert. Men det var så stille, og det er så graverende. For meg er dette helt forbløffende, sier hun.

Hun reagerer på at det fra den gangen tok flere år før mediene begynte å skrive om Kristiansens gjenopptakelses-ønske.

– Jeg er ikke et øyeblikk i tvil om at vi kommer til å sitte der om noen uker og stå ovenfor en etterforskning som viser at Viggo Kristiansen satt uskyldig i fengsel i 21 år, hatet som verdens verste monster, sier hun og legger til: – Og når det skjer håper jeg pressen og ikke minst pressetoppene sørger for at vi gjør vår del av selvransakelsen. Og jeg håper vi får en opplyst og god debatt.

Forventer full gjennomgang

Sammen med Ulstein på scenen var Svein Tore Bergestuen, som også ønsket at pressen vurderer sin rolle i saken.

I 2000 og 2001 var Bergestuen programleder i Sytten Tretti. Han har i senere år skrevet flere artikler om saken og vært med på å lage podkasten «Baneheia».

– Jeg var en del av gjengen i 2001 som var hundre prosent sikker på at rett mann var tatt, selv om jeg ikke jobbet med saken fra Kristiansand. Men det som har skjedd i denne saken er så alvorlig at jeg forventer en full gjennomgang. Det lovet pressen etter Tomas Quick, men det fikk vi aldri, sier Bergestuen.

Han påpeker at han mener noe av lærdommen allerede har funnet sted.

– Når jeg snakker med journalister i dag, er det en ufattelig endring. De har lært allerede, de møter ikke dokumentasjon med et skuldertrekk.

Bergestuen forteller at han møtte motstand da han prøvde å diskutere boken til Jahr etter den kom i 2017.

– Jeg fikk høre at boken ikke flyttet et komma. Jeg ble spurt om jeg forsvarte en barnemorder. Og jeg måtte be folk om å lese boken, og lese dokumentene. Men du møter ikke journalister som avfeier dette nå, det gjorde de den gang.

Mener krimjournalistikken er blitt bedre

Til stede i debatten var også advokat Berit Reiss-Andresen og krimjournalist i VG, Ådne Husby Sandnes.

Sandnes mener at krimjournalistikken har blitt mye bedre med årene.

Ånde Husby Sandnes i VG, Hege Ulstein i Dagsavisen, Berit Reiss-Andersen og Svein Tore Bergestuen under debatten i Arendal.

– Tidligere har journalistikken vært veldig lekkasjebasert fra politiet. Men nå ser vi at det handler mye mer om å analysere dokumenter. Jeg elsker å lage god journalistikk basert på dokumenter. Men det er ekstremt krevende med det systemet vi har i dag, hvor man nærmest må i høyesterett for å få innsyn i dokumenter, sier han med referanse til VGs kamp for å få innsyn i dokumenter i Våpen-saken.

Reiss-Andersen forteller at hun opplever at krimjournalistikken går i to spor.

– I noen saker er det systemkritikk, men de er i mindre tall. Det andre er krimreportasjer, hvor jeg mener at det har blitt et sensasjonspreg. Alt skal være så mye mer dramatisk. Det er et helt kunstig dirrende nivå, og det har jeg ikke kjempestor respekt for.

Hun mener også at journalistene bør tenke på sine egne bindinger.

– Politi, advokater og pressen henger mye sammen. En høytstående advokat var på VG sitt julebord. Og det mener jeg pressen bør skamme seg over, sier Reiss-Andersen.

Powered by Labrador CMS